Οι πόλεις του μέλλοντος θα είναι οικολογικές και λιλιπούτειες. Οι τέσσερις πρώτες θα ολοκληρωθούν το 2016 στη Βρετανία και καθεμιά τους θα έχει 2.500 σπίτια, με σχεδόν πλήρη ενεργειακή αυτονομία, αφού θα είναι εξοπλισμένα με τις τελευταίες τεχνολογίες για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Οι πόλεις του μέλλοντος θα είναι οικολογικές και λιλιπούτειες. Οι τέσσερις πρώτες θα ολοκληρωθούν  το 2016 στη Βρετανία και καθεμιά τους θα έχει 2.500 σπίτια, με σχεδόν πλήρη ενεργειακή αυτονομία,  αφού θα είναι εξοπλισμένα με τις τελευταίες τεχνολογίες για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σε κάθε γωνιά των δρόμων τους θα μπορείς να επαναφορτίζεις τις μπαταρίες του ηλεκτρικού αυτοκινήτου σου, ποδήλατα θα είναι διαθέσιμα παντού για να τα δανείζεσαι και να τα χρησιμοποιείς, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες θα καλύπτουν κάθε εκατοστό αυτών των νέων αστικών κέντρων. Όσο για το κόστος που θα έχει η κατασκευή των φουτουριστικών «πράσινων» πόλεων, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος δήλωσε ότι είναι απολύτως πεπεισμένος για τη χρησιμότητα του προγράμματος, μόλις αποδέσμευσε το ισόποσο 280 εκατομμυρίων ευρώ σε στερλίνες.

Διδακτικός στόχος

Ο στόχος αυτών των «eco-towns», των «οικο-πόλεων», όπως ήδη τις έχει αποκαλέσει ο βρετανικός Τύπος, είναι πρώτα πρώτα διδακτικός. Οι τυχεροί κάτοικοι των πρωτοποριακών σπιτιών θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα στους άλλους πολίτες της χώρας. Πράγματι, πάνω από το ένα τέταρτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) στην Αγγλία προέρχεται από την ενέργεια που καταναλώνεται στα σπίτια. Και στις σημερινές συνθήκες, όπως εξήγησε ο Μπράουν, «για να μειώσουμε την επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας πάνω στο κλίμα, καθένας από μας θα είναι αργά ή γρήγορα υποχρεωμένος να κάνει οικονομίες στις ανάγκες του για νερό, ηλεκτρικό και θέρμανση». Για τον λόγο αυτό, στις τέσσερις καινούργιες πόλεις προβλέπεται να καταναλώνεται η ελάχιστη δυνατή ενέργεια: κάθε μικρή βίλα θα είναι καλυμμένη με ηλιακούς συλλέκτες, θα έχει διπλά παράθυρα που θα τη μονώνουν πλήρως και θα διαθέτει ένα σύστημα για την ανακύκλωση του νερού που χρησιμοποιείται.

Φιλόδοξα σχέδια

Στην πραγματικότητα, τα οικοδομικά σχέδια του Γκόρντον Μπράουν ήταν πολύ πιο φιλόδοξα, όπως πληροφορούμαστε από τον απεσταλμένο της ιταλικής «Ρεπούμπλικα». Αν δεν είχαν αντιδράσει πολλές ενώσεις που φροντίζουν για την προστασία του τοπίου, ο πρωθυπουργός θα είχε ζητήσει να κατασκευαστούν στη βρετανική ύπαιθρο όχι δέκα χιλιάδες, αλλά εκατό χιλιάδες νέες κατοικίες. Γιατί, τον ρώτησαν οι ακτιβιστές, οι προσπάθειες και οι χρηματοδοτήσεις να μην επικεντρωθούν περισσότερο στις περίπου 800.000 κατοικίες που έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος του χρόνου; Ο υπουργός Υποδομών Τζον Χίλι απάντησε υποστηρίζοντας πως «η αλλαγή του κλίματος είναι μια πρόκληση που μας αφορά όλους και πως οι ΄eco-towns΄ είναι ο τρόπος για να την κερδίσουμε. Για κάθε οικογένεια που θα πάει να κατοικήσει σ΄ αυτές τις νέες πόλεις προβλέπουμε ότι θα υπάρξει μια οικονομία περίπου 600 ευρώ ετησίως».

Αντιδρούν ενώσεις πολιτών

ΥΠΑΡΧΕΙ ένας τελευταίος σκόπελος τον οποίο θα πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με την ιταλική εφημερίδα. Είναι οι τοπικές ενώσεις, οι οποίες κλήθηκαν να διατυπώσουν την άποψή τους για την κατασκευή των οικολογικών πόλεων. Και πολλές έχουν ήδη εκφραστεί εναντίον του προγράμματος. Φοβούνται κυρίως ότι, γύρω από τις νέες πόλεις, θα πρέπει να κατασκευαστούν νέοι οδικοί άξονες, οι οποίοι θα εντείνουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Άλλοι ανησυχούν για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην πανίδα. Και οι επιφυλάξεις τους είναι δύσκολο να μη ληφθούν υπόψη.

(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 22/07/2009)