Το πρόσφατο μήνυμα που απέστειλε η Τερέζα Μέι, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, σχετικά με το ζήτημα της ενιαίας αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σαφές: "Δεν υπάρχουν περιθώρια για «σκληρό» Brexit σε αυτόν τον τομέα"

Αλλά ενώ η βρετανική κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει στενούς ενεργειακούς δεσμούς με την Ε.Ε. μετά την αποχώρησή της, οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς. Το όλο θέμα εξαρτάται από το αν η γενική συμφωνία για τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου θα αφήνει περιθώριο για τη συνέχεια των ενεργειακών δεσμών ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς και από το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Βρετανία, χωρίς καμία συμφωνία, στις 29 Μαρτίου.

Το φυσικό αέριο και η ηλεκτρική ενέργεια θα συνεχίσουν να ρέουν κατά μήκος των διασυνδέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των γειτόνων του, μετά το Brexit, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, μια απότομη έξοδος θα αυξήσει τον κίνδυνο έλλειψης εφοδιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, σε περιόδους έκτακτων περιστατικών, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περσινού χειμώνα και θα μπορούσε να επιφέρει αυξήσεις στους λογαριασμούς κατανάλωσης ενέργειας.

Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ στηρίζονται σε εισαγωγές και εξαγωγές ενέργειας. Η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει την αξία τους, ιδίως του φυσικού αερίου και τονίζει ότι θα ήθελε να τους προστατεύσει.

Η Βρετανία εισάγει, σήμερα, περίπου το 5% της ισχύος της και το 12% του φυσικού αερίου της, από την ΕΕ. Οι δύο πλευρές συνδέονται με τέσσερα καλώδια τροφοδοσίας, με οκτώ ακόμα να βρίσκονται υπό σχεδιασμό.

Η συνεχιζόμενη ενεργειακή συνεργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίες μοιράζονται μια ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ιρλανδία βασίζεται επίσης στη Βρετανία για την προμήθεια φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Η συνεργασία της Βρετανίας με την εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά έχει περιθώριο να φτάσει μόνο στο βαθμό που θα της επιτρέπει η ευρύτερη σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, για το οποίο υπάρχει διάχυτη η ανησυχία, ότι δεν θα προκύψει κατόπιν συμφωνίας. Η ΕΕ θα μπορούσε να κρίνει την επιθυμία της χώρας για τη συνέχιση των ενεργειακών δεσμών με την Ένωση, ως μια αμιγώς ευκαιριακή επιλογή για την άντληση κοινοτικών πλεονεκτημάτων, δίχως, όμως, να υπόκειται σε καμία από τις υποχρεώσεις που αυτές συνεπάγονται.