Όλα δείχνουν θρίαμβο του Μπόρις  Τζόνσον και του Συντηρητικού Κόμματος στις  χθεσινές εκλογές στη Βρετανία. Οι Τόρις εξασφαλίζουν μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, με 368 έδρες, συντρίβοντας τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, με βάση το επίσημο έξιτ πολ. Στις πρώτες του δηλώσεις ο Μπόρις Τζόνσον

τόνισε ότι «η συντηρητική κυβέρνηση έλαβε ισχυρή εντολή όχι μόνο για να προχωρήσει το Brexit, αλλά για να ενώσει ολόκληρη τη χώρα».

Με 595 από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου να έχουν κριθεί, οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν τις 326 μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την καταμέτρηση του ITV. Την ίδια πρόβλεψη, ότι δηλαδή οι Συντηρητικοί θα έχουν την πλειοψηφία των εδρών στην επόμενη Βουλή των Κοινοτήτων, μετέδωσε επίσης το BBC.

Όπως είναι γνωστό το όριο της αυτοδυναμίας τοποθετείται στις 326 έδρες (οι μισές συν μία των 650 εδρών της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων), ωστόσο χρειάζονται ακόμη λιγότερες, εάν αφαιρεθούν οι έδρες που κερδίζουν οι καθολικοί Ιρλανδοί εθνικιστές του Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία και τις οποίες παραδοσιακά αφήνουν κενές.

Βαριά ήττα για τους Εργατικούς και τον ίδιο τον Τζέρεμι Κόρμπιν , ο οποίος θεωρείται  αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά και των στελεχών του κόμματός του, που τον κατηγορούν για στροφή προς ακροαριστερές θέσεις και ανοχή σε περιστατικά αντισημιτισμού εντός των κομματικών τειχών.

Ο ηγέτης των Εργατικών έκανε λόγω για απογοητευτικό αποτέλεσμα και τόνισε ότι δεν θα είναι επικεφαλής του κόμματος σε νέες εκλογές.

Αν επιβεβαιωθούν τα exit polls θα πρόκειται  για το καλύτερο αποτέλεσμα για τους Συντηρητικούς από το 1987, επί ηγεσίας Μάργκαρετ Θάτσερ και για τη χειρότερη επίδοση των Εργατικών από το 1935.