Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων, στη χώρα μας. Παρά τις παρατηρήσεις για «μελανά σημεία» στο νομοσχέδιο, τα κόμματα -πλην του ΚΚΕ και της ΧΑ- τοποθετήθηκαν θετικά στο νομοσχέδιο.

Ο Υπουργός Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, σημείωσε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συγκροτείται ένα ολιστικό στρατηγικού σχέδιο για όλα τα υδατοδρόμια της χώρας και διαβεβαίωσε ότι τον ερχόμενο Απρίλιο θα υπάρχουν άδειες για την πλειοψηφία των υδατοδρομίων της χώρας, όπου δεν υπάρχει ιδιωτικό ενδιαφέρον.

 

Τροπολογία για την κυκλοφορία ηλεκτρικών ταξί

Κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τα υδατοδρόμια, ο κ. Σπίρτζης κατέθεσε, επίσης, τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα να κυκλοφορούν αμιγώς ηλεκτρικά ταξί.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται μεταξύ άλλων, η δυνατότητα να εισάγονται και τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην κυκλοφορία Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ και καθορίζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις ισχύος και χωρητικότητας μπαταρίας για τα εν λόγω αυτοκίνητα.

Τα οχήματα πρέπει να έχουν ηλεκτροκινητήρα ισχύος τουλάχιστον πενήντα κιλοβάτ (50KW) και μπαταρία χωρητικότητας τουλάχιστον τριάντα κιλοβατώρων (30kWh), ενώ μπορούν να είναι οποιουδήποτε τύπου και παντός εδάφους.

Τα οχήματα με ηλεκτρικό σύστημα κίνησης συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της επιβάρυνσης του φυσικού περιβάλλοντος, στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στον περιορισμό της ηχορύπανσης (μηδαμινοί ρύποι), επισημαίνεται στη διάταξη.