Στα 59,3 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, του Ομίλου ΔΕΠΑ, ενώ τα συγκρίσιμα EBITDA ανήλθαν στα 86,46 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παρέθεσαν τα ΕΛΠΕ. Όσον αφορά το τέταρτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 520 εκατ. κυβικά μέτρα, ενώ σε ετήσια βάση έφτασαν τα 2,512 bcm. Κατά το τέταρτο, επίσης, τρίμηνο του 2019, τα EBITDA ανήλθαν σε 16 εκατ. και τα καθαρά κέρδη σε 11 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε ότι, ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια έλαβε μερίσματα ύψους 28 εκατ. ευρώ από τον Όμιλο ΔΕΠΑ, ως απόρροια του ελέγχου του 35% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει στη Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου.  

Yπό το πρίσμα των στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν, τα ευοίωνα αποτελέσματα χρήσης της ΔΕΠΑ, για το περασμένο έτος και παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν στην αγορά, προλειαίνουν το δρόμο για την προσέλκυση των υποψηφίων διεκδικητών της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Σε κάθε περίπτωση είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, όπως συνέβη και το γ' τρίμηνο, έτσι και το τελευταίο τρίμηνο του 2019, καταγράφηκε ραγδαία μείωση των όγκων έναντι του 2018. Έτσι, η πτωτική τάση στο δεύτερο ήμισυ του περασμένου έτους, είχε ως συνέπεια η εταιρεία να υποστεί μείωση πωλήσεων κατά 26% σε ετήσια βάση, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τα EBITDA να παρουσιάσουν κάμψη κατά 58% και η καθαρή κερδοφορία κατά 40%.

Πίσω από όλες αυτές τις εξελίξεις κρύβεται η αλματώδης διείσδυση του υγροποιημένου φυσικού αερίου στο εγχώριο μείγμα, κάτι που προκλήθηκε από το πτωτικό σπιράλ των τιμών του LNG στη διεθνή αγορά, αλλά και από τις αυξημένες δυνατότητες εισαγωγής του καυσίμου στη χώρα μας, χάρη στην αναβάθμιση του τερματικού σταθμού του ΔΕΣΦΑ, στην Ρεβυθούσα.

Λόγω των συμβάσεων που είχε συνάψει η εταιρεία με τους διεθνείς προμηθευτές της, απώλεσε την ευελιξία που απαιτείτο για να αξιοποιήσει επαρκώς τη συγκυρία που παρουσιάστηκε, με αποτέλεσμα να απωλέσει τμήμα του μεριδίου της στην εγχώρια αγορά, έναντι των ιδιωτών ανταγωνιστών της. Επιπροσθέτως, η ΔΕΠΑ υπέστη πλήγμα από τις ήπιες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το δ' τρίμηνο, γεγονός που ψαλλίδισε την κατανάλωση φυσικού αερίου για θέρμανση, αλλά και από τη μείωση του μεριδίου του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή.

Έτσι, δεν είναι τυχαίο που οι πωλήσεις της ΔΕΠΑ μειώθηκαν σε ποσοστό 52% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2018, που σε συνδυασμό με την κάμψη που είχε καταγραφεί το γ' τρίμηνο αντέστρεψε την ανάκαμψη που είχε σημειωθεί το β' τρίμηνο του 2019.

Ωστόσο, οι προοπτικές για την εταιρεία το τρέχον έτος είναι ευοίωνες, καθώς αναμένεται να διαθέτει ένα πιο διαφοροποιημένο καλάθι προμηθευτών, ύστερα, μάλιστα, από την επαναδιαπραγμάτευση με τις Gazprom και Sonatrachκαι δη, σε πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές από ό,τι στο παρελθόν.

Εν τω μεταξύ, σε μια σημερινή εξέλιξη, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε επισήμως τη μετάθεση της ημερομηνίας κατάθεσης ενδιαφέροντος εκ μέρους των επενδυτών για την ΔΕΠΑ Εμπορίας. Πλέον, η νέα ημερομηνία είναι η 23η Μαρτίου, ενώ επεκτείνεται ως τις 8 Μαρτίου η περίοδος αποσαφήνισης, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.