Η περιφέρεια Κρήτης αναζητά τη...χρυσή τομή για να μην "φυτεύονται" παντού ΑΠΕ και να μην υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες

Η περιφέρεια Κρήτης αναζητά τη...χρυσή τομή για να μην "φυτεύονται" παντού ΑΠΕ και να μην υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Το "μόντους βιβέντι" μεταξύ ανάπτυξης, επενδύσεων και «κοινωνικής ειρήνης» αναζητά η περιφέρεια Κρήτης στην εγκατάσταση των ΑΠΕ στο νησί. Οι ανεμογεννήτριες και γενικότερα οι επενδύσεις ανανεώσιμων μορφών ενέργειας στην Κρήτη φαίνεται ότι είναι το μεγάλο αγκάθι για τον περιφερειακό σχεδιασμό η δεύτερη φάση του οποίου πρέπει να ολοκληρωθεί τώρα με ταχύτατες διαδικασίες!

Τα μεγάλα θέματα των χωροθετήσεων οδικών Αξόνων, αεροδρομίων, λιμανιών, βιομηχανικών-βιοτεχνικών μονάδων, ξενοδοχειακών συγκροτημάτων κλπ μπορεί να είναι για τους χωροτάκτες τα μείζονα σε Κάθε σχεδιασμό, αλλά η συγκυρία έφερε τα ενεργειακά και τις ΑΠΕ να βρίσκονται τώρα στην αιχμή του δόρατος- είναι βέβαιο ότι θα κλέψουν την...παράσταση όταν συζητηθούν στην επιτροπή διαβούλευσης και το περιφερειακό συμβούλιο που θα επακολουθήσει. Είναι δε Κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου θα είναι πολλές ομάδες κατοίκων, συλλόγων που αντιδρούν στις ΑΠΕ...Έχουν γίνει και σχετικές κινητοποιήσεις, όπως φαίνεται!

«Ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι το ‘ευαγγέλιο’ που πρέπει να ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια στην Κρήτη. Όλα τα θέματα είναι σοβαρά και μεγάλα. Αλλά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα το ενεργειακό είναι ένα μεγάλο, δύσκολο και λεπτό θέμα το οποίο θα μας απασχολήσει» αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης κ.Νίκος Καλογερής που επανήλθε στα καθήκοντά του μετά από ένα σύντομο διάλειμμα λόγω των εκλογών στις οποίες συμμετείχε.

Η περιφέρεια Κρήτης ,που πρέπει να τρέξει τώρα για την έγκριση του περιφερειακού σχεδιασμού, έχει ασφαλώς κάνει μια πολύμηνη διαβούλευση για τη δεύτερη φάση του αναθεωρημένου χωροταξικού σχεδιασμού και έχει προετοιμαστεί- ήδη έχουν φτάσει 90 και πλέον παρεμβάσεις από φορείς, δήμους, συλλόγους και φυσικά πρόσωπα τα οποία καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις τόσο για την μελέτη Κλουτσινιώτη όσο και για την 30σελιδη εισήγηση του υπουργείου το οποίο περιμένει την απάντηση της περιφέρειας.

«Εμείς έχουμε προθεσμία μέχρι τέλος του Οκτωβρίου για τις θέσεις μας. Τρέχουν οι ημερομηνίες διότι πρέπει να πληρωθούν και οι μελέτες. Θα γίνει μια επιτροπή διαβούλευσης όπως προβλέπεται , για να συζητηθούν όλα εκεί. Και φυσικά θα ακολουθήσει το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης το οποίο και θα πάρει τις αποφάσεις για τις αλλαγές που θα προτείνει στο υπουργείο» ανέφερε ο κ.Καλογερής ο οποίος συνεργάζεται στενά με την συνάδελφό του κ.Βιργινία Μανασάκη η οποία έχει την ευθύνη για τον ενεργειακό σχεδιασμό.

Η λύση

Η κ.Μανασάκη από την πλευρά της πρέπει να εισηγηθεί τι θα γίνει με τον ενεργειακό σχεδιασμό που έχει ήδη ξεσηκώσει αντιδράσεις. Η αντιπεριφερειάρχης έχει συγκροτήσει μια επιτροπή, είναι σε συνεργασία με φορείς όπως η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΗΕ και συλλόγους για να έχει μια ολοκληρωμένη άποψη του τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα των ΑΠΕ δεδομένου ότι το ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ θεωρείται...υπερκείμενο του περιφερειακού σχεδίου χωροταξίας! Αλλά δεν είναι μόνο αυτό καθώς η κ.Κλουτσινιώτη έχει προτείνει 8 περιοχές στην Κρήτη που μπορούν να φιλοξενήσουν ΑΠΕ- δυο ανά νομό- Κάτι που δεν συνάδει με τις περιοχές που έχει προτείνει η μελέτη Τσότσου που ζήτησε από το Πολυτεχνείο η Περιφέρεια Κρήτης!

«Ναι, είναι αλήθεια ότι στις περισσότερες περιοχές είναι διαφορετικά τα σημεία που προτείνονται, άλλα είναι τα κριτήρια που βάζει η μελέτη Τσότσου , άλλα προφανώς η μελέτη Κλουτσινιώτη, αλλά θεωρεί ως καλύτερη πρόταση πχ ο ΔΕΔΗΕ» τονίζει η κ.Μανασάκη η οποία αναζητεί τη...χρυσή τομή για τις επιλογές που θα γίνουν.

«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προτείνουμε τη χρυσή τομή, να τη βρούμε. Και η χρυσή τομή θα σχετίζεται ακριβώς με το σεβασμό στο περιβάλλον , την αποδοχή της κοινωνίας και φυσικά την επιχειρηματικότητα» λέει η αντιπεριφερειάρχης που θα Κάνει και την εισήγησή της στο περιφερειακό συμβούλιο.

Πάντως το θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού δεν είναι μόνο οι ανεμογεννήτριες, αλλά και γενικότερα οι σταθμοί, το υποβρύχιο καλώδιο, η διασύνδεση...

«Φυσικά και όλα αυτά θα προβλεφθούν. Αλλιώς θα τα βρούμε όλα μπροστά μας στο μέλλον. Ότι δεν υπάρχει τώρα στον χωροταξικό σχεδιασμό δεν θα μπορεί να προχωρήσει»καταλήγει η κ.Μανασάκη.

(www.cretalive.gr, 06/10/2015)