Υπό Αναθεώρηση το ΕΣΕΚ με Στόχο τη Διευκόλυνση και Επιτάχυνση Επενδύσεων σε ΑΠΕ

Υπό Αναθεώρηση το ΕΣΕΚ με Στόχο τη Διευκόλυνση και Επιτάχυνση Επενδύσεων σε ΑΠΕ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 21 Αυγούστου 2019 - 18:25

Η εκτεταμένη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το λόγο αυτό, άλλωστε, επελέγη και ο κ. Γεράσιμος Θωμάς στη θέση του Υφυπουργού ΠΕΝ, καθώς θεωρείται υπέρμαχος της μετάβασης στην "πράσινη" ενέργεια. Το ΥΠΕΝ φέρεται να έχει αποφασίσει την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). ύστερα και από την "δυσαρέσκεια", που διατύπωσε στις παρατηρήσεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  περί του ότι οι τεθέντες στόχοι  για τις ΑΠΕ δεν κρίνονται επαρκείς. Το ΕΣΕΚ προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αύξηση 

του μεριδίου των ΑΠΕ στο 32% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης, έως το 2030.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από το ΥΠΕΝ, η ηγεσία του υπουργείου φέρεται προσανατολισμένη στο να συγκροτήσει ομάδα εργασία που θα αναλάβει να επικαιροποιήσει το κείμενο του Εθνικού Σχεδίου έως τα τέλη του έτους, ώστε να μπορέσει να αποτελέσει τον οδηγό των δράσεων για την μεταλιγνιτική εποχή.

Όπως υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου, η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ θα διευκολυνθεί από την ταχύτερη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν οι πρόσφατες επαφές αρμοδίων της Λ. Μεσογείων με στελέχη της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την επίσπευση της μεταβατικής περιόδου έως ότου μπει οριστικό λουκέτο στους λιγνιτικούς σταθμούς της Δημόσιας Επιχείρησης.

Η νέα διοίκηση της ΔΕΗ, που αναλαμβάνει αύριο τα καθήκοντά της, μέλλει να προβεί σε ανάθεση μελέτης κόστους – οφέλους για τη λειτουργία των εν λόγω μονάδων, ώστε να κριθεί για το ποιές από αυτές θα αποσυρθούν, τελικά, από το σύστημα.

Εφ’ όσον προχωρήσει η διαδικασία, οι ΑΠΕ θα καταλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή, χάρη και στην λήψη μέτρων που προβλέπουν να μειώσουν και απλοποιήσουν τις χορηγήσεις αδειών λειτουργίας Ανανεώσιμων Πηγών. Θυμίζουμε πως η μέση χρονική περίοδος για την οριστική αδειότηση έργων ΑΠΕ, ανέρχεται, σήμερα σε επτά χρόνια.

Η μετάβαση στις πράσινες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής θα επιταχυνθεί, σύμφωνα, πάντα με τις ίδιες πηγές του ΥΠΕΝ, μέσω της επικείμενης ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, αφού η έλευση του επενδυτή θα τονώσει το επενδυτικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, που αποτελεί, σήμερα, τη μεγαλύτερη τροχοπέδη για τους παραγωγούς, λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται.