Την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, και την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της κοινοτικής Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση. Ο πολιτικός μηχανικός και πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ), Στέφανος Παλλαντζάς, επισημαίνει στο energia.gr τι πρέπει να γίνει στο μέτωπο της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, ενώ εξηγεί πως θα συνδεθεί το θέμα της ενεργειακής απόδοσης ακόμα και με τον ΕΝΦΙΑ
Την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, και την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της κοινοτικής Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση.

Ο πολιτικός μηχανικός και πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ), Στέφανος Παλλαντζάς, επισημαίνει στο energia.gr τι πρέπει να γίνει στο μέτωπο της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, ενώ εξηγεί πως θα συνδεθεί το θέμα της ενεργειακής απόδοσης ακόμα και με τον ΕΝΦΙΑ.

Όπως αναφέρει ο κ. Παλλαντζάς, επί της ουσίας ο σχετικός νόμος είναι απλώς διαδικαστικός, δηλαδή ρυθμίσει την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τα όσα προβλέπει η κοινοτική Οδηγία.

Ζητούμενο, υπογραμμίζει, είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας και ειδικότερα οι λεπτομέρειες για το πως θα εφαρμοστεί το σχέδιο για την ενίσχυσης της ενεργειακής απόδοσης.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει συγκεκριμένο στόχο για την σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, ενώ σε αυτό συντελεί και το γεγονός ότι υπάρχει κενό από την προηγούμενη κοινοτική Οδηγία.

Μέχρι σήμερα, προσθέτει ο επικεφαλής του ΕΙΠΑΚ, 12 χώρες από την ΕΕ έχουν ορίσει με νόμο τον στόχο για τη σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Μάλιστα, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου υπήρχε σε εξέλιξη και σχετική δημόσια διαβούλευση από την ΕΕ. Καθώς στις προτάσεις ορισμένων χωρών από τον βορρά υπάρχουν λογικές αντιφάσεις, δηλαδή θέτουν χαμηλότερα όρια κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με τις χώρες του νότου, δεν αποκλείεται η ΕΕ να ορίσει σε κεντρικό επίπεδο στόχους ανά κλιματική ζώνη.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει, η Ελλάδα είναι πολύ πίσω ακόμα.

Ριζική αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ

Αναφερόμενος στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά, ο κ. Παλλαντζάς σημειώνει ότι οι εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών (ESCOs) ουσιαστικά υπολειτουργούν, καθώς δεν υπάρχει χρηματοδοτικός βραχίονας (σ.σ. τράπεζες), ενώ υπάρχουν αρκετά κενά, όπως το τι κτίριο θα πρέπει να κατασκευαστεί, με ποιο στόχο, ποια διαδικασία και πόσο θα πρέπει να μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας.

Πρόβλημα υπάρχει και στο θέμα των πρωτοκόλλων, καθώς οι ελληνικές εταιρείες στηρίζονται στα αμερικανικά ή τα γαλλικά πρότυπα, ωστόσο δεν υφίσταται σαφής νομοθετική πρόβλεψη.

Όπως υπογραμμίζει, δύο είναι τα «κλειδιά» για την ενεργειακή απόδοση στον κτιριακό τομέα στην Ελλάδα:

1) Πρώτον, η ανάγκη πλήρους αναθεώρησης του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Όπως υποστηρίζει ο κ. Παλλαντζάς, ο ΚΕΝΑΚ είναι ήδη πέντε ετών και έχει αρκετά λάθη. Συνεπώς, υπάρχει ανάγκη βελτίωσης, ωστόσο μέχρι σήμερα οι εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο γίνονται με «βήματα χελώνας».

2) Δεύτερον, ο ορισμός του κτιρίου σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Η ενεργειακή απόδοση θα συνδεθεί με τον ΕΝΦΙΑ

Ο κ. Παλλαντζάς επισημαίνει ακόμα ότι μελλοντικά η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων θα συνδεθεί και την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, δηλαδή όσο περισσότερο «θωρακισμένο» θα είναι ένα κτίριο τόσο λιγότερο φόρο θα πληρώνει ο ιδιοκτήτης του.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε στην Ελλάδα, καθώς είχε τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, ωστόσο έμεινε τελικά στα χαρτιά, καθώς υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στο Κτηματολόγιο, το περιουσιολόγιο κ.ά.

Ο επικεφαλής του ΕΙΠΑΚ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όταν θα είναι διαθέσιμα τα σχετικά στοιχεία, τότε «αμέσως« ο ΕΝΦΙΑ θα συνδεθεί με την ενεργειακή απόδοση.

Passivistas - The House Project: Το Πρότυπο Παθητικό Κτίριο

Τέλος, ο κ. Παλλαντζάς αναφέρεται στο πρότυπο παθητικό κτίριο που επιμελήθηκε το ΕΙΠΑΚ στην περιοχή του Παπάγου.

Το σχέδιο υπό τον τίτλο Passivistas - The House Project, ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο και προέβλεπε την πλήρη ανακαίνιση και αναβάθμιση σε επίπεδο παθητικού κτιρίου, παλαιάς μονοκατοικίας (κατασκευής 1965), συνολικής έκτασης 135 τ.μ. περίπου, στην περιοχή του Παπάγου.

Πρόκειται για μία μονοκατοικία η οποία ήταν ακατοίκητη τα πέντε τελευταία έτη και στην οποία το συνολικό κόστος των εργασιών προσέγγισε τα 60.000 ευρώ περίπου. Όπως εξηγεί ο κ. Παλλαντζάς, το κόστος μίας αναβάθμισης σε αυτό το επίπεδο μπορεί να διαμορφωθεί σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο, ανάλογα με τις εργασίες που θέλει ο ιδιοκτήτης να γίνουν και τον στόχο που τίθεται.

Όπως αναφέρει, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από αρκετούς ιδιοκτήτες για την ενεργειακή αναβάθμιση, όπως και από τις τράπεζες για την χρηματοδότηση, καθώς επί της ουσίας δεν υφίσταται κίνδυνος για αυτές.

Αν υποτεθεί ότι σε αυτή την κατοικία το κόστος θέρμανσης - ψύξης είναι περί τα 5.000 ετησίως, ένα δάνειο της τάξεως των 50.000 ευρώ θα μπορούσε να αποπληρωθεί με μηνιαία δόση της τάξεως των 400 ευρώ, με σημαντικός όφελος για τον ιδιοκτήτη, καθώς η απόσβεση της σχετικής δαπάνης μπορεί να γίνει σε διάστημα 6-7 ετών.

Γενικότερα, μιλώντας, τα οφέλη από την ενεργειακή εξοικονόμηση στον κτιριακό τομέα είναι πολύ μεγάλα στο σύνολο της οικονομίας (νέες θέσεις εργασίας, αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας κ.τλ.), ενώ θα ήταν πολύ χρήσιμο αν τα σχετικά προγράμματα θα μπορούσαν να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ, ώστε να καταστεί ευκολότερη και η χρηματοδότηση τους, δεδομένων των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας.