Αυξημένη για Πέμπτη Συνεχή Χρονιά η Παγκόσμια Ηλεκτροπαραγωγή από Πυρηνική Ενέργεια το 2017

Αυξημένη για Πέμπτη Συνεχή Χρονιά η Παγκόσμια Ηλεκτροπαραγωγή από Πυρηνική Ενέργεια το 2017
energia.gr
Παρ, 17 Αυγούστου 2018 - 08:57

Η παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή από πυρηνική ενέργεια αυξήθηκε το 2017 για πέμπτο συνεχόμενο έτος, σύμφωνα με την έκθεση World Nuclear Performance Report 2018 που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη από την Παγκόσμια Ένωση Πυρηνικής Ενέργειας (World Nuclear Association - WNA). Το 2017, η ηλεκτροπαραγωγή από πυρηνικούς σταθμούς έφθασε τις 2.506 τεραβατώρες, καλύπτοντας περισσότερο από το 10% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνεται στην έκθεση

Στο τέλος του 2017, ο αριθμός των λειτουργικών αντιδραστήρων ανήλθε σε 448, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς βρίσκονταν στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι οι παροπλίσεις παρωχημένων αντιδραστήρων υπερβαίνουν τη νέα ισχύ που εγκαθίσταται και στις δύο αυτές περιοχές, η WNA ανέφερε ότι νέες χώρες υιοθετούν την πυρηνική ενέργεια.

Πενήντα εννέα αντιδραστήρες βρίσκονταν υπό κατασκευή στα τέλη του 2017, από τους οποίους περισσότεροι από 25 προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν το 2018 και το 2019. Το 2017 ξεκίνησαν τέσσερα έργα, ενώ σταμάτησε η υλοποίηση δύο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία είναι η χώρα που πιο πρόσφατα ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα κατασκευής, αναφερόμενη στην κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας στο Akkuyu που εγκαινιάστηκε επίσημα το Δεκέμβριο του 2017 και την κατασκευή του πρώτου αντιδραστήρα που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Κίνα εξακολουθεί να κυριαρχεί στον τομέα των νέων πυρηνικών σταθμών που κατασκευάζονται, με το μερίδιό της να φθάνει σε τρεις από τις τέσσερις νέες συνδέσεις πυρηνικών μονάδων στο δίκτυο το 2017 και αντιπροσωπεύοντας 18 από τους 59 αντιδραστήρες που βρίσκονταν υπό κατασκευή στις αρχές του 2018.

Στις αρχές του 2018, η Κίνα διέθετε 38 πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι αντιπροσώπευαν περίπου το 9% της παγκόσμιας πυρηνικής ισχύος. Η χώρα εξακολουθεί και τώρα να διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας με περισσότερους από 40 αντιδραστήρες σε λειτουργία.

Η WNA υποστηρίζει ότι για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ζήτηση για αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, ο πλανήτης χρειάζεται να αξιοποιήσει το σύνολο των πηγών ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Το πρόγραμμα Harmony της WNA, το οποίο συνοψίζει το όραμα της παγκόσμιας πυρηνικής βιομηχανίας για το μέλλον της ηλεκτρικής ενέργειας, έχει θέσει στόχους για την επέκταση της πυρηνικής ισχύος στην κατεύθυνση της κάλυψης της ενεργειακής ζήτησης.

«Πρέπει να γίνουν πολλά για να επιτευχθεί ο στόχος του Harmony, αλλά έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, τόσο σχετικά με τις παγκόσμιες επιδόσεις των αντιδραστήρων, όσο και τη νέα πυρηνική ισχύ που εγκαθίσταται», δήλωσε η Agneta Rising, γενική διευθύντρια της WNA.

Η νέα πυρηνική ισχύς που θα εγκατασταθεί, αθροιστικά, την περίοδο 2016-2020 αναμένεται να φθάσει τους στόχους που τέθηκαν από το πρόγραμμα Harmony, ανέφερε.

Για να επιτευχθεί αυτό, η ένωση έχει θέσει στόχους για την αύξηση της πυρηνικής ισχύος προκειμένου το 2050 να μπορεί να παράγει το 25% της ζητούμενης ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της κατασκευής νέων πυρηνικών μονάδων ισχύος 1000 GW.