Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης ύψους € 100 εκατ. με την TenneT, έναν από τους κορυφαίους Ευρωπαίους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό την υποστήριξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Νορβηγίας και Γερμανίας.

Η διασύνδεση Nordlink θα αποτελέσει την πρώτη υποδομή υψηλής τάσης που θα συνδέει απευθείας τη γερμανική και τη νορβηγική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ηλεκτρική διασύνδεση θα εκτείνεται σε μήκος 624 χλμ, συνδέοντας τις δύο χώρες μέσω της Βόρειας Θάλασσας.

Η ισχύς της διασύνδεσης θα ανέρχεται σε 1.400 MW, σημειώνει η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι το έργο αυτό αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τη διαφοροποίηση και την ασφάλεια του εφοδιασμού και στις δύο χώρες, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω την ενοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Χρειαζόμαστε επενδύσεις προσανατολισμένες προς το μέλλον, σε σύγχρονες ενεργειακές υποδομές με επαρκείς διασυνδέσεις, ιδίως για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο», δήλωσε σχετικά ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, Maros Sefcovic.

Η ανανεώσιμη ενέργεια αποτελεί ζωτικό στοιχείο της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, καθώς και της ευρωπαϊκής δράσης της για το κλίμα, σύμφωνα με τον κ. Sefcovic.

«Αυτός ο έξυπνος συνδυασμός παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές -ηλιακή και αιολική στη Γερμανία και υδροηλεκτρική στη Νορβηγία- υπογραμμίζει τη σταθερή μας δέσμευση στο να προσφέρουμε καθαρή ενέργεια σε εκατομμύρια ανθρώπους», σημείωσε.

Την υλοποίηση της διασύνδεσης NordLink έχουν αναλάβει οι εταιρείες TSO Statnett και DC Nordseekabel, καθεμία από τις οποίες συμμετέχει στο έργο με μερίδιο 50%. Η DC Nordseekabel ανήκει εξ ημισείας στην TenneT και τη γερμανική KfW και είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του γερμανικού τμήματος του έργου.