Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δημιουργηθεί ερωτήματα σε σχέση με τη καύση σκουπιδιών στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στον Βόλο. Η περιφέρεια Θεσσαλίας υποστήριξε ότι σε δειγματοληψίες που έκανε τηρούνται τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ωστόσο διαφορετική άποψη έχουν πολίτες και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Την ίδια ώρα στο Κάρντιφ της Ουαλίας σχεδιάζεται μία μονάδα η οποία θα μπορούσε να καίει ετησίως 200.000 τόνους αποβλήτων, προκαλώντας την αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων

Ειδικότερα, την αντίδραση μεγάλου μέρους της κοινωνίας του Βόλου έχει προκαλέσει, τα τελευταία δύο χρόνια η δυνατότητα καύσης αποβλήτων RDF. Το RDF είναι προϊόν επεξεργασίας σύμμεικτων σκουπιδιών και δίνεται η δυνατότητα στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ να προχωρεί στην καύση του, προκαλώντας την αντίδραση των κατοίκων. Μάλιστα, αρκετές ήταν οι καταγγελίες κατοίκων του Βόλου, τον περασμένο Ιούλιο, για έντονη δυσοσμία στην πόλη. Παρόλα αυτά, η περιφέρεια Θεσσαλίας σε δειγματοληψίες του RDF που πραγματοποίησε την ίδια περίοδο δεν διαπίστωσε παραβάσεις ως προς τα προβλεπόμενα όρια.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, παρόμοιες αντιδράσεις προκαλεί το υπό δημιουργία εργοστάσιο καύσης αποβλήτων στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Η προτεινόμενη εγκατάσταση θα βρίσκεται κοντά στο Wentloog Corporate Park στα ανατολικά της πόλης, σύμφωνα με έκθεση της Wales Online. Το ενεργειακό εργοστάσιο των 150 εκατομμυρίων λιρών  θα παράγει 15 MW ηλεκτρικής ενέργειας - αρκετό για την τροφοδοσία έως και 30.000 κατοικιών- και θα συγκεντρώνει μερικούς από τους 90.000 τόνους εμπορικών και βιομηχανικών αποβλήτων που η Ουαλία σήμερα αποστέλλει στον χώρο υγειονομικής ταφής. Αναμένεται ότι τα περισσότερα απόβλητα θα προέρχονται από το Κάρντιφ, το Νιούπορτ, το Σουάνσι και τις γύρω περιοχές. Το εργοστάσιο κατά τη διάρκεια της κατασκευής θα δημιουργήσει περίπου 300 θέσεις εργασίας και 40 μόνιμες θέσεις εργασίας μόλις θα τεθεί σε λειτουργία.

Παρόλα αυτά περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον ως αποτέλεσμα της εκπομπής ρύπων. Όμως, η Mor Hafren Bio Power, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από τα σχέδια της κατασκευής του εργοστασίου, τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι θα συμμορφώνεται με τα αυστηρά πρότυπα. Εκπρόσωπός της δήλωσε μάλιστα πως η Ουαλία ενώ έχει μερικά από τα καλύτερα ποσοστά ανακύκλωσης στην Ευρώπη,  περίπου 1,6 εκατομμύρια τόνοι υπολειμματικών αποβλήτων παραμένουν μετά την ανακύκλωση, τα οποία προς το παρόν αποστέλλονται στον χώρο υγειονομικής ταφής. Επίσης, ορισμένες ποσότητες αποβλήτων εξάγονται σε χώρες της ΕΕ για να μετατραπούν στη συνέχεια σε καύσιμα, λόγω έλλειψης εγκαταστάσεων στην Ουαλία.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα της ανακύκλωσης, αλλά και της παραγωγής ενέργειας είναι θέματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή κοινότητα και όχι μόνο. Στην Ελλάδα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα με δεδομένο το πρόβλημα που υπάρχει σε αρκετές περιοχές με τον κορεσμό των ΧΥΤΑ και αποτελεί ερώτημα με ποιο τρόπο θα απαντήσει στο πρόβλημα η πολιτεία. Σημαντικό, επίσης, δεδομένο η ενημέρωση της κοινωνίας.