Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 1,67 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε μηνιαία βάση, για να διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στα 99,34 εκατ. βαρέλια, ανέφερε ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) στην έκθεσή του που δημοσιεύτηκε προ ημερών. Η προσφορά, εκτός του διεθνούς καρτέλ,

συμπεριλαμβανομένων των υγρών φυσικού αερίου παραγωγής OPEC, αυξήθηκαν κατά 0,73 εκατ. Βαρέλια ημερησίως, σε μηνιαία βάση, φθάνοντας κατά μέσο όρο στα 69,69 εκατ. βαρέλια, ήτοι, αυξημένα κατά 1,28 εκατ. Βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση. Τον περασμένο μήνα, η παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟPEC αυξήθηκε κατά 943 χιλιάδες εκατ. βαρέλια ημερησίως και διαμορφώθηκαν, κατά μέσον όρο σε 29,65 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με δευτερεύουσες πηγές.

Το μερίδιο του αργού πετρελαίου του ΟPEC στη συνολική παγκόσμια παραγωγή, αυξήθηκε, επίσης, κατά 0,5% σε μηνιαία βάση, φθάνοντας στο 29,8% τον Οκτώβριο του 2019. Ο ΟPEC ανακοίνωσε ότι οι προβλέψεις του για το ρυθμό ανάπτυξης της  παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν στο επίπεδο του 3%, τόσο για το 2019 όσο και για το επόμενο έτος, ενώ εκτιμά την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου σε 0,98 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

«Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου προβλέπεται να φθάσει, το 2020, σε 1,08 εκατ. Βαρέλια την ημέρα, δηλαδή, επίσης αμετάβλητη σε σχέση με την έκθεση του προηγούμενου μήνα. Οι χώρες της Ασίας και ιδίως η Κίνα θεωρούνται οι μεγαλύτεροι συντελεστές της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου, με συνδυασμένη προσθήκη της τάξης των 0,68 εκατ. Βαρελιών ημερησίως», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του διεθνούς καρτέλ.