Σ. Χατζημιχαήλ στην Ημερίδα του ΙΕΝΕ: Ποιός Είναι ο Γεν. Διευθυντής της ΔΕΗ που Απολογήθηκε για τα Λάθη της Επιχείρησης

Σ. Χατζημιχαήλ στην Ημερίδα του ΙΕΝΕ: Ποιός Είναι ο Γεν. Διευθυντής της ΔΕΗ που Απολογήθηκε για τα Λάθη της Επιχείρησης
energia.gr
Παρ, 24 Μαΐου 2019 - 20:26

Αυτοκριτική και απολογητικό ύφος χαρακτήρισαν την ομιλία του κ. Σωτήρη Χατζημιχαήλ, Γενικού Διευθυντή Στρατηγικής και Μετασχηματισμού της ΔΕΗ, στη διάρκεια της ιδιαίτερα επιτυχημένης Ημερίδας του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) με θέμα: «Οι Προκλήσεις στη Λειτουργία της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» 

που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Divani Caravel, με μεγάλη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του κλάδου και παρουσία πλήθους ενδιαφερομένων. O κ. Χατζημιχαήλ υποστήριξε πως για την αποτυχία του ανοίγματος της αγοράς, η ευθύνη βαρύνει όλους τους εμπλεκομένους σε αυτή και παραδέχτηκε ότι τις περισσότερες τις έχει η ΔΕΗ. «Δεν αποδεχθήκαμε ποτέ αυτό το περίφημο άνοιγμα της αγοράς, όντας ένα μονοπώλιο για πάνω από 50 χρόνια. Το άνοιγμα της αγοράς δεν έγινε ποτέ αποδεκτό από την ΔΕΗ. Δεν διευκολύναμε ποτέ σε αυτήν την κατεύθυνση» και χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Enel στην Ιταλία.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, το στέλεχος της Επιχείρησης είπε πως αποτελεί γάγγραινα για την ΔΕΗ που δημιουργήθηκε, τόσο λόγω της κρίσης, όσο και λόγω των λανθασμένων ενεργειών της. «Δεν πρόκειται να λύσουμε το πρόβλημα γρήγορα, χρειάζεται υπομονή. Έχουν γίνει ενέργειες πάντα με κοινωνική ευαισθησία καθώς αυτό είναι κάτι που δεν το χάνει η ΔΕΗ εκ της φύσεως της», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζημιχαήλ έθιξε μετά το ζήτημα του μεριδίου της ΔΕΗ στην εμπορία ρεύματος, λέγοντας πως το πλαίσιο είναι οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ περί μείωσης του μεριδίου της, έως τα τέλη του έτους και πως αυτό, υποτίθεται, ότι θα επιτευχθεί μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. «Δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος με αυτό το σύστημα. Λόγω των ΝΟΜΕ η ΔΕΗ αιμορραγεί ακατάσχετα. Αυτή η δομή ανοίγματος της λιανικής δεν είναι βιώσιμη. Σε κάθε περίπτωση αυτή η πρακτική πρέπει να σταματήσει. Αλλά και αν σταματήσουν τα ΝΟΜΕ στο τέλος του 2019, θα έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας οι μικροί εναλλακτικοί πάροχοι. Με την διατήρηση του εν λόγω μέτρου δημιουργούμε μια ρυθμιζόμενη απελευθέρωση της αγοράς. Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι: Μετά τα ΝΟΜΕ τι;», αναρωτήθηκε ο ίδιος.

Ερχόμενος στο κρίσιμο θέμα για τα τιμολόγια για τους καταναλωτές, το στέλεχος της Επιχείρησης είπε ότι δεν τίθεται θέμα αύξησής τους όπως έχει πει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης. «Οι πελάτες λένε ότι είναι υψηλά και οι προμηθευτές ότι είναι πολύ χαμηλά. Τα τιμολόγια θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα εργαλείο για την απώλεια πελατών, αυξάνοντάς τα. Βέβαια αυτό πρέπει να προκύπτει εξωγενώς και όχι η ΔΕΗ να προσπαθεί να το κάνει η ίδια για τον εαυτό της. Από εδώ και πέρα η συνέχιση μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ θα είναι επώδυνη όχι μόνο για την ΔΕΗ αλλά και για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες», υποστήριξε ο ίδιος.

Ο κ. Χατζημιχαήλ αναφέρθηκε, μετά, διεξοδικά στο ζήτημα  του καθεστώτος υπό το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί η Επιχείρηση, λέγοντας πως η ΔΕΗ πρέπει να είναι υπό κρατικό έλεγχο μεν, αλλά να λειτουργεί και σαν κανονική εταιρεία.

Ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής και Μετασχηματισμού της ΔΕΗ έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν της Επίχειρησης αναφορικά με τη δραστηριοποίησή της στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: «Όταν έβρεχε ΑΠΕ εμείς ως ΔΕΗ κρατάγαμε ομπρέλα. Βέβαια, βήματα και κινήσεις γίνονται και μένει να αποδειχθούν όλα αυτά περί μεταστροφής του ενεργειακού μίγματος και κατανάλωσης της ΔΕΗ. Ο δρόμος των λιγνιτών έχει εξαντλήσει την πορεία του» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζημιχαήλ ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια αναφορά στο πρόβλημα με τους λιγνίτες, λέγοντας πως: « Ένα σημαντικό disruption της λιγνιτικής παραγωγής ήταν οι ΑΠΕ. Φθηνότερη δεν είναι από την λιγνιτική παραγωγή αλλά με την απόφαση της ΕΕ να επιδοτήσει τις ΑΠΕ έγιναν φθηνότερες. Έτσι δημιουργήθηκε ένα disruption στην λιγνιτική παραγωγή. Αυτή είναι η κατάσταση και πρέπει να την δούμε. Πρέπει να ολοκληρωθεί η πώληση των λιγνιτών. Και βέβαια μπορούμε στη συνέχεια, όπως έγινε στις υπό πώληση μονάδες, να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα των μονάδων που θα μείνουν στα χέρια της ΔΕΗ. Πρέπει τα λιγνιτικά που μας απομένουν να τα κάνουμε πιο ανταγωνιστικά».

«Δεν σφυρίζουμε αδιάφορα, άσχετα με το τί μπορεί να δείχνουμε προς τα έξω», είπε και πρόσθεσε ότι η πώληση πρέπει να ολοκληρωθεί αφενός επειδή αποτελεί νομοθετική απαίτηση της ΕΕ, αλλά και για πιο πρακτικούς λόγους, επειδή βολεύει την ΔΕΗ στην στροφή που πραγματοποιεί προς τις ΑΠΕ.

Ο κ. Σωτήρης Χατζημιχαήλ γεννήθηκε το 1960 στη Λευκωσία Κύπρου και εργάζεται στη ΔΕΗ Α.Ε. τα τελευταία 33 χρόνια. Πριν αναλάβει τη θέση του Γενικού Διευθυντή Στρατηγικής και Μετασχηματισμού εργαζόταν σε διάφορες θέσεις ευθύνης αποκτώντας εμπειρία σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, του Δικτύου Μεταφοράς, της λειτουργίας της Αγοράς Ηλεκτρισμού κλπ. 

Πιο συγκεκριμένα εργάστηκε: 

- Το 1986, στη Διεύθυνση Προγραμματισμού, όπου ασχολήθηκε με Μελέτες Συστήματος Μεταφοράς, τη σύνταξη της Μελέτης Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς κλπ. 
- Το 1995, στη Διεύθυνση Προμηθειών, ως Επιθεωρητής Μηχανικός, όπου ασχολήθηκε με την Επιθεώρηση-Δοκιμές-Παραλαβή Υλικών, αποκτώντας σημαντική εμπειρία σε πληθώρα υλικών και μηχανημάτων της ΔΕΗ, καθώς και στις διαδικασίες προμηθειών. 
- Το 2000, στο Γραφείο Προέδρου της ΔΕΗ ως Σύμβουλος, όπου ασχολήθηκε με πληθώρα θεμάτων που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του Προέδρου. 
- Το 2002 προήχθη στο βαθμό του Τομεάρχη Νέων Επιχειρησιακών Δραστηριοτήτων, στη Διεύθυνση Στρατηγικής. Ασχολήθηκε με την ανάπτυξη Νέων Δραστηριοτήτων στη ΔΕΗ, την επέκταση σε νέες αγορές εκτός Ελλάδας κλπ. 
- Το 2008, στο Κέντρο Ερευνών Δοκιμών & Προτύπων (ΚΔΕΠ), ως Τομεάρχης Ερευνητικών Προγραμμάτων, όπου ασχολήθηκε με την κεντρική οργάνωση της συμμετοχής της ΔΕΗ σε Ερευνητικά Προγράμματα. 
- Το 2010 προήχθη στο βαθμό του Διευθυντή του Γραφείο Προέδρου της ΔΕΗ. Η θέση καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα αντικειμένων σε όλες τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, καθώς και συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο Διεύθυνσης της ΔΕΗ. 
- Το 2015 του ανετέθη η θέση του Διευθυντή Στρατηγικής, όπου ασχολήθηκε με εκτεταμένο φάσμα δραστηριοτήτων όπως η σύνταξη του νέου Στρατηγικού Σχεδίου της Εταιρείας, η ανάπτυξη Νέων Δραστηριοτήτων, ο συντονισμός των Ρυθμιστικών Θεμάτων, η χάραξη της στρατηγικής σε θέματα της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, η ανάπτυξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στη ΔΕΗ, η πώληση του ΑΔΜΗΕ κλπ. 

Αποφοίτησε το 1978 από την Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή των Αθηνών. Το 1984 αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, με κατεύθυνση αυτή του Ενεργειακού Μηχανικού, ενώ το 1993 απέκτησε Διδακτορικό Δίπλωμα από το Imperial College του Λονδίνου, σε ενεργειακά θέματα και θέματα ΑΠΕ.