Η κοινοπραξία δύο βουλγαρικών εταιρειών με την ιταλική Bonatti, καθώς και η J&P ΑΒΑΞ, υπέβαλαν προσφορές για τη σχεδίαση και κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου IGB, μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διαχειριστής του έργου, ICGB.

Συνολικά, έντεκα ήταν εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το διαγωνισμό, ύψους 145 εκατ. ευρώ, με πέντε από αυτές να περνούν, τελικά, στη δεύτερη φάση του, τον περασμένο Φεβρουάριο και δύο, να καταλήγουν να καταθέσουν επισήμως, προσφορά. 

Η χωρητικότητα του αγωγού ανέρχεται σε 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η Βουλγαρία σχεδιάζει να ξεκινήσει την κατασκευή του αγωγού, μήκους 182 χιλιομέτρων τον Ιούλιο με στόχο να τεθεί σε λειτουργία το 2020. Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, τερματίζοντας την πλήρη εξάρτησή της από την Ρωσία.

Η ICGB θα αξιολογήσει τις τεχνικές προσφορές, με την τελική απόφαση να αναμένεται τον επόμενο μήνα. Σημειώνεται ότι η ICGB ανήκει κατά 50% στην κρατικά ελεγχόμενη ενεργειακή εταιρία BEH, ενώ το εναπομείναν ποσοστό, ελέγχει η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison.