Η ΡΑΕ Ζητεί την Αύξηση της Ισχύος των Δημοπρατούμενων Αιολικών Έργων του 2020, στα 450 MW

Η ΡΑΕ Ζητεί την Αύξηση της Ισχύος των Δημοπρατούμενων Αιολικών Έργων του 2020, στα 450 MW
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 10 Δεκεμβρίου 2019 - 15:49

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να αυξηθεί η συνολική ισχύς προς δημοπράτηση, στους διαγωνισμούς της 12ης Δεκεμβρίου για νέα αιολικά πάρκα, κατά το επόμενο έτος, στα 450 από 300 μεγαβάτ που προβλέπονται σήμερα, επειδή κρίνει ότι αυτό θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό 

την επίτευξη των στόχων της χώρας. Προς τούτο απέστειλε γνωμοδότηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αξιολογώντας το αυξημένο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από υποψήφιους επενδυτές κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα που κατά την κρίση της, ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς. Τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ μπορείτε να δείτε εδώ.

Από την πλευρά του, το ΥΠΕΝ αποσκοπεί να διεξαχθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί, ανά τεχνολογία, προτού τον κοινό διαγωνισμό που αφορά σε αιολικά και φωτοβολταϊκά, ο οποίος προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον επόμενο Απρίλιο.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι φορείς της αιολικής αγοράς επιθυμούν την αύξηση της δημοπρατούμενης δυναμικότητας και σε ό,τι αφορά στον από κοινού διαγωνισμό, σε επίπεδα υψηλότερα των 500 μεγαβάτ όπως προβλέπει, επί του παρόντος η υφιστάμενη Υπουργική Απόφαση.

Όπως έγραψε, χθες, το energia.gr, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με απόφασή της, δημοσίευσε τους οριστικούς καταλόγους των συμμετεχόντων στο δεύτερο στάδιο των Κατηγοριών, Ι και ΙΙ, καθώς και του οριστικού καταλόγου Αποκλεισθέντων από το στάδιο της Κατηγορίας I, για τη διενέργεια των ανταγωνιστικών διαδικασιών έργων ΑΠΕ, που θα πραγματοποιηθούν στις 12 Δεκεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, με τη δημοπρατούμενη ισχύς της Κατηγορίας Ι να ανέρχεται σε 105,464 μεγαβάτ, ο οριστικός κατάλογος προβλέπει τη συμμετοχή, συνολικά 43 έργων, συνολικής ισχύος περίπου 147, 650 μεγαβάτ, ενώ στην ίδια κατηγορία, εκτός τέθηκε ένα έργο ισχύος 0,99 μεγαβάτ. Η πρώτη Κατηγορία (Ι) αφορά σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις μικρότερες ή ίσες των 20 μεγαβάτ.

Στην αμέσως επόμενη Κατηγορία, ΙΙ, ήτοι, τα έργα αιολικής τεχνολογίας με ισχύ μέχρι 50 μεγαβάτ, το σύνολο των έργων ανέρχεται σε 16 και η ισχύς τους τα 491 μεγαβάτ, όταν η δημοπρατούμενη ισχύς έχει προσδιοριστεί στα 225,450 μεγαβάτ.