Ελίζα Φερέιρα, Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής & Μεταρρυθμίσεων: Από τα Χαρακώματα της Ιβηρικής, στην Πρώτη Γραμμή της Κομισιόν

Ελίζα Φερέιρα, Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής & Μεταρρυθμίσεων: Από τα Χαρακώματα της Ιβηρικής, στην Πρώτη Γραμμή της Κομισιόν
energia.gr
Παρ, 17 Ιανουαρίου 2020 - 20:23

«Θα ήθελα να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση για τις έξυπνες και γενναίες αποφάσεις που έλαβε. Η απολιγνιτοποίηση είναι απόλυτη ανάγκη. Δεν λέμε φυσικά ότι η μετάβαση είναι εύκολη υπόθεση. 

Είναι πολύπλοκη διαδικασία, αλλά διαχειρίσιμη». Αυτά δήλωσε την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου η κα. Ελίζα Φερέιρα, Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, μιλώντας στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής για την απολιγνιτοποίηση, υπό την προεδρία του Υπουργού ΠΕΝ, Κωστή Χατζηδάκη, στην Αθήνα.

Η Ευρωπαία Επίτροπος συνέχισε, λέγοντας πως η Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε. θα συμβάλει στην μετάβαση. «Το βασικό πλαίσιο έχει δημιουργηθεί. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού από τώρα ώστε να είναι όλα έτοιμα όταν τα νέα εργαλεία πάρουν την οριστική, επίσημη μορφή τους», τόνισε για να προσθέσει: «Κάθε χώρα πρέπει να έχει ένα σχέδιο εθνικό και περιφερειακά σχέδια για κάθε περιοχή που χρειάζεται στήριξη. Τα σχέδια αυτά πρέπει να είναι εξαιρετικά λεπτομερή. Οι εθνικές αρχές θα υποδεικνύουν ποιες θα είναι οι επιλέξιμες περιοχές, αλλά όχι με 100% ελευθερία – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει σχετικές συστάσεις προς κάθε χώρα. Θα είναι ένας διάλογος, δεν επιβάλλουμε κάτι. Αλλά τα σχέδια πρέπει να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δοθεί η χρηματοδότηση».

Η κα. Φερρέιρα υποστηρίζει, αναφορικά με τα κριτήρια με τα οποία έγινε η κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης πανευρωπαϊκά, ότι: «Αναζητήσαμε τις περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη εξάρτηση από κλάδους έντασης άνθρακα και όπου κινδυνεύει μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας από τη μετάβαση. Στη συνέχεια εισαγάγαμε, μεταξύ άλλων, σθεναρά κριτήρια συγκριτικής ευημερίας, σαν αυτά που ισχύουν στην πολιτική συνοχής. Όσο πιο εύπορο είναι το κράτος-μέλος στο οποίο ανήκει η περιοχή που χρειάζεται πόρους μετάβασης, τόσο λιγότερα θα λάβει από τον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης». 

Τέλος, στις επικρίσεις ότι μπορεί η Ε.Ε. να υπερεκτιμά τις δυνατότητές της απαντά: «Δεν θεωρώ ότι είναι υπεραισιόδοξες οι εκτιμήσεις μας. Υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στην αγορά, οι επενδυτές αναζητούν αποδόσεις. Η πράσινη συμφωνία είναι τόσο ευρείας κλίμακας που πιστεύω ότι ο ιδιωτικός τομέας θα τη δει ως μεγάλη ευκαιρία. Έχουμε περάσει περιόδους μετάβασης σε άλλους τομείς στο παρελθόν, αλλά η πράσινη μετάβαση είναι πρωτοφανούς μεγέθους. Είναι μία πρόκληση άνευ προηγουμένου, που δημιουργεί και πολύ μεγάλες ευκαιρίες, τις οποίες οι ιδιώτες θα θελήσουν να αδράξουν πρώιμα».

H Elisa Maria da Costa Guimarães Ferreira, γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1955 στο Πόρτο. Eίναι πολιτικός και οικονομολόγος και έχει διατελέσει μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Σοσιαλιστικό Κόμμα από το 2004 έως το 2016. Από πέρυσι επελέγη από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας ως Ευρωπαίος Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων 

Υπήρξε μέλος της πορτογαλικής κυβέρνησης, από το 1995 έως το 2002, και χρημάτισε  Υπουργός Περιβάλλοντος (1995-1999) και Υπουργός Σχεδιασμού (1999-2001) στην κυβέρνηση του António Guterres.

Υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2004 έως το 2016, όταν και παραιτήθηκε. Κατά τη διάρκεια της θητείας της διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε..

Εκπροσώπησε επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διάσκεψη του ΟΗΕ, το 2007 για την αλλαγή του κλίματος στο Μπαλί, καθώς και στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος του 2008 στο Πόζναν.

Τον Ιούνιο του 2016, η Elisa Ferreira παραιτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να προσχωρήσει στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας της Πορτογαλίας.