Η Ισπανία και η Ιταλία εγκαταλείπουν με γοργούς ρυθμούς τα συμβατικά καύσιμα και σκοπεύουν να επενδύσουν τα επόμενα χρόνια δισεκατομμύρια ευρώ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σύμφωνα με τα σχέδια της ισπανικής κυβέρνησης μέχρι το 2030 το 74% της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να παράγεται από ΑΠΕ

,  με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιταλία να αγγίζει το 55%. Πριν λίγες ημέρες η ισπανική εταιρία Red Eléctrica de España υποστήριξε πως η ενεργειακή μετάβαση της χώρας απαιτεί επενδύσεις δισεκατομμυρίων μέσα σε λίγα χρόνια. Μάλιστα σκοπεύει να επενδύσει περισσότερα από 3,2 δισ. ευρώ την περίοδο 2018-2022 για την επέκταση του δικτύου μεταφοράς υψηλής τάσης, στην Ισπανία. Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας εταιρείας η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές αντιπροσώπευε το 39,7% της συνολικής παραγωγής, στην Ισπανία, το πρώτο τρίμηνο του 2019. Επιπλέον, η πυρηνική ενέργεια το πρώτο τρίμηνο του έτους αντιπροσώπευε το 24%, και ακολουθούσε η αιολική ενέργεια με 22,9%. Μόνο τον Μάρτιο, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν 43,5%, ενώ η αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευαν το 24,2% και 11,1% της συνολικής παραγωγής, αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος της Ισπανίας αναφερόμενος τον περασμένο Φεβρουάριο στο πακέτο καθαρής ενέργειας σημείωσε πως «περιλαμβάνει ένα σύνολο εργαλείων που θέτουν το δρόμο για την οικοδόμηση μιας καλύτερης, πιο υπεύθυνης, πιο βιώσιμης, πιο ανταγωνιστικής και καλύτερα προετοιμασμένης Ισπανίας για μεγάλες οικονομικές προκλήσεις, με καλύτερη ποιότητα ζωής και καλύτερες προδιαγραφές υγείας». Εκτίμησε δε πως θα δημιουργηθούν 300.000 θέσεις εργασίας.

Οι εξελίξεις όμως στον τομέα της ενέργειας είναι ραγδαίες και στην Ιταλία, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις πρέπει να διπλασιάσει την ικανότητά της να αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια. Οι εκτιμήσεις έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που υποστηρίζουν πως η Ιταλία θα επιδιώξει να φθάσει τα 50 GW της παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά μέχρι το τέλος του 2030 στο πλαίσιο του νέου σχεδίου για το κλίμα και την ενέργεια, ενώ ο αντίστοιχος στόχος για την αιολική ενέργεια είναι 18,4 GW. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Terna SpA, Luigi Ferraris, δήλωσε ότι η Ιταλία μπορεί να χρειαστεί μέχρι το 2030 έως και 6GW αποθήκευσης ενέργειας για να ανταποκριθεί σε μια ραγδαία αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εταιρεία αναμένεται να διαμορφώσει το νέο τοπίο στο ηλεκτρικό δίκτυο τής χώρας, καθώς θα επενδύσει 6,2 δισ. ευρώ.

Τέλος να σημειωθεί πως το 2017 το δυναμικό των ΑΠΕ στην Ιταλία προσέγγιζε τα 53,259MW, ενώ  το 2025 θα φτάσει τα 66,159MW  και το 2030 τα 93,194 MW. Η Ιταλία κατέλαβε τη δεύτερη θέση όσον αφορά την εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη στα τέλη του 2017 και την πέμπτη για την αιολική ενέργεια.