Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να καταργήσει την παραγωγή ρυπογόνου ενέργειας, το αργότερο έως το 2038, καταβάλλοντας αποζημιώσεις ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ στις επιχειρήσεις του τομέα και τους εργαζόμενούς τους. Το υπουργικό συμβούλιο στο Βερολίνο ενέκρινε τον νόμο, σήμερα Τετάρτη, και καθόρισε συγκεκριμένες ημερομηνίες διακοπής της λειτουργίας των εν λόγω μονάδων ηλεκτροπαραγωγής καθώς και ένα σχέδιο εξόδου για τον λιθάνθρακα.

Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι η μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η μεγαλύτερη διείσδυση στο μείγμα του πιο φιλικού προς το κλίμα, φυσικού αερίου, χωρίς να προκαλεί δυσκολίες στις περιφέρειες και τους εργαζόμενους. Η απόφαση λαμβάνεται ένα χρόνο μετά τις συστάσεις της Επιτροπής άνθρακα που απαρτίζεται από εκπροσώπους της οικονομίας, της επιστήμης και περιβαλλοντικών ομάδων, τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να εφαρμόσει. Ιδίως η περιβαλλοντική πτέρυγα της Επιτροπής είχε ασκήσει κριτική ότι ο νόμος δεν τις λαμβάνει υπόψη. Συνεπώς, δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα.

Ο νόμος για τη σταδιακή εγκατάλειψη παραγωγής ενέργειας από άνθρακα αποτελεί μέρος της κυβερνητικής δέσμης μέτρων για το κλίμα, που θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί πλήρως το 2019. Ο νόμος προβλέπει την αναθεώρησή του, το 2026, για να διαπιστωθεί το εάν η απόσυρση του άνθρακα μπορεί να επιτευχθεί πριν από το 2035. Στόχος του σχεδίου είναι να εξασφαλιστεί ότι θα επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι που έχει θέσει η Γερμανία για το 2030. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την αποζημίωση, το πότε, το αν και ποιοι κλίβανοι με καύση άνθρακα θα έπρεπε να τεθούν εκτός λειτουργίας είχαν καθυστερήσει. Ο τομέας της ενέργειας εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος (CO2) στη Γερμανία.

Οι λιγνιτικοί όμιλοι της χώρας θα λάβουν συνολικά 4,35 δισ. ευρώ ως αποζημίωση. Οι πριμοδοτήσεις παροπλισμού των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα, θα μπορούσαν να ανέλθουν μέχρι και στα 2 δισ. ευρώ. Για να μετριάσει τις κοινωνικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τη συνταξιοδότησή τους, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποσχέθηκε να διαθέσει γι' αυτούς ένα ποσό που θα φθάνει μέχρι και στα  5 δισ. ευρώ. Επίσης, κατά τη διάρκεια της σταδιακής κατάργησης του άνθρακα, θα διατεθούν στις περιφέρειες άλλα 40 δισ. ευρώ για διαρθρωτικές αλλαγές, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση νέων βιομηχανικών οικισμών, καθώς και οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων.