Γ. Δημαράς: «Για να Φτάσουμε στο 2050, Πρέπει 85-90% της Ενέργειας να Προέρχεται από ΑΠΕ»

Γ. Δημαράς: «Για να Φτάσουμε στο 2050, Πρέπει 85-90% της Ενέργειας να Προέρχεται από ΑΠΕ»
energia.gr
Παρ, 22 Μαρτίου 2019 - 14:40

«Επτά μήνες μετά την τραγωδία στο Μάτι, πρέπει να κοιτάξουμε τα λάθη μας και να πάρουμε γενναίες αποφάσεις. Να μετατρέψουμε σε εθνικό διακομματικό στόχο την προστασία των δασών μας, να δώσουμε προτεραιότητα σε αειφορία και βιωσιμότητα», τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς, χαιρετίζοντας χθες ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Γεωπονίας στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων.

Απαριθμώντας τις δράσεις της κυβέρνησης για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας, με βασικές την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για τα δάση και την κατάρτιση των δασικών χαρτών, για την οποία εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ολοκληρωθεί το 2021, ο υφυπουργός επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας «πράσινων πόλεων» και πενταπλασιασμού του πρασίνου στην Αθήνα. «Αν δεν κινηθούμε γρήγορα, αν δεν λάβουμε μέτρα, αν δεν διαφυλάξουμε τον φυσικό μας πλούτο, η αύξηση της θερμοκρασίας θα κάνει τις πόλεις μας ακατάλληλες για διαβίωση. Για να φτάσουμε στο 2050, πρέπει 85-90% της ενέργειας να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές» σημείωσε ο κ. Δημαράς, ο οποίος, πάντως, δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «αδιανόητη» τη συμφωνία για τις εξορύξεις.

Στελέχωση και αναβάθμιση της δασικής υπηρεσίας απαίτησε, στον δικό της χαιρετισμό, η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, Κ. Ιγγλέζη, η οποία διευκρίνισε πως η φετινή Παγκόσμια Ημέρα είναι αφιερωμένη στη θεματική «δάση και εκπαίδευση», καθώς, όπως υποστήριξε, «χρειαζόμαστε, πλέον, εκπαίδευση για να μάθουμε να σεβόμαστε όχι μόνο το φυσικό μας περιβάλλον και την αειφορία, αλλά κι αυτόν τον ίδιο τον άνθρωπο».

Στη συνεισφορά της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος σε σειρά πρωτοβουλιών για την προστασία των δασών (δασικοί χάρτες, εθνικός σχεδιασμός, έργα προστασίας δασών -αντιπυρικές ζώνες, παρατηρητήρια κ.λπ.- αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο επικεφαλής της Διεύθυνσης, Δ. Βακάλης, τονίζοντας πως η σημερινή ημέρα δεν είναι μόνο ημέρα γιορτής, αλλά κυρίως έντονου προβληματισμού για την κατάσταση του παγκόσμιου φυσικού πλούτου.

«Απαραίτητη» για την επιβίωση της Ελλάδας έναντι της κλιματικής αλλαγής χαρακτήρισε τη χάραξη δασικής πολιτικής, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Κ. Τσαγκάρη. «Η Ελλάδας, ως μεσογειακή χώρα, θα πληγεί περισσότερο από οποιεσδήποτε κλιματικές μεταβολές» επισήμανε.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ως προς την πολιτική βούληση για την προστασία των δασών εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ, Ν. Μπόκαρης, ο οποίος έκανε λόγο για «διολίσθηση της δασικής στρατηγικής», με χρόνο -«από το 2011 που ανατέθηκαν και το 2014 που θεωρήθηκαν οι δασικοί χάρτες»- ο οποίος εξυπηρέτησε, όπως είπε, τους καταπατητές δασικής γης. «Μιλάμε για δασικούς χάρτες, αλλά όχι για εκκρεμότητες στο ΣτΕ, όχι για αγρούς που άλλαξαν μορφή, όχι για οικιστικές πυκνώσεις, όχι για ανύπαρκτη μέριμνα έναντι της ενίσχυσης του σώματος των δασικών υπαλλήλων», υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας, τέλος, «αναποτελεσματικό» το σημερινό μοντέλο διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών.