Προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδος διαφαίνονται εντός του προσεχούς διαστήματος με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός στα επιτελεία όλων των κομμάτων, οι φόβοι των οποίων επιβεβαιώθηκαν αφού από χθές η Τουρκία εξήγγειλε NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα κυπριακά χωρικά ύδατα από τις 2 μέχρι τις 17 Ιουλίου. Όμως οι ενδείξεις  που υπάρχουν συνηγορούν ότι το σημείο μεγίστης προσμονής νέων τουρκικών ενεργειών είναι η θαλάσσια  περιοχή του Καστελλορίζου. Μάλλον πρέπει να αποκλεισθούν οι περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil

η οποία απολαμβάνει την προστασία του πανταχού παρόντος αμερικανού Ναυτικού. Πράγματι αυτές είναι, συμφώνως προς πληροφορίες, οι εκτιμήσεις της κυπριακής Κυβερνήσεως, η οποία αισθάνεται μάλλον ασφαλής θεωρώντας βέβαιον ότι οι Τούρκοι θα αποφύγουν τις περιοχές της δικής της ΑΟΖ, η ευθύνη των ερευνών στις οποίες έχει ανατεθεί στην ExxonMobil.

Για τους ίδιους λόγους δεν αναμένονται τουρκικές κινήσεις νοτίως της Κρήτης  παρ’ότι θεωρούν την Γαύδο και την πέριξ θαλάσσια περιοχή «γκρίζα ζώνη». Οι υπογραφείσες σήμερα συμβάσεις για ανάθεση των ερευνών στην ExxonMobil , Total και ΕΛΠΕ στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδος, νοτίως και νοτιοδυτικά της Κρήτης, αποκλείει περαιτέρω κινήσεις της Τουρκίας  εκεί, γεγονός το οποίο, συμφώνως πάντα προς πληροφορίες , έχει εκνευρίσει αρκετά τον Ταγίπ Ερντογάν. Έτσι μένει το Καστελλόριζο, την θαλάσσια περιοχή του οποίου ούτως ή άλλως η Τουρκία διεκδικεί, ενώ για την ώρα η Ελλάς δεν έχει προχωρήσει σε ανάθεση ερευνών και εκεί.

Από την Κύπρο όπου ευρίσκετο για την κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απηύθηνε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, τονίζοντας πως η απόφασίς της να κάνει γεωτρήσεις  στην Κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο είναι δείγμα αδυναμίας, για να συνεχίσει  ότι αν η Άγκυρα δεν σταματήσει τις γεωτρήσεις  θα υπάρξει τίμημα και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και για την ειρήνη στην περιοχή. Ειδικώτερα, ο κ.Τσίπρας δήλωσε: «Συνεργάτες μου πρό ολίγο με πληροφόρησαν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος  έκανε κάποιες δηλώσεις και είπε απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι “λέει κάποια πράγματα μιλώντας μόνος του, αλλά εγώ θα συνεχίσω τον χαβά μου”. Θέλω να απαντήσω  σε αυτή τη δήλωση, λέγοντας ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν λέει κάποια πράγματα, αλλά μιλά τη γλώσσα του διεθνούς δικαίου, τη γλώσσα της λογικής, της αλήθειας και της αποφασιστικότητας».

Αντίστοιχο αυστηρό μήνυμα απηύθυνε προς την Τουρκία και ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας  Νίκο Αναστασιάδη.

Στην τακτική των προκλήσεων επιμένει, πάντως, ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέμεινε ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις και θα λάβει μέτρα με τις ‘Ενοπλες Δυνάμεις της. Απαντώντας στην προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα προς την Άγκυρα για πιθανές έρευνες στο Καστελλόριζο ο Ερντογάν δήλωσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του: « Διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος λέει μόνος του κάποια πράγματα. Ό,τι και να λέει, εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί. Στο όνομα της υπερασπίσεως των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεων μας θα συνεχίσουν τις έρευνες. Έχουμε πάρει και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα.

Για πολλοστή φορά ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι η Τουρκία θα διεκδικήσει πάση θυσία μερίδιο από την ενεργειακή πίττα της Ανατολικής Μεσογείου: «Μέχρι να πετύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά βήματά μας στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμμία προσπάθεια ερεύνης και γεωτρήσεως που αγνοεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου”»