Η Κυβέρνηση Επιταχύνει την Υλοποίηση της Διασύνδεσης με την Κρήτη- Προσπάθειες Συνεννόησης με EuroAsia-Κομισιόν

Η Κυβέρνηση Επιταχύνει την Υλοποίηση της Διασύνδεσης με την Κρήτη- Προσπάθειες Συνεννόησης με EuroAsia-Κομισιόν
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 3 Οκτωβρίου 2019 - 09:42

To ανοικτό μέτωπο της αντιπαράθεσης με τον EuroAsia Interconnector επιχειρεί να κλείσει η κυβέρνηση, με απώτερο στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα με τον ΑΔΜΗΕ και να υπάρξει η αναγκαία συννενόηση ώστε να προχωρήσει η καίριας σημασίας, για την Ελλάδα, ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα. 

Πριν από λίγα 24ωρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, πρωτίστως όμως της Κρήτης, προκειμένου να αρθούν οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με τη διασύνδεση της Κύπρου.

«Έως τις 4 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουμε πάρει αποφάσεις. Οι διασυνδέσεις είναι προτεραιότητα για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Η παρουσία στην Αθήνα του Γιώργου Λακκοτρύπη, Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και του Γιαννάκη Κασουλίδη, πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου και Προέδρου του Συμβουλίου Στρατηγικής του EuroAsia Interconnector προσφέτουν, υπ΄αυτή την έννοια, το κίνητρο για να υπάρξει η αναγκαία διμερής συννενόηση για την υπόθεση που έχει προσλάβει χρόνιες διαστάσεις.

Είναι ενδεικτικό των προθέσεων του ΥΠΕΝ ότι είναι πρόσφορο να συζητήσει με την κυπριακή πλευρά για την επίσπευση των διαδικασιών, σε αντίθεση με την πολιτική που ακολούθησε επί του θέματος, η προηγούμενη ηγεσία υπό τον Γιώργο Σταθάκη, παράλληλα με τις επαφές που διατηρεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά εμμένει στη θέση που εξήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης, δηλαδή, ότι η ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας μας με την Κύπρο και το Ισραήλ είναι επιθυμητή, αν και η προτεραιότητα εξακολουθεί να παραμένει η διασφάλιση της ενεργειακής ευστάθειας της Κρήτης.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να διαλάθει της προσοχής όλων των εμπλεκομένων με το έργο, ότι η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία όσο και η Κομισιόν εξακολουθούν να προτάσσουν την άρση των αποφάσεων της ΡΑΕ, καθώς και της ανάθεσης του project στην Αριάδνη Interconnection, την εταιρεία ειδικού σκοπού που σύστησε ο ΑΔΜΗΕ, γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειες για μια ουσιαστική σύγκλιση απόψεων.

Πηγές της αγοράς υποστηρίζουν ότι η μόνη προοπτική συνεννόησης που απομένει, είναι ο EuroAsia να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της “Αριάδνης”, θέση στην οποία επέμενε η παρελθούσα ηγεσία του ΥΠΕΝ, κάτι που όμως, μοιάζει σχεδόν αδύνατο να γίνει, με δεδομένη είτε την απροθυμία, είτε την αδυναμία της κυπριακής εταιρείας να πράξει.

Υπό αυτό το πρίσμα, η μόνη ρεαλιστική λύση είναι το υπουργείο Ενέργειας να προβεί στην υλοποίηση του έργου ως αμιγώς εθνικού χαρακτήρα, καθώς, μάλιστα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαγωνισμοί για την προμήθεια των καλωδίων της διασύνδεσης, καθώς και των σταθμών μετατροπής, για τους οποίους έχει δοθεί νέα παράταση, κατόπιν σχετικού αιτήματος από την πλευρά των ενδιαφερόμενων εταιρειών.