Η Γεωθερμία Μπορεί να Καλύψει το 9% των Ετήσιων Αναγκών της χώρας σε Ηλεκτρική Ενέργεια και Θέρμανση

Η Γεωθερμία Μπορεί να Καλύψει το 9% των Ετήσιων Αναγκών της χώρας σε Ηλεκτρική Ενέργεια και Θέρμανση
του Δημήτρη Αβαρλή
Δευ, 18 Φεβρουαρίου 2019 - 08:31

Σε αυτή τη διαπίστωση προχώρησε ο διδάκτωρ γεωλογίας κ. Λουκάς Γεωργαλάς, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα, «Αξιοποίηση της γεωθερμίας: Καθαρή-βιώσιμη ενέργεια στις έξυπνες πόλεις»

που οργάνωσε το Ecocity και ο Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων, το περασμένο Σάββατο. Παράλληλα ανέφερε πως το σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της γεωθερμίας αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα.

Είναι γεγονός πως τα γεωθερμικά πεδία στη χώρα είναι γνωστά και έχουν γίνει αρκετές μελέτες που αποδεικνύουν πως η γεωθερμία μπορεί να παίξει ρόλο στη διαδικασία μετάβασης της χώρας προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Η γεωθερμία αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα και πρέπει να δοθεί η κατάλληλη σημασία» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων κ. Ευάγγελος Σπυρίδωνος, μιλώντας στην εκδήλωση. Σημείωσε δε πως ήδη στην Ευρώπη έχει γίνει κατανοητό πως η ενεργειακή μετάβαση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη γεωθερμία. Άλλωστε, ανέφερε ως παράδειγμα την Γερμανία μια χώρα που δεν είναι πλούσια σε γεωθερμικά πεδία και η οποία αποφάσισε, στο πλαίσιο της σταδιακής απανθρακοποίησης, να ιδρύσει δύο εθνικά κέντρα έρευνας για τη γεωθερμία.

Όμως, υπάρχει και η διαφορετική οπτική σε σχέση με την αξιοποίηση της γεωθερμίας και αυτή αποτυπώθηκε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του δημάρχου Μήλου κ. Γεράσιμου Δαμουλάκη, ο οποίος σημείωσε πως «η αξιοποίηση της υψηλής ενθαλπίας θα κάνει μεν το νησί ηλεκτροπαραγωγικό, ωστόσο θα καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον». Αντιθέτως, ο δήμαρχος του νησιού θεωρεί πως μόνο η αξιοποίηση της γεωθερμίας για ζεστά νερά δεν θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για το περιβάλλον του νησιού. Υπενθυμίζεται πως και στη Νίσυρο υπάρχουν αντιδράσεις από την δημοτική αρχή για την αξιοποίηση γεωθερμικής ενέργειας υψηλής ενθαλπίας. Αξίζει να σημειωθεί πως στην ίδια εκδήλωση η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, κα Στέλλα Κοβλακά τόνισε πως οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η χώρα έχει δεσμευτεί να πάει στο νέο «καύσιμο» που είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, δήλωσε πως η ΔΕΗ  θα πάει σε κάθε απομακρυσμένο νησί να βάλει ανεμογεννήτριες για να έχουν ηλεκτρισμό τα νησιά, γιατί στόχος  είναι η ενεργειακή ασφάλεια και όχι το κέρδος.

Πάντως, το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι δήμοι προχωρούν στην αξιοποίηση των γεωθερμικών τους πεδίων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο δήμος Αλεξανδρούπολης, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε έργα δεκάδων εκατομμυρίων στο τομέα της ενέργειας. Μιλώντας στο energia.gr ο Αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων Δήμου Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Φαλέκας τόνισε πως μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει βγει η απόφαση του δικαστηρίου που θα αναδείξει τον ανάδοχο του έργου της τηλεθέρμανσης με γεωθερμία. Αποτελεί ένα από τα σημαντικά έργα που θέλει να φέρει εις πέρας η δημοτική αρχή.