To IENE Προαναγγέλει το 24ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2019» με Θέμα: «Ο Κομβικός Ρόλος της Ενέργειας στην Οικονομική Ανάπτυξη»

To IENE Προαναγγέλει το 24ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2019» με Θέμα: «Ο Κομβικός Ρόλος της Ενέργειας στην Οικονομική Ανάπτυξη»
energia.gr
Τρι, 23 Ιουλίου 2019 - 08:02

Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), πρωτοπόρος στην ανάδειξη των εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα, για την οικονομία και την ανάπτυξη της Ελλάδας και ευρύτερα

της ΝΑ Ευρώπης διοργανώνει για άλλη μια χρονιά, το 24ο ετήσιο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη», που θα πραγματοποιηθεί, ως συνήθως, στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387) στις 21-22 Νοεμβρίου 2019, στην Αθήνα.

Σκοπός του Συνεδρίου, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να αποτελέσει, και αυτή τη φορά, ένα πεδίο γόνιμου διαλόγου και προβληματισμού αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή. Οι επικρατούσες τάσεις και οι προοπτικές μέσα από τεκμηριωμένες παρουσιάσεις και η ανταλλαγή απόψεων για την συνακόλουθη εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων αποτελούν βασικούς στόχους του Συνεδρίου.

Εφέτος το Συνέδριο έχει ως ειδικό θέμα: «Ο Κομβικός Ρόλος της Ενέργειας στην Οικονομική Ανάπτυξη». Με αυτό τον τρόπο το ΙΕΝΕ θέλει να υπογραμμίσει την σπουδαιότητα του ενεργειακού τομέα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, καθώς αυτή εξέρχεται από μία μακρά περίοδο οικονομικής ύφεσης. Οι θετικές προοπτικές του ενεργειακού τομέα συνοψίζονται σε θέματα πολιτικής, αγορών, καινοτόμων τεχνολογιών και υποδομών.

Η νέα διάσταση που προσλαμβάνει η πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση, κομβικής σημασίας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και η ριζική μεταβολή του παγκόσμιου ενεργειακού περιβάλλοντος, εν μέσω των εξελισσόμενων προσπαθειών για την πλήρη απανθρακοποίηση της οικονομίας, απαιτούν τον επανακαθορισμό της πολιτικής, την προσαρμογή των ενεργειακών αγορών, τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος και την αποδοχή, από πλευράς καταναλωτών, της νέας πραγματικότητας των αγορών.

Στο ολοένα και πιο ρευστό αυτό, οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, με τις νέες τεχνολογίες και τις γεωπολιτικές παραμέτρους να διαδραματίζουν καίριο ρόλο, προκύπτουν νέες προκλήσεις, αλλά αναδύονται και ευκαιρίες. Ως εκ τούτου, το ερώτημα που τίθεται και θα εξετασθεί σε βάθος στο επερχόμενο συνέδριο του ΙΕΝΕ, είναι η αναζήτηση τρόπων για την διαμόρφωση ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος για τις εταιρείες και τους οργανισμούς, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός νέου στρατηγικού σχεδιασμού και στην επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων, όπου η ενεργειακή ασφάλεια και ο μετασχηματισμός του ενεργειακού συστήματος, με την, μεταξύ άλλων, εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας, της νέας δομής των αγορών, του target model, του περιορισμού των εκπομπών CO2 κλπ.) αναδεικνύονται σε κυρίαρχα ζητήματα.

Στο 24ο Ετήσιο Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ θα εξεταστεί, επίσης, σε βάθος, η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, σε συνέχεια του ήδη υποβληθέντος σχεδίου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ΕΣΕΚ, τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς κρίνεται απαραίτητη η ανασχεδίαση μιας ολοκληρωμένης και πλέον τολμηρής ενεργειακής στρατηγικής, με στόχους που να καλύπτουν όλες τις πτυχές του ενεργειακού συστήματος της χώρας, προκειμένου να γίνει δυνατή η εφαρμογή του, μέσω κατάλληλων πολιτικών και υποστηρικτικών μέτρων για την επίτευξη των στόχων.

Το Συνέδριο περιλαμβάνει, όπως πάντα, εισηγήσεις και τοποθετήσεις από διακεκριμένους ομιλητές από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, καθώς και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης (panel discussions) μεταξύ έγκριτων ακαδημαϊκών και γνωστών παραγόντων της αγοράς. Βασικό χαρακτηριστικό του Συνεδρίου, από το ξεκίνημά του το 1996, είναι η σφαιρική αντιμετώπιση και η ολική προσέγγιση του ενεργειακού τομέα, με ενδελεχή εξέταση των επιμέρους ενοτήτων και την ανάδειξη των διαμορφούμενων συνεργειών και διασυνδέσεων.

Τέλος, στη διάρκεια του συνεδρίου θα συζητηθούν διεξοδικά και τα επίκαιρα θέματα που αφορούν στην επίσπευση των ερευνών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και στην Α. Μεσόγειο, στην προσπάθεια διαφοροποίησης των εισαγωγών φυσικού αερίου για την κάλυψη των Ευρωπαϊκών αναγκών, μέσω νέων αγωγών και τερματικών σταθμών LNG, στο ρόλο της Ελλάδας στη διακίνηση φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περιφερειακό επίπεδο, στη ραγδαία διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και στην ΝΑ Ευρώπη, ενώ θα αναδειχτεί και το κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Με 60 ομιλητές και panelists από την Ελλάδα και το εξωτερικό, 16 συνεδρίες, τη συμμετοχή 300 και πλέον συνέδρων και την ενεργό υποστήριξη και συμμετοχή των μεγαλύτερων ενεργειακών ομίλων της χώρας και της ευρύτερης περιοχής, το Ετήσιο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη», καθορίζει, για ακόμη μια φορά την ενεργειακή ατζέντα της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης.