Οι ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρές κυρώσεις εναντίον της  Άγκυρας για την αγορά των S-400 από την Ρωσσία, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ακόμη αναζητούν την κατάλληλη απάντηση για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κι ας είναι η Λευκωσία μέλος της Ευρωπαϊκής οικογενείας.

Σε μια ακόμη ένδειξη ότι δεν αστειεύεται, η Ουάσινγκτων εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις εις βάρος εταιρειών του αμυντικού τομέως της Τουρκίας. Κυρώσεις οι οποίες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, πρακτικά θα αποκλείσουν τις εν λόγω εταιρείες από την αμερικανική αγορά, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αγοραπωλησία με τις ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην ήδη προβληματική τουρκική οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των πληροφοριών, το πρωί της Τετάρτης η τουρκική λίρα υποχωρεί κατά 1,5%. Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, οι κυρώσεις εκτιμάται ότι θα τεθούν εν ισχύι στις αρχές Ιουλίου, τότε που όπως εκτιμάται η Άγκυρα θα παραλάβει από την Μόσχα τα πρώτα τμήματα του πυραυλικού συστήματος.

Ενωρίτερα, οι οίκος αξιολογήσεως Moody’s είχε ανακοινώσει την υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου 18 τουρκικών τραπεζών –των 16 κατά μια βαθμίδα και των υπολοίπων δύο κατά δύο βαθμίδες- και διετήρησε αρνητική την προοπτική τους. Σύμφωνα με τον οίκο, η απόφασίς του αυτή οφείλεται στην «σημαντική αύξηση της τρωτότητος της χώρας»  σε εξωτερικά σόκ, η οποία «εκθέτει τις τουρκικές τράπεζες σε υψηλότερο κίνδυνο ξαφνικής μεταβολής της διαθέσεως των επενδυτών και της συμπεριφοράς των αποταμιευτών». Επισημαίνεται ακόμη ο «υψηλότερος κίνδυνος λήψεως πιο ακραίων μέτρων» από την κυβέρνηση μπορεί να συμπεριλαμβάνει κατά την Moody’s «περιορισμό της προσβάσεως σε ξένο συνάλλαγμα». Ο οίκος κάνει λόγο περί «αβεβαιότητος» όσον αφορά την κυβερνητική πολιτική και περί απισχάνσεως των αποθεμάτων της τουρκικής κεντρικής τραπέζης σε ξένο συνάλλαγμα. Ακόμη, επικαλείται την παρατεταμένη επιδείνωση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος» των τουρκικών τραπεζών, που οδηγεί στην «εξασθένηση της φερεγγυότητός τους». Σημειωτέον ότι η κίνησις αυτή ακολουθεί την απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει την 14η Ιουνίου το αξιόχρεο του τουρκικού δημοσίου στην βαθμίδα Β1 (από Βa3), με αρνητική προοπτική και σε αυτή την περίπτωση.