Αλεξανδρούπολη: Τις Επόμενες Ημέρες Πέφτουν οι Υπογραφές για την Εναρξη του Εργου της Τηλεθέρμανσης

Αλεξανδρούπολη: Τις Επόμενες Ημέρες Πέφτουν οι Υπογραφές για την Εναρξη του Εργου της Τηλεθέρμανσης
του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 6 Σεπτεμβρίου 2018 - 08:07

Ένα ελπιδοφόρο έργο αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα, αυτό της αγροτικής και αστικής τηλεθέρμανσης, που θα λειτουργεί με γεωθερμία. Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε σε δηλώσεις του στη «Δέλτα Τηλεόραση Θράκης», ο αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιάννης Φαλέκας, στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, διεξήχθη διαγωνισμός στον οποίον συμμετείχαν τρεις εταιρείες. Σημείωσε πως αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος, ο οποίος θα προσκομίσει τα έγγραφα στην διαγωνιστική επιτροπή, ενώ τις επόμενες ημέρες ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης θα υπογράψει την εκκίνηση κατασκευής του έργου

Σε παλαιότερες δηλώσεις του από την Αλεξανδρούπολη, αναφορικά με το έργο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σημείωσε πως η γεωθερμία αποτελεί ένα νέο μεγάλο πεδίο για την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα. Υπενθυμίζεται πως το έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ είναι προϋπολογισμού 6,3 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει ένα θερμικό σταθμό 222,5 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή της Άνθειας και Αριστήνου, καθώς και ένα δίκτυο διακίνησης γεωθερμικού ρευστού μήκους 14.300 μέτρων. Να σημειωθεί πως η μέγιστη μεταφερόμενη θερμική ισχύς θα είναι περίπου 10 MW, από τα οποία τα 9MW θα χρησιμοποιούνται για αγροτικές εργασίες και 1 MW θα χρησιμοποιείται για την τηλεθέρμανση 20 δημόσιων κτιρίων.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο κατέθεσε ένα σχέδιο  νόμου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες και με το οποίο στοχεύει στη δημιουργία κινήτρων για την ανάπτυξή της γεωθερμίας. Για αυτό το λόγο προβλέπεται πως με κοινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνεται η δυνατότητα παροχής κινήτρων για την ανάπτυξη έργων έρευνας και εκμετάλλευσης των γεωθερμικών πεδίων και χώρων γεωθερμικού ενδιαφέροντος. Προβλέπεται ακόμα η σύσταση εθνικού μητρώου σημείων αξιοποίησης γεωθερμίας για την συγκέντρωση, την επεξεργασία και τη διάθεση στο κοινό των πληροφοριών που σχετίζονται με την έρευνα και την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού.

Παράλληλα, η Ευρώπη αρχίζει και στρέφει το ενδιαφέρον της στην αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού και αυτή η διαπίστωση αποτυπώνεται σε στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γεωθερμικής Ενέργειας. Σύμφωνα με αυτά, η εγκατεστημένη γεωθερμική ηλεκτρική ισχύς στην Ευρώπη ανέρχεται σε 2,8 GW και παράγει πάνω από 15 TWh ετησίως. Στην Ευρώπη υπάρχουν 117 μονάδες, 16 από τις οποίες εγκαινιάστηκαν το 2017. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για την αξιοποίηση της γεωθερμίας με άλλους τρόπους, όπως στην Ισλανδία. Η εταιρεία Statoil και οι συνεργάτες της στο Ισλανδικό Project Deep Drilling έχουν αρχίσει να εκτελούν μια έρευνα, η οποία διερευνεί εάν το νερό υψηλής θερμοκρασίας που βρίσκεται σε βαθιές δεξαμενές μπορεί να εξαχθεί για την παραγωγή ενέργειας.