Στις αρχές Μαΐου αναμένεται να προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, χθες, σε δημοσιογράφους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης

στο περιθώριο της εκδήλωσης του υπουργείου για την εκπόνηση τοπικών χωρικών σχεδίων από τους ΟΤΑ. Όπως έχουν επαναλάβει κατά καιρούς στελέχη του υπουργείου η Ελλάδα χρειάζεται τουλάχιστον ένα εξοικονομώ κατ’ οίκον το χρόνο για να πιάσει τους στόχους. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε πρόσφατα αναφέρει πως στον ενεργειακό τομέα ο πιο φιλόδοξος στόχος παραμένει η εξοικονόμηση ενέργειας, που προβλέπεται σε 32% την επόμενη δεκαετία. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό σημαίνει 1,5% εξοικονόμηση ενέργειας ετησίως, με αλλαγές σε μια σειρά κλάδων, όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία, οι μεταφορές και η ηλεκτροκίνηση και, τέλος, η κατοικία. 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, όπως και στο πρώτο πρόγραμμα θα υπάρχουν επτά εισοδηματικές κατηγορίες, με την επιχορήγηση για νοικοκυριό με εισόδημα 20.000 ευρώ να είναι 60%, ενώ με την προσαύξηση της επιδότησης κατά 5%, ανά τέκνο, το ποσοστό μπορεί να φθάσει έως και το 70%. Να σημειωθεί πως για οικογενειακό εισόδημα με 35.000 ευρώ η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπεράσει το 70%, ενώ για οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπεράσει το 50%. Επομένως, όσο μεγαλώνει το οικογενειακό εισόδημα μειώνεται η επιδότηση. Μπορούν να υλοποιηθούν παρεμβάσεις προϋπολογισμού μέχρι 25.000 ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο του ποσού προβλέπεται η χορήγηση άτοκου δανείου. Το μέγεθος της κατοικίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 τετραγωνικά μέτρα.

Όπως και στον  προηγούμενο διαγωνισμό οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει από πριν να έχει συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά (Οικοδομική άδεια του κτιρίου, τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα, αντίγραφο φορολογίας εισοδήματος, αντίγραφο δήλωσης στοιχείων ακινήτων, ταυτότητα ή διαβατήριο). Στη συνέχεια θα πρέπει να απευθυνθεί σε  ενεργειακό επιθεωρητή. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί μια κατοικία στο πρόγραμμα είναι να θεωρείται πρώτη κατοικία και να έχει καταταχθεί με βάση το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης σε κατηγορία ίση η χαμηλότερη της «Δ». Να σημειωθεί πως πραγματοποιούνται δύο ενεργειακές επιθεωρήσεις, οι οποίες επιχορηγούνται από το πρόγραμμα σε ποσοστό 100% της δαπάνης υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος. H επιλέξιμη αμοιβή ανά ενεργειακή επιθεώρηση συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. καθορίζεται ως εξής: i) για μονοκατοικία ή διαμέρισμα, η αμοιβή καθορίζεται σε 62 € επαυξημένη κατά 1,86 €/τ.μ. ωφέλιμης επιφανείας της ιδιοκτησίας, με μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανεξαρτήτως επιφάνειας τα 310,0 €, ii) για κτήρια πολλών ιδιοκτησιών κατοικίας (πολυκατοικία), όταν η επιθεώρηση αφορά στην πολυκατοικία, η αμοιβή καθορίζεται σε 62 € επαυξημένη κατά 1,24 €/τ.μ. συνολικής επιφανείας της «πολυκατοικίας», με μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανεξαρτήτως επιφάνειας τα 806,0 €. Τέλος, οι παρεμβάσεις που επιδοτούνται είναι οι εξής: αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ ψύξης, σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.