Σε  συνέδριο με θέμα  «Καθαρή Ενέργεια στα Νησιά», μίλησε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Δημήτρης Τζώρτζης στην Νάξο. Στην ομιλία του ο κ. Τζώρτζης επισήμανε ότι στο σχέδιο για την ανάπτυξη του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου μικρής κλίμακας (ΥΦΑ-LNG) της ΔΕΠΑ προβλέπονται συνολικές επενδύσεις 200 εκ. ευρώ  για την επόμενη πενταετία

Το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη υποδομών μικρής κλίμακας ΥΦΑ (SSLNG).  Το ΥΦΑ είναι, συγκριτικά, η βέλτιστη λύση για τα νησιά  αλλά και για την προσαρμογή της ναυτιλίας στους νέους κανονισμούς που θα ισχύσουν από την 01.01.2020, αφού είναι «πράσινο», οικονομικά αποδοτικό καύσιμο που αποθηκεύεται εύκολα.

Συντελεί, ακόμη, στην επίτευξη του στόχου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ύψους, 32% από ΑΠΕ έως το 2030, όπως τέθηκε από τους Υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ. Οι ηλεκτρογεννήτριες με ΦΑ είναι «άμεσης έναυσης» και θεωρούνται συμπληρωματικές των ΑΠΕ, εξασφαλίζοντας απόλυτη αυτονομία. Η υψηλή τους απόδοση είναι εγγύηση για τη βιωσιμότητα της επένδυσης και μπορούν να κερδίσουν το στοίχημα του «μεριδίου» στην αγορά ηλεκτρισμού.

Η ανάπτυξη του SSLNG αποτελεί κεντρική επιλογή στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό της ΔΕΠΑ, τόνισε ο κ. Τζώρτης. Τα πλεονεκτήματά του στα νησιά εκτιμάται πως είναι, η μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών για ηλεκτρικές διασυνδέσεις, αλλά και μειωμένες αντίστοιχες κεφαλαιουχικές και λειτουργικές δαπάνες για συμμόρφωση στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Η δυνατότητα συμμόρφωσης με τις υφιστάμενες και νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, όσο και ως καύσιμο για πλοία και η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών και των λοιπών τομέων, όπως είναι ο εμπορικός, ο βιομηχανικός και ο οικιακός, με χαμηλότερο κόστος.

«Τα Ελληνικά νησιά είναι το ΝΑ άκρο της ΕΕ. Πρέπει να τα υποστηρίξουμε και τους 12 μήνες και να μην τα θυμόμαστε κάθε καλοκαιρινή σεζόν. Υπάρχουν 2500 νησιά, τα 253 είναι κατοικημένα, 95 από αυτά εξυπηρετούνται με 349 ακτοπλοϊκές γραμμές και 53 έχουν πάνω από 1000 κατοίκους. Υπάρχουν 162 λιμάνια, στα οποία προσεγγίζουν κατά 50% παλιά πλοία, με δρομολόγια που επιδοτούνται από το κράτος. Φως-Νερό-Τηλέφωνο, αυτό λέγαμε πάντα ότι είναι τα ελάχιστα για αξιοπρεπή διαβίωση. Η ενέργεια, η οικονομία του νερού, οι τηλεπικοινωνίες είναι τα θεμέλια της ευημερίας και της ανάπτυξης.

Μιλάμε για ενεργειακή αυτονομία, που βασίζεται σε πεπαλαιωμένες θερμικές γεννήτριες, αλλά και ΑΠΕ. Οι παλιές αυτές γεννήτριες δημιουργούν προβλήματα ασφάλειας, όπως έχει αποδειχτεί στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και περιβαλλοντολογικά και υγείας. Η παραγωγή ηλεκτρισμού από αυτές υποφέρει από την εποχικότητα (κατακόρυφη αύξηση το καλοκαίρι), υψηλό κόστος (χρεώνοντας ΥΚΩ, κοινωνικοποιώντας το κόστος στην υπόλοιπη Ελλάδα). Σύμφωνα με το WorldEnergyNews, το κόστος της kWh στα μη διασυνδεδεμένα νησιά είναι αυξημένο κατά 52% έως και 1802%..! Στην Κρήτη μόνο, το κόστος επιβάρυνσης ΥΚΩ υπολογίζεται σε 300-350 εκ. ευρώ ετησίως», ήταν μεταξύ άλλων, τα όσα είπε στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ.

Ο κ. Τζώρτζης ανέφερε, επίσης, ότι το SSLNG μπορεί να τροφοδοτήσει ολόκληρη την Επικράτεια της χώρας, όταν, σήμερα, καλύπτει μόνο το Ανατολικό τμήμα της Ελλάδας.  Η δε εκτεταμένη νησιωτική χώρα ευνοεί την ανάπτυξη τέτοιων έργων. Λήμνος, Λέσβος, Σάμος, Χίος, Ρόδος και, βέβαια, η Κρήτη είναι ιδανική εφαρμογή για την ανάπτυξη του SSLNG.

Τέλος επεσήμανε ότι το φθινόπωρο η ΔΕΠΑ θα γιορτάσει τα 30 χρόνια λειτουργίας της, με 3 δισ. ευρώ κεφαλαιακές επενδύσεις και με τα  σχέδια για την έναρξη λειτουργίας του project SSLNG, με υλοποίηση επένδυσης που θα μπορεί να εξυπηρετήσει και τα νησιά.