Η Κερδοφορία των Ενεργειακών Εταιρειών Θετικό Πρόσημο για την Ανάκαμψη της Οικονομίας

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων όλων σχεδόν των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα ήρθαν ως μία ευχάριστη έκπληξη στην κατά τα άλλα χειμαζόμενη οικονομία. Και λέμε ευχάριστη αφού διαπιστώθηκε όχι μόνο αύξηση του κύκλου εργασιών για τις περισσότερες αλλά και υψηλή κερδοφορία για ορισμένες. Με τα αποτελέσματα των εταιρειών να έχουν δημοσιευθεί και παρουσιασθεί με λεπτομέρεια μέσα από συνεχή ρεπορτάζ του energia. gr τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Motoroil τα αποτελέσματα της οποίας θα περάσουν στην ιστορία αφού αυτά αποτελούν την καλύτερη ιστορική επίδοση της εταιρείας τόσο σε λειτουργικό όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας όπου το ΕΒΙΤDΑ για το Α’ εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 336,9 εκατομμύρια
energia.gr
Παρ, 11 Σεπτεμβρίου 2015 - 10:34

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων όλων σχεδόν των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα ήρθαν ως μία ευχάριστη έκπληξη στην κατά τα άλλα χειμαζόμενη οικονομία. Και λέμε ευχάριστη αφού διαπιστώθηκε όχι μόνο αύξηση του κύκλου εργασιών για τις περισσότερες αλλά και υψηλή κερδοφορία για ορισμένες. Με τα αποτελέσματα των εταιρειών να έχουν δημοσιευθεί και παρουσιασθεί με λεπτομέρεια μέσα από συνεχή ρεπορτάζ του energia. gr τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την Motoroil τα αποτελέσματα της οποίας θα περάσουν στην ιστορία αφού αυτά αποτελούν την καλύτερη ιστορική επίδοση της εταιρείας τόσο σε λειτουργικό όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας όπου το EBITDA για το Α’ εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 336,9 εκατομμύρια. Ο τζίρος στα 3.657,41 εκατομμύρια μπορεί να παρουσιάζει κάμψη, λόγω της μείωσης της τιμής του αργού πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, ωστόσο η επεξεργασμένη ποσότητα διύλισης ξεπέρασε για άλλο ένα τρίμηνο τη δυνητική ονομαστική ικανότητα της μονάδας στους Αγίους Θεοδώρους, με σταθερά υψηλό εξαγωγικό προσανατολισμό (66%). Οι ταμειακές ροές ήταν ισχυρές, φέρνοντας 70 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε ένα τρίμηνο και μειώνοντας τον καθαρό δανεισμό με την EBITDA να διαμορφώνεται στα 336,9 εκατομμύρια. Η προοπτική παραμένει θετική, με μικρότερη δυναμική στο επόμενο τρίμηνο, λόγω υποχώρησης των διεθνών περιθωρίων διύλισης, και σίγουρα επηρεασμένη από τις όποιες αρνητικές επιδράσεις είχαν στην εσωτερική αγορά τα capital controls. Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, τα οποία ανέφεραν και αυτά υψηλά κέρδη με ΕΒΙΤ DΑ στα 560,5 εκατομμύρια και τζίρο στα 3.662 εκατομμύρια, το ρεκόρ χάθηκε λόγω της προγραμματισμένης συντήρησης. Εφόσον η λειτουργία του Ασπροπύργου ήταν σε κανονικά επίπεδα, εκτιμάται ότι τα λειτουργικά κέρδη του Ομίλου θα ήταν υψηλότερα κατά 80 εκατομμύρια, ενώ από τους περιορισμούς κεφαλαίου, παρά τις λίγες σχετικά ημέρες στο β’ τρίμηνο, η αρνητική επίδραση εκτιμήθηκε μόνο σε 10 εκατομμύρια.

Μία άλλη πρωτοπόρος εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, με κεντρικό άξονα την αιολική ενέργεια, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέφερε και αυτή υπερκέρδη στα EBITDA για το Α’ εξάμηνο του έτους αυξημένα κατά 43.4% στα 46.7 εκατομμύρια ευρώ και εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 26.6% στα 66.8 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ωρίμανση επενδύσεων στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Πολωνία, Βουλγαρία) και την πλήρη και αποδοτική λειτουργία όλων των μονάδων της στην Ελλάδα, με παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ στα 648 MW. Πολύ θετικά ήσαν επίσης τα αποτελέσματα του Ομίλου Μυτηλιναίου όπου με οχήματα την ΜΕΤΚΑ και την Αλουμίνιο αναπτύχθηκαν περαιτέρω οι εξαγωγικές δραστηριότητες. Κοινός παρονομαστής των ανωτέρω τεσσάρων εταιρειών ο έντονος εξαγωγικός τους προσανατολισμός που έδρασε απόλυτα θετικά παρά τη συρρικνούμενη οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Αλλά και η ΔΕΗ χάρις σε ένα εκλογικευμένο και σφικτό management και βέλτιστη διαχείριση του όχι ευκαταφρόνητου παραγωγικού δυναμικού της Επιχείρησης, υλικού και ανθρώπινου, πέτυχε το ακατόρθωτο εν μέσω μίας καταρρέουσας οικονομίας. Ανέφερε αυξημένα έσοδα στα 2.913 εκατομμύρια ευρώ και αυξημένο κατά 22% EBITDA στα 625 εκατομμύρια. Και αυτό γιατί η Επιχείρηση περιόρισε δραστικά τις απώλειες στις πωλήσεις, επανέφερε στη τάξη πολλούς πελάτες της και κατέγραψε μία λογική κερδοφορία εγγράφοντας υποθήκη για μία ουσιαστική ανάκαμψη. Και ασφαλώς υπάρχουν και άλλες εταιρείες, μικρές και μεγάλες, όπως ΕΛΙΝΟΙΛ, ΕΛΤΕΧ Άνεμος και εταιρείες του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ που εμφανίζουν σταθερό τζίρο και κερδοφορία.

Τα ανωτέρω στοιχεία μας οδηγούν σε ορισμένες διαπιστώσεις που καλό θα ήτο να μελετηθούν από τα πολιτικά κόμματα εν όψει εκλογών αλλά και από τους ιθύνοντες που έχουν την ευθύνη για την χάραξη της οικονομικής πολιτικής της χώρας, ανύπαρκτης επί κυβερνήσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά η οποία είναι απαραίτητη για την επιβίωση της χώρας. Και όσοι υποστηρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι προδιαγεγραμμένη λόγω 3ου Μνημονίου μάλλον δεν γνωρίζουν τι τους γίνεται γιατί οι προβλέψεις του Μνημονίου αφορούν κυρίως συγκεκριμένες δράσεις διοικητικής αναμόρφωσης ενώ η οικονομική πολιτική αφορά το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας και την πορεία της σε μακροχρόνια βάση, δηλαδή πέραν του ορίζοντα 3ετίας του Μνημονίου.

Αν και τα αποτέλεσματα των εταιρειών αναφέρονται στο Α’ εξάμηνο του έτους όπου η οικονομία ναι μεν οπισθοδρόμησε αλλά δεν κατέρρευσε, όπως έγινε το Γ’ τρίμηνο, είναι ενδεικτικό της σωστής οργάνωσης και δυναμισμού των εταιρειών του ενεργειακού τομέα. Έτσι η βασική διαπίστωση παραμένει ότι οι εταιρείες αυτές όχι μόνο άντεξαν την δοκιμασία της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας και της διεθνούς απαξίωσης της χώρας, αλλά αντεπεξήλθαν πλήρως στις υποχρεώσεις τους, μείωσαν περαιτέρω τα λειτουργικά τους έξοδα και δημιούργησαν σαφώς καλύτερες προοπτικές για την βιώσιμη ανάπτυξη τους. Έτσι παρά τις ζημιές που αναπόφευκτα ορισμένες από αυτές θα εγγράψουν στο Γ’ Τρίμηνο λόγω των capital controls που επηρέασαν άμεσα την εξαγωγική τους δραστηριότητα, η επιτυχής πορεία τους κατά το δύσκολο Α’ εξάμηνο, η στελέχωση, η οργάνωση αλλά και η κεφαλαιακή τους επάρκεια αποτελούν εχέγγυα ότι αυτές μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη βάση για την επανάκαμψη της οικονομίας μόλις επιτέλους σταθεροποιηθεί το πολιτικό περιβάλλον.