ΔΕΠΑ: Ως τα Τέλη Νοεμβρίου η Υπογραφή της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για τον IGB

ΔΕΠΑ: Ως τα Τέλη Νοεμβρίου η Υπογραφή της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για τον IGB
energia.gr
Παρ, 16 Οκτωβρίου 2015 - 12:40
Η IGI Poseidon είναι έτοιμη να υπογράψει έως τα τέλη Νοεμβρίου την τελική επενδυτική απόφαση (FID) για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων & Διευθυντής Δραστηριοτήτων Προμήθειας Αερίου της ΔΕΠΑ Δρ. Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος

Η IGI Poseidon είναι έτοιμη να υπογράψει έως τα τέλη Νοεμβρίου την τελική επενδυτική απόφαση ( FID) για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας ( IGB), όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων & Διευθυντής Δραστηριοτήτων Προμήθειας Αερίου της ΔΕΠΑ Δρ. Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος.

Η IGI Poseidon 50-50 κοινοπραξία της ΔΕΠΑ με την ιταλική Edison IGI Poseidon.

Ο κ. Καραγιαννάκος, ο οποίος συμμετείχε σε οικονομικό συνέδριο στη Σόφια, δήλωσε, εξάλλου, ότι η κατασκευή του IGB θα ξεκινήσει στις αρχές του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018. Ο αγωγός μήκους 182 χλμ. θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγορά της Βουλγαρίας, με αναμενόμενο κόστος 220 εκατ. ευρώ, με αρχική δυναμικότητα μεταφοράς τα 3 bcm ετησίως με μέγιστο τα 5 bcm. Ο IGB σχεδιάζεται να συνδεθεί με τον ΤΑΡ, ο οποίος θα μεταφέρει αζερικό αέριο μέσω Τουρκίας, Ελλάδος και Αλβανίας προς την Ευρώπη.

Αν και τον περασμένο Μάρτιο, το βουλγαρικό Υπουργείο Ενέργειας είχε δηλώσει ότι η FID θα υπεγράφετο ως τα τέλη Μαΐου, «nδιαδικασία επιβραδύνθηκε λόγω συνομιλιών για τα έγγραφα των συμβάσεων, αλλά τώρα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», δήλωσε στο SeeNews στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Καραγιαννάκος.

Ο IGB αποτελεί βασικό τμήμα του «Κάθετου Διαδρόμου» ( Vertical Corridor) που θα συνδέει τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία.

Μέρος της χρηματοδότησης – 45 εκατ. ευρώ –προήλθε από την ΕΕ υπό μορφήν επιδότησης, σύμφωνα με τον κ. Καραγιαννάκο .

«Διερευνούμε, επίσης, διάφορες επιλογές συγχρηματοδότησης με τράπεζες και θεσμούς όπως η EBRD [Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης] και η EIB [Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων]. Με την EBRD έχουμε συνεργασία επί της διαδικασίας και βρισκόμαστε σε συνομιλίες», δήλωσε το ανώτατο στέλεχος της ΔΕΠΑ μιλώντας στο SeeNews .

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι σήμερα η Βουλγαρία εισάγει περί το 90% του αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία μέσω αγωγού, ο οποίος διέρχεται από την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Ρουμανία. Συνεπώς, ο IGB, εφ’ όσον υλοποιηθεί και συνδεθεί με τον ΤΑΡ, που αποτελεί μέρος του «Νοτίου Διαδρόμου» φυσικού αερίου της ΕΕ, θα αποτελέσει σημαντικό βήμα ενεργειακής απεξάρτησης της Σόφιας από τη Μόσχα.