Στροφή στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα από την Google - Κατασκευάζει Κέντρο Δεδομένων Καθαρής Ενέργειας στην Δανία

Στροφή στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα από την Google - Κατασκευάζει Κέντρο Δεδομένων Καθαρής Ενέργειας στην Δανία
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 21 Νοεμβρίου 2018 - 19:33

Η Google επενδύει 600 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός νέου κέντρου δεδομένων στην περιοχή Fredericia, στην Δανία, το οποίο, όπως ισχυρίζεται η αμερικανική εταιρεία διαδικτυακών υπηρεσιών, θα συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον ενεργειακά αποδοτικών εγκαταστάσεων στη σκανδιναβική χώρα, έως σήμερα.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επίσημο blog της Google, ο αντιπρόεδρος του τμήματος Global Data Centers, κ. Joe Kava, δήλωσε ότι η εταιρεία θα επωφεληθεί από την προηγμένη μηχανική μάθηση, στο πρώτο κέντρο δεδομένων της στη Δανία «για να καταστήσει σαφές πως κάθε βατ ηλεκτρικής ενέργειας μετράει».

«Στην Fredericia, η Google δεσμεύεται να ισοσκελίζει την ενεργειακή χρήση της, με την κατά 100% χρήση ενέργειας χωρίς άνθρακα. Αυτή η δέσμευση συμπεριλαμβάνει, επίσης, τη χρήση ηλεκτρισμού από τα κέντρα δεδομένων μας», τόνισε ο Kava και πρόσθεσε ότι η εταιρεία επιδιώκει, παράλληλα,  να αποδυθεί σε νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες, τις επονομαζόμενες «Συμφωνίες Αγοράς Ισχύος» (Power Purchase Agreements), για έργα ανανεώσιμης ενέργειας στην Δανία, σε αιολική, υπεράκτια αιολική ενέργεια και ηλιακή ενέργεια.

«Στην Ευρώπη, τα κέντρα δεδομένων της Google χρησιμοποιούν, κατά κανόνα, ένα τρίτο λιγότερη ενέργεια από ένα τυπικό κέντρο δεδομένων, αλλά προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα λιγότερη. Θα επιδιώξουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ευρώπη, οικοδομώντας δεσμούς με την τοπική κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Joe Kava.

Με τις εργασίες κατασκευής να αναμένεται να διαρκέσουν έως το 2021, η Fredericia θα είναι το πέμπτο κέντρο δεδομένων της Google στην Ευρώπη, από κοινού με τις άλλες εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ιρλανδία, την Φινλανδία, τις Κάτω Χώρες και το Βέλγιο.