Έξυπνες Πόλεις Χωρίς Ουρές στις Υπηρεσίες και Κτίρια που Εξοικονομούν Ενέργεια με Τεχνητή Νοημοσύνη

Έξυπνες Πόλεις Χωρίς Ουρές στις Υπηρεσίες και Κτίρια που Εξοικονομούν Ενέργεια με Τεχνητή Νοημοσύνη
της Κάτιας Παπαδοπούλου
Σαβ, 7 Ιουλίου 2018 - 16:12

Τέλος στις ουρές, στην αναμονή και στην ταλαιπωρία υπόσχεται η εφαρμογή Optain που δημιούργησε η Φωτεινή Νικίδη κι ο Γιώργος Ζαΐμης με την ομάδα, «No Code Scheduled».

Είναι οι δύο 18χρονοι που αναδείχθηκαν νικητές στον 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για τις έξυπνες πόλεις που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Περισσότεροι από 1500 συμμετέχοντες και 112 ομάδες παρουσίασαν φρέσκιες ιδέες με έμπνευση και κυρίως δημιουργικότητα, ώστε να κάνουν τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη.

Οι ομάδες υλοποίησαν τις εφαρμογές τους σε διάστημα 68 ωρών συνολικά (από την Πέμπτη 28 Ιουνίου στις 15:00 μέχρι και την Κυριακή 1 Ιουλίου στις 11:00), ενώ οι παρουσιάσεις έγιναν την Κυριακή 1 Ιουλίου από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ σε τετράλεπτα pitches.

Ενθουσιασμένη από τη συμμετοχή της δηλώνει η Φωτεινή Νικίδη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και εξηγεί ότι το Optain είναι μια εφαρμογή για ψηφιακή ταυτότητα πολίτη με βάση την τεχνολογία blockchain (self sovereign identity). Η πλατφόρμα θα διευκολύνει τους πολίτες στην ψηφιακή αυθεντικοποίησή τους από δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και ιδιωτικούς φορείς και θα αποθηκεύει με ασφαλή και κατανεμημένο τρόπο όλες τις σχετικές πληροφορίες για τη διάρκεια ζωής του καθενός.

«Πρόκειται για ένα αρχείο με το πλήρες προφίλ μας και τα στοιχεία μας, στο οποίο μπορούν να μπαίνουν φορείς και του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για να βλέπουν τα προσωπικά δεδομένα μας, χωρίς να μπορούν να τα πάρουν και να τα διακινούν. Κι όλα αυτά εφόσον δώσουμε εμείς την άδεια», λέει η 18χρονη Φωτεινή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εξηγώντας την εφαρμογή, τονίζει ότι «μέσω του συστήματος που έχουμε δημιουργήσει θα έρχεται ένα μήνυμα στο κινητό του χρήστη κι όταν εκείνος το εγκρίνει τότε η εταιρεία ή υπηρεσία που ζήτησε τα στοιχεία του θα μπορεί να έχει πρόσβαση και να τα χρησιμοποιήσει χωρίς να χρειάζεται να προσκομίσει χαρτιά. Απλά ο υπάλληλος της εταιρείας ή της υπηρεσίας, δήμου, τράπεζας κτλ. θα μπαίνει στο αρχείο των προσωπικών δεδομένων με το πλήρες προφίλ μας και θα παίρνει μόνο τα στοιχεία που χρειάζεται».

«Το σημαντικό», λέει η Φωτεινή, «είναι ότι όλα είναι κρυπτογραφημένα κι ασφαλή, δεν θα μπορεί να διαρρεύσει καμιά πληροφορία αν εμείς δε δώσουμε άδεια. Μπορεί ο κόσμος να είναι στην αρχή επιφυλακτικός, αλλά είναι ένα μεγάλο βήμα κι αν εφαρμοστεί θα λύσει τα χέρια μας και θα διευκολύνει την ζωή μας. Αντί να περιμένουμε στην ουρά για ώρες θα τελειώνουμε τη δουλειά μας σε δέκα λεπτά».

Αναφορικά με την εμπειρία της στο μαραθώνιο καινοτομίας η ίδια λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ήταν μοναδική. «Αντί να είμαι στις παραλίες, συμμετείχα σε κάτι τόσο ενδιαφέρον που μου άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον. Ήδη, τα 10.000 ευρώ που κερδίσαμε έχουμε αποφασίσει να τα επενδύσουμε σε μια νέα start up που θα δημιουργήσουμε», είπε.

 

Εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια με τεχνητή νοημοσύνη

Με το θέμα περιβάλλον και συγκεκριμένα με τον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας ασχολήθηκε η ομάδα «evolve» που κέρδισε το δεύτερο χρηματικό βραβείο των 6.000 ευρώ.

Πρόκειται για μια εφαρμογή για εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια με τεχνητή νοημοσύνη. Η πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα βελτιστοποίησης των ενεργειακών καταναλώσεων στα κτίρια χωρίς μείωση της εμπειρίας των χρηστών στο χώρο.

Η ομάδα αποτελείται από τους Στέλιο Μπουλιτσάκη (μαθητής/web developer), Πέτρο Μαρκόπουλο (μαθητής/back-end developer), Νίκο Σταθά (φοιτητής /Machine Learning specialist), Αλέξανδρο Βάββα (φοιτητής/Back-end developer).

Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 17χρονος Στέλιος Μπουλιτσάκης, «το πρόβλημα το οποίο θέλαμε να λύσουμε είναι η περιττή κατανάλωση ενέργειας από κτίρια για τη διατήρηση των εσωτερικών συνθηκών, όπως θερμοκρασίας, φωτισμού, κτλ. Φτιάξαμε λοιπόν την εφαρμογή. Ένα έξυπνο λογισμικό το οποίο αυτό που κάνει είναι να ελέγχει τα συστήματα αυτοματισμού που υπάρχουν στο κτίριο και να τα ρυθμίζει έτσι ώστε να εξοικονομεί ενέργεια. Διαφοροποιείται μάλιστα από τα υπάρχοντα συστήματα διότι χρησιμοποιεί την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, το machine learning, προκειμένου να ρυθμίζεται από μόνο του». Ο κ. Μπουλιτσάκης υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ασχοληθήκαμε με το συγκεκριμένο θέμα του περιβάλλοντος γιατί θεωρούμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να το αγνοήσουμε».

 

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)