Οι ΑΠΕ στις Συμπληγάδες της Διακοψιμότητας

Η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προωθήσει τις συμβάσεις διακοψιμότητας είναι κατ' αρχήν θετική και κινείται στη σωστή κατεύθυνση της στήριξης της ενεργοβόρου βιομηχανίας της χώρας. Η ελληνική βιομηχανία που υποφέρει από το υψηλό ενεργειακό κόστος, την υπερφορολόγηση και το ασύμφορο μη μισθολογικό κόστος, χρειάζεται αναμφίβολα τη λήψη μέτρων που αν μη τι άλλο θα τονώνουν την ανταγωνιστικότητα της, καθώς αφενός μεν αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου δε δραστηριοποιείται σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μέτρο, όπως δυστυχώς και πολλά άλλα στο μέτωπο της ενεργειακής πολιτικής, είναι αποσπασματικό και συνεπώς ανεπαρκές, ενώ, επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο προωθείται δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές
energia.gr
Τρι, 24 Νοεμβρίου 2015 - 08:14
Η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προωθήσει τις συμβάσεις διακοψιμότητας είναι κατ' αρχήν θετική και κινείται στη σωστή κατεύθυνση της στήριξης της ενεργοβόρου βιομηχανίας της χώρας.

Η ελληνική βιομηχανία που υποφέρει από το υψηλό ενεργειακό κόστος, την υπερφορολόγηση και το ασύμφορο μη μισθολογικό κόστος, χρειάζεται αναμφίβολα τη λήψη μέτρων που αν μη τι άλλο θα τονώνουν την ανταγωνιστικότητα της, καθώς αφενός μεν αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου δε δραστηριοποιείται σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο μέτρο, όπως δυστυχώς και πολλά άλλα στο μέτωπο της ενεργειακής πολιτικής, είναι αποσπασματικό και συνεπώς ανεπαρκές, ενώ, επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο προωθείται δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Την περασμένη Παρασκευή, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ υπό τον κ. Σκουρλέτη και με τη συμμετοχή όλων σχεδόν των φορέων που εμπλέκονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, φάνηκε ότι οι συντελεστές της εισφοράς επί του τζίρου που θα επιβληθούν στον κλάδο των ΑΠΕ θα παραμείνουν ουσιαστικά αμετάβλητοι σε σχέση με όσα προέβλεπε το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης του 2014. Η μόνη διαφορά είναι ότι θα εξαιρεθούν τα μικρά, οικιακά φωτοβολταϊκά (έως 10 KW), ενώ επίσης είναι ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του συντελεστή στις φωτοβολταϊκές μονάδες κάτω των 100 KW. 

Η εισφορά που θα επιβληθεί στα φωτοβολταϊκά θα ανέλθει στο 3,8% επί του τζίρου, στα αιολικά σε 1,8% και στα μικρά υδροηλεκτρικά σε 0,8%. Καθώς τα τελευταία χρόνια επικρατεί επενδυτική «άπνοια» στον κλάδο, είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι όχι μόνο αυτό το μέτρο αποθαρρύνει τις επενδύσεις, αλλά το κυριότερο, επί του παρόντος τουλάχιστον, απειλεί με «λουκέτο» πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που συνεχίζουν να παλεύουν για να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω από τις αρχές του 2015, με κορύφωση την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στις τραπεζικές συναλλαγές το περασμένο καλοκαίρι.

Η πρόταση των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ φιλοδοξεί να συμβάλει στην άρση του διαφαινόμενου αδιεξόδου, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν ταυτόχρονα την ανάγκη στήριξης της ενεργοβόρου βιομηχανίας, Αφορά στην θέσπιση ενός ευέλικτου μηχανισμού, μέσω του οποίου ανά τακτό χρονικό διάστημα θα υπολογίζονται οι πραγματικές ανάγκες που θα προκύψουν για τη χρηματοδότηση της διακοψιμότητας. Εκτιμώντας ότι οι ανάγκες σε ετήσια βάση δεν υπερβαίνουν τα 30 εκατ. ευρώ, υπολογίζουν ότι αν δεν γίνουν αλλαγές στους συντελεστές το ποσό που θα συγκεντρώνεται ετησίως θα προσεγγίζει τα 55-60 εκατ. ευρώ.

Έτσι λοιπόν, εφόσον υιοθετηθεί η παραπάνω πρόταση, σε πραγματικές συνθήκες θα υπάρχει η δυνατότητα για μείωση των συντελεστών, προκειμένου από τη μία πλευρά να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα ο κλάδος των ΑΠΕ και από την άλλη να συγκεντρωθεί το αναγκαίο ποσό για την εφαρμογή του μέτρου που προωθείται για την ανακούφιση της βιομηχανίας. 

Μολονότι κανείς δεν υποτιμά τις πιέσεις των «θεσμών», η ευθύνη για την τελική απόφαση ανήκει στον κ. Σκουρλέτη. Μένει να αποδείξει ότι μπορεί να ισορροπήσει μεταξύ των αναγκών της βιομηχανίας και της προώθησης των ΑΠΕ, χωρίς να υποκύψει στην ευκολία των πρόχειρων λύσεων, που το μόνο που πετυχαίνουν σε τελική ανάλυση είναι να μεταθέτουν την επίλυση των προβλημάτων στον επόμενο....