Ανοιχτό το Ισραήλ σε Αμοιβαία Επωφελείς Συνεργασίες με την Ελλάδα - Στο Επίκεντρο η Ενέργεια

Ανοιχτό το Ισραήλ σε Αμοιβαία Επωφελείς Συνεργασίες με την Ελλάδα - Στο Επίκεντρο η Ενέργεια
energia.gr
Τετ, 25 Νοεμβρίου 2015 - 08:16
Ανοιχτό σε μια μεγάλη γκάμα «αμοιβαία επωφελών συνεργασιών» με την Ελλάδα εμφανίζεται το Ισραήλ, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην περιοχή, με ωριμότερες αυτές στην ενέργεια και τα start-ups, ενώ εκφράζονται από ισραηλινής πλευράς περισσότερες προσδοκίες και για πολιτική συνεργασία, δεδομένης της θέσης και του ρόλου της Ελλάδας ως κράτους-μέλους στην ΕΕ και πύλης εισόδου στην Ευρώπη

Ανοιχτό σε μια μεγάλη γκάμα «αμοιβαία επωφελών συνεργασιών» με την Ελλάδα εμφανίζεται το Ισραήλ, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην περιοχή, με ωριμότερες αυτές στην ενέργεια και τα start-ups, ενώ εκφράζονται από ισραηλινής πλευράς περισσότερες προσδοκίες και για πολιτική συνεργασία, δεδομένης της θέσης και του ρόλου της Ελλάδας ως κράτους-μέλους στην ΕΕ και πύλης εισόδου στην Ευρώπη.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση που δημοσιεύεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συνεργασίες μεταξύ των startups - καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας - έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία τεχνογνωσίας και απασχόλησης, η ενεργειακή συνεργασία αναβαθμίζει γεωπολιτικά την Ελλάδα και εδραιώνει τη σταθερότητα στην περιοχή της Α. Μεσογείου, η τουριστική συνεργασία, γνωρίζει σταθερή άνοδο, ενώ οι δύο λαοί μπορούν να αξιοποιήσουν την πολιτιστική εγγύτητα, που προκύπτει από τη θρησκευτική, καλλιτεχνική και εκπαιδευτική όσμωση των δύο λαών.

Η ενέργεια είναι ένα πεδίο που έφερε πιο κοντά την Ελλάδα με το Ισραήλ, ενώ η συνεργασία διευρύνθηκε με την τριμερή Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, η οποία αναμένεται να έχει την επόμενη συνάντηση κορυφής στη Λευκωσία προς το τέλος του Ιανουαρίου.

Για την Ελλάδα το στοίχημα είναι διπλό. Αφενός ποντάρει στην ανάδειξή της σε ενεργειακό κόμβο για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, είτε μέσω αγωγού, είτε μέσω LNG και αφετέρου, μέσω αυτής της συνεργασίας να δημιουργήσει «εσωτερικές γραμμές σταθερότητας» μέσα στο τρίγωνο της αστάθειας, όπως λέει ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, αναφερόμενος σε Ουκρανία - Συρία - Λιβύη.

Παρότι, κατά γενική ομολογία, το ενεργειακό παιγνίδι απαιτεί συνεννόηση μεταξύ περισσότερων παικτών  το οποίο αναδεικνύεται ιδιαίτερα, μετά την ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος υδρογονανθράκων Ζορ στην Αίγυπτο- και παρά το ότι τον τελικό λόγο τον έχουν οι εταιρείες, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, όπως δηλώνουν αξιωματούχοι του , «δεν στηρίζει την εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, αν δεν υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων», προτάσσοντας την όδευση μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη.

Η ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ «κουμπώνει» και με την ευρωπαϊκή πολιτική, υπέρ της διαφοροποίησης των πηγών και των δρόμων ενέργειας, ενώ πρόσφατα πήραν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έργα όπως η δημιουργία σταθμού LNG στη Β. Ελλάδα και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, τα οποία εντάχθηκαν στα «έργα κοινού ενδιαφέροντος» της ΕΕ.