Δήμος Παγγαίου: Αξιοποίηση του Γεωθερμικού Δυναμικού του Ακροποτάμου – Στα Πλάνα η Παραγωγή Βιοντίζελ

Δήμος Παγγαίου: Αξιοποίηση του Γεωθερμικού Δυναμικού του Ακροποτάμου – Στα Πλάνα η Παραγωγή Βιοντίζελ
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 20 Ιουλίου 2018 - 07:52

Η αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού αποτελεί ένα στοίχημα για τη χώρα μας, επειδή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους στις αγροτικές εργασίες, αλλά και να μειώσει το κόστος για τη θέρμανση των κατοικιών.

Υπό το πρίσμα της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, ο Δήμος Παγγαίου προσδοκά πως τους επόμενους μήνες θα έχει έτοιμες τις απαιτούμενες μελέτες για τα έργα που σχετίζονται με την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου στον Ακροπόταμο. Ήδη, μάλιστα έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον από εταιρείες κινεζικών συμφερόντων

«Προχωρούμε με γοργά βήματα προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τα δίκτυα διανομής του γεωθερμικού ρευστού και με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούμε να παρέχουμε ενέργεια, με ανταποδοτικά οφέλη για την κοινωνία, όπως μέσω της τηλεθέρμανσης κατοικιών και της θέρμανσης θερμοκηπίων», αναφέρει σε δηλώσεις του στο Energia.gr o δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης.

Το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου έχει παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση στον δήμο Παγγαίου, μετά τις απαραίτητες ενέργειες που έχει κάνει αφενός με την αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης, αφετέρου με τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Παράλληλα, ο δήμος Παγγαίου τυχαίνει να έχει μεγάλο ακίνητο στην κατοχή του 10 χιλ. στρεμμάτων, που είναι πολύ κοντά στις γεωτρήσεις του γεωθερμικού πεδίου. «Έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε γεωθερμικό ρευστό στη συγκεκριμένη περιοχή. Μία από αυτές τις γεωτρήσεις μπορεί να αντλεί ιαματικό φυσικό πόρο», αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον από πλευράς εταιρειών κινεζικών συμφερόντων, για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού, με τον δήμαρχο να επισημαίνει πως «θα προβούμε σε ενέργειες που θα είναι προς όφελος της οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης του τόπου».

Μέχρι τέλος του καλοκαιρού ο δήμος θα καταθέσει στην περιφέρεια σχετική μελέτη προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα έργα μεταφοράς του γεωθερμικού ρευστού προς οικισμούς του δήμου, αλλά και στην προαναφερόμενη έκταση. Επιπλέον, ο δήμος ευελπιστεί, ότι θα πετύχει μέσω της τηλεθέρμανσης ενεργειακή εξοικονόμηση για τα δημόσια κτίρια, ενώ ερευνά πως μέσω της μικροάλγης θα καταφέρει να παράγει βιοντίζελ. Όλες οι προαναφερόμενες κινήσεις στηρίζονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο από τη πολιτεία και δηλώνει αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρχουν θετικά αποτελέσματα τόσο για το δήμο, όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση κατέθεσε προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη γεωθερμία, το οποίο στοχεύει στην απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων η διάκριση των γεωθερμικών πεδίων σε τοπικού και εθνικού ενδιαφέροντος, όπου για τα μεν τοπικού ενδιαφέροντος συντονιστικό ρόλο έχει η οικεία αποκεντρωμένη διοίκηση, ενώ για τα πεδία εθνικού ενδιαφέροντος την αρμοδιότητα προκήρυξης διαγωνισμού και σύναψης σύμβασης μίσθωσης την έχει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο «θεσπίζονται ανταποδοτικά οφέλη, από τα μισθώματα, για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες αναπτύσσεται η γεωθερμία», ενώ προβλέπεται ότι ποσοστό 10% του ποσού των ετήσιων αναλογικών μισθωμάτων θα πηγαίνει στους δήμους. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων θα συμβάλει με η σειρά του στην αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού.