Η ρωσική εταιρεία Rosatom θα συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής στρατηγικού επενδυτή για το έργο του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, σύμφωνα με όσα τόνισε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στη διάρκεια της συνάντησης εργασίας που είχε, στη Μόσχα, με την πρόεδρο της βουλγαρικής Βουλής, Τσβέτα Καραγιάντσεβα.

Η διαδικασία επιλογής στρατηγικού επενδυτή για το έργο του πυρηνικού σταθμού του Μπέλενε είχε δημοσιευθεί στο τεύχος "C176" της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 22 Μαΐου. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής στρατηγικού επενδυτή είναι το αργότερο εντός 90 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Η ενδεικτική προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας είναι 12 μήνες από την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης.

Οι δύο πλευρές δήλωσαν αισιόδοξες για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, τονίζεται σε δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου και προστίθεται πως η κ. Καραγιάντσεβα υπογράμμισε ότι η βουλγαρική πλευρά καταβάλλει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού Turkish Stream στη Βουλγαρία και τη Σερβία. Πρόκειται -σημείωσε η ίδια- για ένα έργο που υλοποιείται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και θα εγγυηθεί τον στρατηγικό ρόλο της Βουλγαρίας στον ευρωπαϊκό "χάρτη" του φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Μεντβέντεφ χαιρέτισε τις εργασίες κατασκευής και επέκτασης των υποδομών φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την ευρύτερη περιοχή. Επίσης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Βουλγαρία θα συμμετάσχει στην κατασκευή τμήματος του Turkish Stream και στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου.