Την ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ομίλου, τη διεύρυνση των πηγών άντλησης κεφαλαίων με βελτίωση της πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και το διεθνές τραπεζικό σύστημα, ώστε να πετύχει ανταγωνιστικότερο κόστος δανεισμού, προτάσσει η διοίκηση της ΤΙΤΑΝ ως τους βασικούς λόγους για τους οποίους επανέρχεται η νέα εταιρεία TITAN Cement International με δημόσια πρόταση και σκοπό την εισαγωγή της σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Euronext Βρυξελλών.

Όπως σημειώνεται, ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, δραστηριοποιούμενος σε ένα διεθνές περιβάλλον εντεινόμενου ανταγωνισμού, αυξημένης αβεβαιότητας και πολλαπλών προκλήσεων, σε έναν κλάδο εντάσεως κεφαλαίου όπου η πρόσβαση σε κεφάλαια είναι καθοριστικής σημασίας για τη μελλοντική ανάπτυξη, χρειάζεται να προβεί σε ενέργειες που θα διευκόλυναν την πρόσβασή του σε χρηματοδότηση υπό όρους ανάλογους με αυτούς που προσφέρονται στους ανταγωνιστές του. Η δημόσια πρόταση, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας, έχει σκοπό να διευκολύνει τη συνέχιση της εξωστρεφούς πορείας του ομίλου ενισχύοντας τον διεθνή χαρακτήρα του και επιτρέποντάς του να χρηματοδοτήσει τη στρατηγική ανάπτυξής του με περισσότερο ανταγωνιστικούς όρους. Η καταστατική έδρα της TITAN Cement International είναι στο Βέλγιο, ενώ η διοίκησή της ασκείται από την Κύπρο, μία χώρα στην οποία η ΤΙΤΑΝ έχει πολύχρονη παρουσία και εμπειρία.

Οι χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις δεν ξαφνιάζουν, αφού, όπως είχε αναφέρει τον περασμένο μήνα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, κατά την ενημέρωση των αναλυτών, με αφορμή τα αποτελέσματα του 2018, «η βασική στρατηγική ανάγκη για μακροπρόθεσμη και σταθερή χρηματοδότηση παραμένει και η απόφαση διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών είναι σε ισχύ».

Η δημόσια πρόταση
Η διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας σημειώνει επίσης ότι η επιτυχής έκβαση της δημόσιας πρότασης δεν θα επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή στο εύρος των λειτουργιών, στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, στη στρατηγική και στις προτεραιότητες του ομίλου, καθώς και ότι η παρουσία του στην Ελλάδα θα παραμείνει αμετάβλητη με δεδομένη τη διατήρηση της τοπικής παραγωγής, των επενδύσεων στις δραστηριότητες και το ανθρώπινο δυναμικό του στη χώρα.

Οι σημερινοί μέτοχοι της ΤΙΤΑΝ, Ανδρέας Κανελλόπουλος, Λεωνίδας Κανελλόπουλος, Νέλλος - Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Τάκης - Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Παύλος Κανελλόπουλος, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου και Ελένη Παπαλεξοπούλου, ίδρυσαν και κατέχουν μέχρι σήμερα συνολικά το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της TITAN Cement International. Κατά την ημερομηνία της δημόσιας πρότασης, οι ιδρυτές κατέχουν 17.333.195 κοινές μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 22,49% του κοινού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της ΤΙΤΑΝ, καθώς και 27.616 προνομιούχες μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 0,36% του προνομιούχου μετοχικού κεφαλαίου της ΤΙΤΑΝ, δηλαδή συνολικά 17.360.811 μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 20,51% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της ΤΙΤΑΝ.

Η βασικότερη διαφορά της νέας δημόσιας πρότασης σε σχέση με την προηγούμενη αποτυχημένη είναι το ελάχιστο ποσοστό αποδοχής για την επιτυχή έκβασή της, που τώρα είναι στο 75%, το οποίο πρέπει να επιτευχθεί και από τις δύο κατηγορίες των μετοχών της ΤΙΤΑΝ Α.Ε. (κοινές και προνομιούχες), αντί του 90%.

Οι κάτοχοι μετοχών ΤΙΤΑΝ που αποδέχονται τη δημόσια πρόταση θα δικαιούνται να επιλέξουν να λάβουν για κάθε μία προσφερόμενη μετοχή: (i) μία μετοχή της TITAN Cement International τηρούμενη σε λογιστική μορφή μέσω του Euroclear Βελγίου ή (ii) μία μετοχή της TITAN Cement International τηρούμενη σε λογιστική μορφή στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (ΣΑΤ) μέσω της ΕΛΚΑΤ.

Δικαίωμα εξαγοράς
Εάν κατά τη λήξη της περιόδου αποδοχής θα έχουν προσφερθεί στην TITAN Cement International τουλάχιστον (i) 69.357.212 κοινές μετοχές, που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό 90% του κοινού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της ΤΙΤΑΝ, ή/και (ii) 6.812.064 προνομιούχες μετοχές, που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό 90% του προνομιούχου μετοχικού κεφαλαίου της ΤΙΤΑΝ, η TITAN Cement International θα απαιτήσει κατά περίπτωση:

1. Από όλους τους εναπομείναντες κατόχους κοινών μετοχών τη μεταβίβαση όλων των μετοχών τους με αντάλλαγμα είτε μία μετοχή της νέας εταιρείας για κάθε μία κοινή μετοχή, είτε ποσό σε μετρητά για κάθε μία κοινή μετοχή ίσο με 19,64 ευρώ.

2. Από όλους τους εναπομείναντες κατόχους προνομιούχων μετοχών τη μεταβίβαση όλων των προνομιούχων μετοχών τους με αντάλλαγμα είτε μία μετοχή της νέας εταιρείας για κάθε μία προνομιούχο μετοχή, είτε ποσό σε μετρητά για κάθε μία προνομιούχο μετοχή ίσο με 18,98 ευρώ.

Βάσει του οικείου νόμου, το ποσό της ανταλλαγής ανά μετοχή αντιστοιχεί στη μέση χρηματιστηριακή τιμή της κοινής και της προνομιούχου μετοχής κατά τους έξι μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας της δημόσιας πρότασης.   

(naftemporiki.gr)