Βασική Προτεραιότητα στο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο Βορείου Αιγαίου η Ανάπτυξη Eργων ΑΠΕ

Βασική Προτεραιότητα στο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο Βορείου Αιγαίου η Ανάπτυξη Eργων ΑΠΕ
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 22 Μαρτίου 2019 - 08:19

Η ανάπτυξη του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελεί βασική προτεραιότητα του νέου περιφερειακού χωροταξικού σχεδίου Βορείου Αιγαίου, καθώς εκτιμάται πως με αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της περιφέρειας στον ενεργειακό χάρτη της χώρας.

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου όπως επισημαίνεται και στο σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν πλούσιους πόρους (γεωθερμία, ήλιος, αιολικό δυναμικό), οι οποίοι μπορούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά την περιοχή. Άλλωστε, ήδη, υπάρχουν εγκατεστημένα αιολικά πάρκα, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα εξής αναγνωρισμένα γεωθερμικά πεδία: γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Αργένου, Στύψης και Πολιχνίτου στο νησί της Λέσβου και το γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Νενήτων και Θυμιανών στο νησί της Χίου. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ στα νησιά θα οδηγήσει σε σταδιακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τις ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η κατεύθυνση αυτή θα έχει θετικό αντίκρυσμα και για τους καταναλωτές της ηπειρωτικής χώρας, καθώς θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της χρέωσης των ΥΚΩ. Επίσης, θα συμβάλει στην απρόσκοπτη τροφοδοσία με ηλεκτρικό ρεύμα των νησιών, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει αυξημένη ζήτηση, λόγω της τουριστικής περιόδου.

Παράλληλα, θα δημιουργηθούν υβριδικοί σταθμοί, κατά το πρότυπο της Τήλου, ενώ αναμένεται να δοθεί έμφαση στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ θα δοθεί έμφαση στην παραγωγή πράσινης ενέργειας με την αξιοποίηση και άλλων πηγών, πλην του αέρα (ήλιος,  βιοαέριο, γεωθερμίας, των θαλάσσιων κυμάτων κ.λπ.), ή και συνδυασμών των πηγών αυτών. Ιδιαίτερα, προωθείται η δημιουργία υβριδικών ενεργειακών έργων για την παραγωγή ενέργειας και χρήση «ενεργειακού μίγματος» που θα στηρίζεται στην ηλιακή και αιολική ενέργεια καθώς και στη βιοενέργεια σε συνδυασμό με τη δημιουργία μικρών ή μεγάλων ταμιευτήρων ή και λοιπών συστημάτων αποθήκευσης.

Προωθείται, επίσης, η ολοκλήρωση του υβριδικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ικαρία, το οποίο περιλαμβάνει ένα αιολικό πάρκο ισχύος 2,7MW και ενός υδροηλεκτρικού σταθμού 3,1MW, καθώς και η κατασκευή παρόμοιου συστήματος στην Ερεσό Λέσβου, ενώ προωθείται και το καινοτόμο έργο στη νήσο Άγιος Ευστράτιος – Πράσινο νησί. Υπενθυμίζεται, πως το έργο προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει ένα υβριδικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και ένα σύστημα τηλεθέρμανσης. Μετά τη διασύνδεση των νησιών, επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι τοπικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο από συμβατικά καύσιμα μπαίνουν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας. Ειδικότερα, μελετάται η μετεγκατάσταση του σταθμού παραγωγής της Λέσβου σε κατάλληλη θέση, στο μεσοδιάστημα μέχρι την υλοποίηση της διασύνδεσης.

Επιπλέον, θα δοθεί έμφαση και στη χρήση του φυσικού αερίου ως εναλλακτικού καυσίμου θέρμανσης έναντι του πετρελαίου. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται η εγκατάσταση σταθμών υγροποιημένου ή και συμπιεσμένου αερίου στη Λέσβο, τη Λήμνο και τη Χίο και η κατασκευή δικτύου διανομής, σε πρώτη φάση στην πόλη της Μυτιλήνης, τη Μύρινα και την πόλη της Χίου. Ακόμα, προωθείται η εξασφάλιση επαρκών χώρων υποδοχής και αποθήκευσης φυσικού αερίου σε όλα τα κατοικημένα νησιά.