Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερψήφισαν την Τετάρτη πρόταση της Κομισιόν για την επένδυση σχεδόν 800 εκατ. ευρώ σε βασικά έργα ενεργειακών υποδομών με σημαντικά διασυνοριακά οφέλη.

Σύμφωνα με σχετική δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χρηματοδότηση προέρχεται από το πακέτο Connecting Europe Facility (CEF) -το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης για τις διασυνοριακές ευρωπαϊκές υποδομές- και αφορά ενισχύσεις για μελέτες και εργασίες συνολικά 14 έργων: επτά στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, δύο για τα έξυπνα δίκτυα, δύο για τη διασυνοριακή μεταφορά διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και τρία για το φυσικό αέριο.

«Δίνεται προτεραιότητα σε έργα που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα, ενισχύουν την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ μέσω της προώθησης μιας ασφαλούς και αποτελεσματικής λειτουργίας του δικτύου και συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε το δελτίο τύπου της Κομισιόν.

Η ηλεκτρική ενέργεια και τα έξυπνα δίκτυα θα λάβουν χρηματοδότηση 504 εκατ. ευρώ, ενώ 9,3 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε μελέτες για την ανάπτυξη υποδομών μεταφοράς CO2 και 286 εκατ. ευρώ στον τομέα του φυσικού αερίου.

Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, επιχορήγηση ύψους 323 εκατ. ευρώ θα υποστηρίξει τις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας της Βαλτικής, βάσει του σχεδιασμού που στοχεύει στην αύξηση της ασφάλειας του εφοδιασμού και της αξιοπιστίας των συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή μέσω της σύγχρονης σύνδεσής τους με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ευρώπης (Continental European Network - CEN).

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα κράτη της Βαλτικής παραμένουν σήμερα συνδεδεμένα με την κεντρική μονάδα τροφοδοσίας της Ρωσίας, γεγονός που εμποδίζει την πλήρη ένταξή τους στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Όσον αφορά τα έξυπνα δίκτυα, η Κομισιόν ενέκρινε επιχορήγηση ύψους 91 εκατ. ευρώ για το σχέδιο ACON SG που αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Τσεχίας και Σλοβακίας. Η χρηματοδότηση επιδιώκει να συμβάλει στη δημιουργία ευφυών δικτύων στα σύνορα των δύο χωρών.

Επιπλέον, κονδύλια 6,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε μελέτη σχετικά με την ανάπτυξη υποδομών CO2 στο λιμάνι του Ρότερνταμ. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα διασυνοριακό και ελεύθερα προσβάσιμο δίκτυο διοξειδίου του άνθρακα στη βορειοδυτική Ευρώπη, με πυρήνα το λιμάνι του Ρότερνταμ.

Τέλος, στον τομέα του φυσικού αερίου, θα υποστηριχθεί με περίπου 215 εκατ. ευρώ το σχέδιο Baltic Pipe, μια νέα, αμφίδρομη, υπεράκτια διασύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ Πολωνίας και Δανίας, η οποία χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη διασύνδεση της αγοράς αερίου στην περιοχή.

Σχολιάζοντας την ψηφοφορία, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, Μάρος Σέφκοβιτς, δήλωσε: «Ο κατάλογος των ενισχύσεων που εγκρίθηκε σήμερα αναδεικνύει ότι η Ενεργειακή Ένωση είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να εκσυγχρονιστούν και να καταστούν περισσότερο ‘πράσινες’ οι οικονομίες μας, για να γίνουν περισσότερο ανθεκτικές στις μελλοντικές αλλαγές, με κριτήριο τους στόχους μας αναφορικά με το κλίμα και το περιβάλλον».

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, υπογράμμισε, με τη σειρά του, την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η ενεργειακή υποδομή της ΕΕ είναι βιώσιμη, προσανατολισμένη στους ευρωπαϊκούς στόχους και λειτουργική.

«Συνεχίζουμε να επενδύουμε στα σωστά έργα ενεργειακής υποδομής που είναι απαραίτητα για τη μετάβαση της ΕΕ στην καθαρή ενέργεια και την ασφάλεια του εφοδιασμού. Χαίρομαι ιδιαιτέρως για την υποστήριξη που δόθηκε στο σχέδιο συγχρονισμού των ηλεκτρικών υποδομών της Βαλτικής, το οποίο θα συμβάλει στην υλοποίηση των επιδιώξεων των χωρών της Βαλτικής να εντάξουν το ηλεκτρικό τους σύστημα σε αυτό της ηπειρωτικής Ευρώπης και να βελτιώσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού στην περιοχή», ανέφερε.