Τον «κώδωνα του κινδύνου» έχουν κρούσει ήδη οι πιστώτριες τράπεζες, αναφορικά με τα όσα εκτυλίσσονται εντός των κόλπων της διοίκησης του ομίλου «Ελλάκτωρ» τις τελευταίες εβδομάδες, αρχής γενομένης από την παραίτηση των αδελφών Αναστασίου και Δημητρίου Καλλιτσάντση (πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα), την πρότασή τους για εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου χωρίς τη συμμετοχή των κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα (διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα) και την κατάθεση εκ διαμέτρου διαφορετικών προτάσεων από την κάθε πλευρά για την αναδιάρθρωση της δομής και λειτουργίας του ομίλου, όπως επίσης και τη στρατηγική στόχευση αυτού.

Σε επιστολή που απηύθυναν την προηγούμενη εβδομάδα προς το σύνολο του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης κι έχοντας προφανώς έρθει σε μεταξύ τους συνεννόηση, οι τράπεζες αναφέρουν ότι «θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη πλέον ανησυχία μας για την πιθανή επίπτωση των ανωτέρω στην πορεία και τις προοπτικές του ομίλου και κατ' επέκτασιν στα συμφέροντα των τραπεζών».

Οι πιστώτριες τράπεζες στέκονται και στην παρουσίαση και τον σχολιασμό των οικονομικών μεγεθών, με αφορμή την κατηγορία της πλευράς Καλλιτσάντση, ότι κάποια από τα στοιχεία που περιέχονται στην πρόταση της πλευράς Μπόμπολα - Κούτρα είναι παραπλανητικά και έχουν υποστεί επεξεργασία, προκειμένου να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένο αφήγημα, εξωραΐζοντας ουσιαστικά την απόδοση του κλάδου της κατασκευής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2017, το σύνολο των δανείων του ομίλου «Ελλάκτωρ» ανερχόταν σε 1,385 δισ. ευρώ, έναντι 1,43 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016. Εξ αυτών, 211 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμος δανεισμός και 1,175 δισ. ευρώ μακροπρόθεσμα, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι 545 εκατ. ευρώ αφορούν σε δανεισμό για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώνεται σε 514,7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα όμως πρέπει να σημειωθεί ότι το 2016 ο κατασκευαστικός κλάδος κατέγραψε ζημίες μετά από φόρους της τάξεως των 107,8 εκατ. ευρώ, οι οποίες πέρυσι περιορίστηκαν σε 24,3 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πιστώτριες τράπεζες σημειώνουν ότι «παρακολουθούμε με προβληματισμό τα τεκταινόμενα στους κόλπους του ομίλου και αναμένουμε την άμεση διευθέτηση όλων των, διαφαινόμενων ως ανοικτών, ζητημάτων από τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, καθώς και σχετική επίσημη ενημέρωσή μας από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας». Καταλήγουν, δε, σημειώνοντας πως «τα ανωτέρω θεωρούμε ως απαραίτητα για την απρόσκοπτη λειτουργία των μεταξύ μας σχέσεων», σε μια προφανή προειδοποίηση για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που η κατάσταση εκτροχιαστεί έτι περαιτέρω. Υπενθυμίζεται ότι μετά και τις πιέσεις που ασκήθηκαν από ξένα funds και προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για την αποτίμηση των προτεινόμενων σχεδίων αναδιοργάνωσης του ομίλου από την κάθε πλευρά, η διοίκηση αποφάσισε, κοινή συναινέσει, να προχωρήσει σε αναβολή της προγραμματισμένης για την προηγούμενη Παρασκευή γενικής συνέλευσης. Αυτή θα λάβει χώρα πλέον στις 25 Ιουλίου, όπου και θα κριθεί, όπως όλα δείχνουν, το μέλλον της εταιρείας. Πάντως, η πλευρά Καλλιτσάντση φαίνεται να ισχυροποιεί τη μετοχική της θέση, μετά και την απόκτηση, από «φίλα προσκείμενες δυνάμεις» του ποσοστού 5,2% του ομίλου, που ανήκε στο επενδυτικό fund Amber Capital. Η συναλλαγή έγινε μέσω του χρηματιστηρίου στην τιμή των 2,15 ευρώ ανά μετοχή, ή 20 εκατ. ευρώ για τις 9.300.196 μετοχές που διέθετε ο εν λόγω θεσμικός επενδυτής. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό που ελέγχουν στον όμιλο προσεγγίζει πλέον το 20,8%, όντας πλέον αντίστοιχο με εκείνο της πλευράς των κ. Λ. Μπόμπολα και Δ. Κούτρα, χωρίς να υπολογίζονται τα επιπλέον ποσοστά που έχουν αποκτηθεί από την ελεύθερη αγορά και τους θεσμικούς επενδυτές που έχει προσεταιριστεί η κάθε πλευρά.

 

(«Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)