Νέος Πρωταγωνιστής στην Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Β. Θάλασσα Μετά το Σούπερ Deal Chrysaor - ConocoPhillips

Νέος Πρωταγωνιστής στην Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Β. Θάλασσα Μετά το Σούπερ Deal Chrysaor - ConocoPhillips
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 19 Απριλίου 2019 - 20:09

Συμφωνία-γίγας ύψους 2,7 δισ. δολαρίων υπέγραψαν οι Chrysaor και ConocoPhillips, για την αγορά πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου της ConocoPhillips στο βρετανικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας, σε ένα deal που καθιστά την πρώτη, στο μεγαλύτερο παραγωγό της υδρογονανθρακικής αυτής λεκάνης.

Η Chrysaor και η Conoco συμφώνησαν για τους βασικούς όρους της εξαγοράς τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά η συμφωνία, που αναμένεται να υπογραφεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, δεν θα ήταν απίθανο εάν κατέρρεε, ανέφεραν πηγές του Reuters.

Η Conoco, που δραστηριοποιείται στο βρετανικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας από τη δεκαετία του '70, παρήγαγε περίπου 77.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως (boed) το 2018, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Με την Chrysaor να αναμένεται να παράγει μέχρι και 130.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου έως και το 2020, η εξαγορά θα την καταστήσει στο μεγαλύτερο παραγωγό στην περιοχή, υποσκελίζοντας την BP.

Η Chrysaor, με τη στήριξη της εταιρείας ιδιωτικών επενδύσεων, EIG Global Partners, μετατράπηκε σε σημαντικό "παίκτη" στην Βόρεια Θάλασσα, ύστερα από την εξαγορά των στοιχείων ενεργητικού της Royal Dutch Shell, έναντι 3,8 δισ. δολαρίων, το 2017.

Η εταιρεία Ineos, που ανήκει στον βρετανό δισεκατομμυριούχο, Τζιμ Ράτκλιφ, είχε αποσυρθεί, προηγουμένως, από τις διαπραγματεύσεις με την Conoco για τα εν λόγω υδρογονανθρακικά πεδία, συμπεριλαμβανομένου και ενός ποσοστού ύψους 7,5%, στο έργο Clair, δυτικά των νησιών Σέτλαντ, των οποίων οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες είναι οι BP, Shell και Chevron.

Η Shell ανακοίνωσε ότι παρήγαγε, πέρυσι, 140.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου. Μικρότερες εταιρείες όπως είναι η Premier και η EnQuest, παράγουν λιγότερα από 100.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας.