Την ένταξη σε χρηματοδότηση δύο σημαντικών και κρίσιμων έργων υδατικών πόρων της Θεσσαλίας, με βάση τον πρόσφατα εγκεκριμένο σχεδιασμό διαχείρισης υδατικών πόρων και τα συμπεράσματα του Αναπτυξιακού συνεδρίου Θεσσαλίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Τα έργα  που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΝ, συνολικού προϋπολογισμού 2.306.850 εκ. ευρώ, είναι:

  1. Οι μελέτες του έργου «Έργα Τεχνητού Εμπλουτισμού στην περιοχή Κιλελέρ, Χάλκη, Πλατύκαμπος, Νίκαια Λάρισας» (614.250 ευρώ) και
  2. Οι μελέτες του έργου «Αντληση νερού από τον ποταμό Πηνειό για άρδευση των περιοχών Τ.Κ. Κοιλάδας-Δ.Ε. Κοιλάδας-Δ. Λαρισαίων και Τ.Κ. Αγ. Αναργύρων-Δ.Ε. Κράννωνα-Δ. Κιλελέρ» (1.692.600 ευρώ).

Τα δύο έργα θα συμβάλουν στην επίλυση του ελλείμματος υδατικών πόρων της Θεσσαλίας με ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, αξιοποιώντας τοπικούς υδατικούς πόρους, με την μέγιστη αποδοτικότητα και με σεβασμό στις περιβαλλοντικές παραμέτρους σημειώνει το ΥΠΕΝ.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους δήμους Κιλελέρ και Λάρισας και την Εγνατία Οδό Α.Ε., η οποία θα υλοποιήσει τα διαδημοτικά έργα. Η ολοκλήρωση των μελετών αναμένεται έως το 2023.

Με αφορμή την ένταξη των δύο νέων έργων στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΝ, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε: «Με τα δύο αυτά έργα το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας αποδεικνύει την προσήλωσή του στο πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης της Θεσσαλίας, το οποίο περιλαμβάνει ισχυρά έργα υποδομής σε όλη την Περιφέρεια, υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής, αλλαγή του τρόπου άρδευσης με σύγχρονες μεθόδους, εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση του νερού και αποκατάσταση των υδατικών πόρων. Τα ενταγμένα πλέον έργα αποτελούν παράλληλα έργα άρδευσης, με συλλογικά δίκτυα, και ενίσχυσης υδροφορρέων, άρα έχουν ταυτόχρονα και παραγωγικό, αλλά και περιβαλλοντικό χαρακτήρα και επιλύουν οξύτατα προβλήματα που ήδη εμφανίζονται στην περιοχή (λειψυδρία, καθιζήσεις κλπ). Στην κατεύθυνση αυτή προετοιμάζουμε την ωρίμανση και ένταξη νέων έργων στο άμεσο χρονικό διάστημα και ζητούμε και από την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού να επιταχύνει τις πρωτοβουλίες της για την ωρίμανση νέων έργων τα οποία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία».