Μπαταρία Ιόντων Λιθίου Μπορεί να Φορτίσει Ένα Ηλεκτρικό Όχημα σε Δέκα Λεπτά!

Μπαταρία Ιόντων Λιθίου Μπορεί να Φορτίσει Ένα Ηλεκτρικό Όχημα σε Δέκα Λεπτά!
energia.gr
Τετ, 30 Οκτωβρίου 2019 - 19:53

Ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανέπτυξαν μια πειραματική, νέου τύπου μπαταρία ιόντων λιθίου, η οποία μπορεί να φορτίσει ένα ηλεκτρικό όχημα σε χρόνο που δεν υπερβαίνει τα δέκα λεπτά, αυξάνοντας την αυτονομία οδήγησης κατά περίπου 300 χιλιόμετρα.

Οι ερευνητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, οι οποίοι προέβησαν στη σχετική δημοσίευση, στο περιοδικό "Joule", ανέφεραν ότι η νέα μπαταρία μπορεί να επιτρέψει, στο μέλλον, στα ηλεκτροκίνητα οχήματα να κινούνται σε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις, αρκεί να κάνουν μια σύντομη, δεκάλεπτη στάση σε ένα σταθμό φόρτισης.

Για να φορτιστούν με ταχύ ρυθμό οι μπαταρίες, ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες των οδηγών, θα πρέπει να αναπτύξουν άμεσα, μεγάλη θερμότητα, πράγμα που δημιουργεί κινδύνους για την ίδια τη μπαταρία, αφού τη φθείρει, αλλά και να προκαλέσουν ηλεκτρικούς σπινθήρες και άλλες, δυνητικά, επικίνδυνες καταστάσεις. Ενώ οι συμβατικές μπαταρίες ιόντων λιθίου φορτίζονται και αποφορτίζονται στην ίδια θερμοκρασία, οι ερευνητές ανακάλυψαν τον τρόπο να φορτίζουν τη νέα μπαταρία σε αυξημένη θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου, για λίγα λεπτά της ώρας και μετά να την αποφορτίζουν σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

Η νέα μπαταρία μπορεί να αντέξει μέχρι 2.500 κύκλους ταχείας φόρτισης σε αυξημένη θερμοκρασία. Οι ερευνητές φιλοδοξούν να μειώσουν ακόμη περισσότερο το χρόνο φόρτισης, ακόμη και στα πέντε λεπτά, χωρίς να προκληθεί βλάβη στην μπαταρία.