Η Βουλγαρία θα Συνεχίσει να Παράγει Ρεύμα από Άνθρακα έως το 2030

Η Βουλγαρία θα Συνεχίσει να Παράγει Ρεύμα από Άνθρακα έως το 2030
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 28 Φεβρουαρίου 2020 - 18:58

Η Βουλγαρία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τoυς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και την επόμενη δεκαετία, όπως προβλέπει το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, με χρονικό ορίζοντα το 2050, ανέφερε η υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας,  Τεμενούζκα Πετκόβα, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των δύο κυριότερων εργατικών συνδικάτων, κατά την οποία συζητήθηκε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ανάπτυξης. 

Η Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Βουλγαρίας (CITUB) και η Εργατική Συνομοσπονδία Podkrepa τάσσονται κατά του Green Deal στην παρούσα μορφή της. Τα συνδικάτα διαφωνούν με την στοχοθετημένη κατάργηση της κρατικής ενίσχυσης για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με άνθρακα, μετά το 2025 και τη μεταφορά των εθνικών πόρων που εισπράττονται από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών, στο κοινό ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εκπρόσωποί τους υποστηρίζουν ότι η φιλοδοξία για μείωση των εκπομπών, από τα επίπεδα του 1990, δεν μπορεί να υπερβεί το 45%, όταν οι στόχοι της Ε.Ε. για τους αέριους ρύπους αυξήθηκαν στα επίπεδα μεταξύ 50% -55% από 40% που είναι σήμερα. Η κα Πετκόβα είπε ότι η εγχώρια ανθρακοβιομηχανία θα τύχει προστασίας, αλλά πρόσθεσε ότι το Green Deal έχει το τίμημά του. «Θα αντικατοπτρίζεται στις αλλαγές σε όλους τους κλάδους της οικονομίας», προειδοποίησε.

Το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (NECP) της Βουλγαρίας αναφέρει ότι οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από άνθρακα θα λειτουργούν έως το 2030 και με ορίζοντα το 2050, ανέφερε η Βουλγάρα Υπουργός. Η γειτονική χώρα παράγει, σήμερα, το 40% με 60% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται στις εν λόγω μονάδες, τόνισε η ίδια και πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία αντιμετωπίζει δύο μεγάλα προβλήματα με τους τεθέντες στόχους της Ε.Ε. Πρώτον, συνορεύει με χώρες εκτός Ε.Ε.Ε, όπως είναι η Τουρκία και η Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες θα συνεχίσουν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα και θα χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, δίχως να επιβαρύνονται με το κόστος των διακιωμάτων εκπομπών, εκτός του ότι ο μολυσμένος αέρας τους θα συνεχίσει να έρχεται στην Βουλγαρία. Η κα Πετκόβα κατέληξε, λέγοντας ότι το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δεύτερο εμπόδιο, κατά την ίδια, είναι το κλείσιμο των βασικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή. Η κα. Πετκόβα ισχυρίστηκε ότι ισχύς που ανέρχεται συνολικά στα 12 GW, στην Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Ρουμανία θα πρέπει να αποσυρθεί από το δίκτυο έως το 2030. Τούτο, θα δημιουργήσει σοβαρό έλλειμμα ισχύος στην περιοχή, πρόσθεσε η ίδια. Η Βουλγαρία διαθέτει πλέον, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με εγκατεστημένη βάση ισχύος της τάξης των 6 GW, εξήγησε. Ο πυρηνικός σταθμός Κοζλοντούι συμβάλει με 2 GW, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται, κυρίως, από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, κατέληξε η κα. Πετκόβα.ο υπουργός. Τα λεγόμενά της ενίσχυσε με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Λούντοβικ Όρμπαν, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, θα μπορούσε να εξαλείψει πάνω από το 40% της εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος της χώρας του.