Όσοι ανέμεναν μια σκληρή απάντηση κατά της Τουρκίας μάλλον θα απογοητεύτηκαν. Όχι μόνο αυτή δεν υπήρξε, αλλά η διστακτικότητα Αμερικανών και Ευρωπαίων όσον αφορά την επιβολή αυστηρών κυρώσεων έχει ενδυναμώσει την θέση του Ερντογάν, ο οποίος 

δεν διστάζει να εξαπολύσει απειλές προς πάσα κατεύθυνση. «Η Τουρκία θα ανταποδώσει, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις για την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος πυραύλων S-400», δήλωσε μόλις την Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο TGRT Haber, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμη ότι για την ώρα δεν είναι απαραίτητες επιπλέον γεωτρήσεις ή γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για συνεργασία προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση στη διένεξη για τους ενεργειακούς πόρους στην περιοχή. Δεν παρέλειψε δε να επαναφέρει το θέμα των Κούρδων της Συρίας, που είναι σύμμαχοι των Αμερικανών, απειλώντας με στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Κι αυτό λίγες ώρες πριν συνάντηση του ειδικού  απεσταλμένου των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χολουσί Ακάρ στην Άγκυρα, στην οποία συμφωνήθηκε ότι σήμερα θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις  για την εγκαθίδρυση μιας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.

Στο εσωτερικό των ΗΠΑ η σύγχυση για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων, πέρα της αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, παραμένει. Οι πιέσεις του Κογκρέσου απέναντι στον Αμερικανό Πρόεδρο δεν έχουν αποδώσει  και ο Τραμπ παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο ολικής ρήξης των σχέσεων του με την Άγκυρα. Την περασμένη Πέμπτη οι δημοσιογράφοι έγιναν µμάρτυρες µιας πρωτόγνωρης κατάστασης. Ενώ αρχικά ο πρόεδρος Τραµπ ανακοίνωσε δημόσια ότι δεν θα επιβάλει τώρα τις κυρώσεις, που προβλέπονται από τον νόμο για την αντιμετώπιση των εχθρών της (CAATSA), στη συνέχεια διανεμήθηκε ηλεκτρονικό μήνυμα που ανέτρεπε την προεδρική δήλωση!

Όσον αφορά το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ και της προασπίσεως των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας , η ΕΕ παραμένει για μια ακόμη φορά ωσεί παρούσα. Οι πρώτες κυρώσεις-χάδι απέναντι στην Τουρκία, όπως το «πάγωμα» της προενταξιακής βοήθειας ύψους 145,8 εκατ. ευρώ προς την Τουρκία και το πάγωμα της υπογραφής νέας συμφωνίας στο τομέα των αεροπορικών μεταφορών δεν φαίνεται να πτοούν την Άγκυρα. Και πώς να την πτοήσουν άλλωστε όταν η συζήτηση  για νομικές  κυρώσεις εις βάρος Τουρκίας παραπέμπεται  για τον προσεχή Οκτώβριο την ώρα που τα τουρκικά γεωτρύπανα εργάζονται ανενόχλητα στα ανοικτά της Κύπρου. Ο Ερντογάν εξάλλου νιώθει παντοδύναμος με το χαρτί του προσφυγικού, το οποίο και επαναφέρει οποτεδήποτε το έχει ανάγκη. Μόλις χθες η Άγκυρα απείλησε εκ νέου πως θα ανοίξει τα σύνορα επειδή η ΕΕ έχει αθετήσει τις υποσχέσεις της για το προσφυγικό.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν η Τουρκία δεν αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το ζήτημα των προσφύγων και ανοίξει τα σύνορά της, τότε καμιά κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα αντέξει το κύμα των προσφύγων, για περισσότερο από έξι μήνες. Κατηγόρησε την ΕΕ ότι έχει εγκαταλείψει την Τουρκία στο ζήτημα των προσφύγων και πρόσθεσε ότι αυτοί που θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα του σε τόπο παράνομων μεταναστών θα πληρώσουν  το τίμημα αυτής της αδιαφορίας. «Χτυπάνε με συγκατάβαση την πλάτη της Τουρκίας και της ασκούν κριτική από τις καρέκλες τους στο Ευρωκοινοβούλιο, συμπεριφερόμενοι όπως οι αριστεροί προ τριών αιώνων», επεσήμανε ο ίδιος. Η Τουρκία κατηγορεί την ΕΕ πως αθέτησε τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τη συμφωνία για το προσφυγικό που υπέγραψε με την Άγκυρα το 2016. Τότε η Τουρκία είχε αναλάβει να ανακόψει το κύμα προσφύγων  με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια ύψους 6 δις ευρώ. Ωστόσο τρία χρόνια μετά, η Άγκυρα υποστηρίζει πως μόνο ένα μέρος της χρηματικής αυτής ενίσχυσης έχει δοθεί στη χώρα. Τούρκικα δημοσιεύματα αναφέρουν πως οι τουρκικές αρχές έχουν ξεκινήσει να απωθούν τους πρόσφυγες στα σύνορά της με την Συρία, καθώς πρόσφυγες φτάνουν πλέον τα 4 εκατομμύρια σε όλη την χώρα. Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Hurriyet, οι αρχές της Κωνσταντινούπολης έχουν  δώσει τελεσίγραφο στους Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στις περιοχές που έχουν εγγραφεί  έως τις 20 Αυγούστου.