Η Κομισιόν Εγκρίνει το Σχέδιο της Γαλλίας να Αντικαταστήσει το Παλαιότερο Πυρηνικό της Εργοστάσιο με 300 MW Φ/Β

Η Κομισιόν Εγκρίνει το Σχέδιο της Γαλλίας να Αντικαταστήσει το Παλαιότερο Πυρηνικό της Εργοστάσιο με 300 MW Φ/Β
energia.gr
Δευ, 28 Ιανουαρίου 2019 - 07:53

Μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η γαλλική κυβέρνηση προκήρυξε άμεσα τον διαγωνισμό για φωτοβολταϊκά συστήματα που θα εγκατασταθούν στο χώρο του πυρηνικού εργοστασίου του Fessenheim, που πρόκειται να παροπλιστεί τον επόμενο χρόνο εξαιτίας της πληθώρας προβλημάτων που έχει αντιμετωπίσει κατά την 40ετή λειτουργία του

Η Κομισιόν έδωσε στις 20 Ιανουαρίου το "πράσινο φως" σε έναν μηχανισμό προσφορών που η γαλλική κυβέρνηση έχει σχεδιάσει για να επιτρέψει την κατασκευή ηλιακών σταθμών συνολικής ισχύος 300 MW στο πυρηνικό εργοστάσιο του Fessenheim - το παλαιότερο σε λειτουργία στη χώρα σήμερα. 

Μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη λήψη της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 24 του μηνός, η γαλλική κυβέρνηση δημοσίευσε το διαγωνισμό για 200 MW επίγειας ηλιακής ενέργειας και επιπλέον 100 MW για φωτοβολταϊκά σε στέγες στο Fessenheim. "Η διεξαγωγή του διαγωνισμού αποτελεί ένδειξη της δέσμευσης της κυβέρνησης στην μεταμόρφωση της περιοχής του Fessenheim και των γειτονικών κοινοτήτων. Θα αναπτύξει την τοπική ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ και θα εγκαινιάσει τη φωτοβολταϊκή βιομηχανία στο Haut-Rhin", δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικολογικής και Περιεκτικής Μετάβασης François de Rugy. 

"Ένα περιβαλλοντικό πλεονέκτημα θα απονεμηθεί σε ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς εδάφους που θα εγκατασταθούν σε υποβαθμισμένες εκτάσεις", πρόσθεσε. 

20ετής Σύμβαση με Προϋπολογισμό 250 Εκατ. Ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, στις 20 Ιανουαρίου, δήλωσε ότι το πρότζεκτ που θα επιλεγεί μέσω του διαγωνισμού θα λάβει προνομιακή επιδοτούμενη τιμή (premium tariff) σύμφωνα με 20ετή σύμβαση, ενώ ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού υπολογίζεται σε περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ.

"Η ενίσχυση θα χορηγηθεί από το γαλλικό κράτος και θα συμβάλει στους γαλλικούς και ευρωπαίους στόχους της ενεργειακής απόδοσης και της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ, με τις πιθανές στρεβλώσεις της κρατικής στήριξης του ανταγωνισμού να περιορίζεται στο ελάχιστο", επισημαίνει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της.

Ο διαγωνισμός είχε προαναγγελθεί από τη γαλλική κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2018. Τον Ιούλιο, η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Κλίματος της Γαλλίας - που υπάγεται στο Υπουργείο για την Οικολογική και Περιεκτική Μετάβαση - αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με το σύστημα υποβολής προσφορών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, τα 200 MW της προσφερόμενης ισχύος θα είναι για επίγεια φωτοβολταϊκά συστήματα που κυμαίνονται από 500 kW έως 30 MW, ενώ τα υπόλοιπα 100 MW αντιπροσωπεύουν συστήματα σε στέγες ισχύος - συγκεκριμένα, 75 MW για μεγάλης ισχύος συστήματα άνω των 8 MW και 25 MW για μικρότερα συστήματα.

Οι Όροι του Διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός προβλέπεται να υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις, ξεκινώντας από τα τέλη του περασμένου έτους και συνεχίζοντας στα μεσαία και στα τελευταία στάδια εφέτος, περιλαμβάνοντας τρεις ομάδες εγκαταστάσεων: συστήματα σε στέγες κτιρίων, θερμοκήπια, μεταφορικά μέσα ή γεωργικά κτίρια με ισχύ από 500 kW έως 8 MW και σε στέγες με ισχύ 100-500 kW.

Τα έργα που θα επιλεγούν μεταξύ των δύο πρώτων κατηγοριών θα δικαιούνται premium feed-in tariff, ενώ οι εγκαταστάσεις της τρίτης και μικρότερης κατηγορίας θα έχουν πρόσβαση σε κανονικό FIT. Το τιμολόγιο για την επίγεια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση αναμένεται να είναι € 50-70 / MWh, ενώ για τις μεγαλύτερες στέγες € 70-100 / MWh. Τα μικρότερα έργα σε στέγες αναμένεται να επιδοτηθούν με € 80-110 / MWh. 

Fessenheim: 40 Χρόνια Προβληματικής Λειτουργίας

Το πυρηνικό εργοστάσιο του Fessenheim, 40 ετών, στο διαμέρισμα Haut-Rhin της Αλσατίας στη βορειοανατολική Γαλλία, πρόκειται να παροπλισθεί το επόμενο έτος. Η λειτουργία του έχει διακοπεί προσωρινά αρκετές φορές στο παρελθόν λόγω προβλημάτων ασφάλειας. Ένα από τα πιο σημαντικά περιστατικά συνέβη τον Απρίλιο του 2014, όταν ο αντιδραστήρας 1 είχε κλείσει. Η Γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας ανέφερε τότε ότι η εσωτερική πλημμύρα στο μη πυρηνικό τμήμα του αντιδραστήρα είχε καταστρέψει τα ηλεκτρικά συστήματα ασφαλείας. Μετά την επισκευή, ο αντιδραστήρας επανασυνδέθηκε στο δίκτυο το Μάιο του ίδιου έτους.