Κασίνης: Εξετάζεται Ακόμα και η Κατασκευή Αγωγού για Μεταφορά Αερίου Από Αίγυπτο προς Ελλάδα Μετά το Ζορ

Κασίνης: Εξετάζεται Ακόμα και η Κατασκευή Αγωγού για Μεταφορά Αερίου Από Αίγυπτο προς Ελλάδα  Μετά το Ζορ
energia.gr
Πεμ, 24 Σεπτεμβρίου 2015 - 14:34
«Όλοι οι δρόμοι είναι εφικτοί», τονίζει ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας της Κύπρου, κ. Σόλων Κασίνης, μετά την τεράστια ανακάλυψη της Total στην ΑΟΖ της Αιγύπτου. Ο κ. Κασίνης υπογράμμισε, μιλώντας σήμερα στο διεθνές συνέδριο Global Oil & Gas Black Sea and Mediterranean που πραγματοποιείται στην Αθήνα, πως μετά την ανακάλυψη στο Ζορ αναβιώνουν ακόμη και τα σχέδια για τον σταθμό υγροποίησης αερίου στο Βασιλικό, ενώ εξετάζεται μέχρι και η κατασκευή αγωγού αερίου από την Αίγυπτο στην Ελλάδα

«Όλοι οι δρόμοι είναι εφικτοί», τονίζει ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας της Κύπρου, κ. Σόλων Κασίνης, μετά την τεράστια ανακάλυψη της Total στην ΑΟΖ της Αιγύπτου. Ο κ. Κασίνης υπογράμμισε, μιλώντας σήμερα στο διεθνές συνέδριο Global Oil & Gas Black Sea and Mediterranean που πραγματοποιείται στην Αθήνα, πως μετά την ανακάλυψη στο Ζορ αναβιώνουν ακόμη και τα σχέδια για τον σταθμό υγροποίησης αερίου στο Βασιλικό, ενώ εξετάζεται μέχρι και η κατασκευή αγωγού αερίου από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, αλλά και ο αγωγός από την Κύπρο προς την Τουρκία.

Εξάλλου, όπως είπε ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας της Κύπρου και Διευθύνων Σύμβουλος της Kassinis, σήμερα και ξεκινά μέχρι το καλοκαίρι του 2016 ένας «αγώνας δρόμου» για την σύναψη συμβολαίων πώλησης φυσικού αερίου από την Κύπρο και το Ισραήλ για τις μονάδες LNG της Αιγύπτου, τόνισε. Όπως ανέφερε, εξελίσσεται ομαλά η παραγωγή στο Tamar, ενώ δρομολογείται και η ανάπτυξη του Leviathan, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε την συμφωνία της ΝBL με την Delek.

Παράλληλα, αναμένονται τα αποτελέσματα των νέων γεωφυσικών μελετών από την Total τον επόμενο μήνα για το κυπριακό οικόπεδο 11, η Eni πήρε δύο χρόνια παράταση για τα οικόπεδα 2, 3 και 9, ενώ το 12 μπαίνει, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Noble σε διαδικασία εμπορικής εκμετάλλευσης. Σύμφωνα με τον κ. Κασίνη, για τα επόμενα χρόνια αναμένεται η μερική ανάπτυξη του οικοπέδου 12, στην κυπριακή ΑΟΖ, και η ολοκληρωτική εκμετάλλευση του ισραηλινού Leviathan.

O πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας της Κύπρου υπογράμμισε ότι η ανακάλυψη του Ζορ αποτελεί μία τεράστια αλλαγή για τα δεδομένα της περιοχής, άρα οι σταθμοί LNG της Αιγύπτου θα τεθούν σε πλήρη χρήση στο μέλλον, ενώ η χρήση του αερίου θα γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη στις χώρες της ΝΑ Μεσογείου.

Στη συνέχεια, ο κ. Κασίνης μίλησε για τις επιλογές μεταφοράς του φυσικού αερίου της Αιγύπτου και οι οποίες περιλαμβάνουν την Ιορδανία, την Τουρκία, την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα, καθώς εξετάζονται ακόμη και σχέδια μεταφοράς ποσοτήτων με αγωγό στην χώρα μας.

Η Αίγυπτος, η οποία από το 2009 έως και το 2014 είχε ετήσια μείωση παραγωγής αερίου της τάξης του 3%, και άρα αποτελεί καθαρό εισαγωγέα, πλέον, μετά την κολοσσιαία ανακάλυψη στο Ζορ, μετατρέπεται σε καθαρό εξαγωγέα μετά την πλήρη ανάπτυξή του το 2020-21.

Η 3η διεθνής έκθεση -συνέδριο Global Oil & Gas Black Sea and Mediterranean, η πιο σημαντική διεθνής εκδήλωση του κλάδου Oil & Gas για τη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, πραγματοποιείται από χθες στο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο METROPOLITAN EXPO (Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος), με διοργανωτές τις εταιρείες οργάνωσης εκθέσεων ITE GROUP PLC (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο) και RΟΤΑ ΑΕ (Αθήνα, Ελλάδα). H διοργάνωση τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ) και τη συνεργασία του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και με χορηγό επικοινωνίας το energia.gr