Δρ. Κ. Νικολάου: Η Ανακάλυψη στο Ζορ Μειώνει τις Εξαγωγικές Επιλογές του Ισραηλινού Αερίου – «Παράθυρο Ευκαιρίας» για East Med

Δρ. Κ. Νικολάου: Η Ανακάλυψη στο Ζορ Μειώνει τις Εξαγωγικές Επιλογές του Ισραηλινού Αερίου – «Παράθυρο Ευκαιρίας» για East Med
energia.gr
Σαβ, 5 Σεπτεμβρίου 2015 - 16:06
Η ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο από την Eni ανοίγει προοπτικές και για τα γειτνιάζοντα οικόπεδα 10, 11 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με τον Δρ. Κωνσταντίνο Νικολάου, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Υδρογονανθράκων της Κύπρου και τεχνικό σύμβουλο της Energean Oil & Gas. Ο έγκριτος γεωλόγος πετρελαίων και ενεργειακός οικονομολόγος, Μέλος του Δ.Σ. του ΙΕΝΕ, τονίζει, εξάλλου, ότι η ανακάλυψη μειώνει τις εξαγωγικές δυνατότητες του Ισραήλ, γεγονός που ενισχύει τις προοπτικές του East Med

Η ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο από την Eni ανοίγει προοπτικές και για τα γειτνιάζοντα οικόπεδα 10, 11 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με τον Δρ. Κωνσταντίνο Νικολάου, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Υδρογονανθράκων της Κύπρου και τεχνικό σύμβουλο της Energean Oil & Gas. Ο έγκριτος γεωλόγος πετρελαίων και ενεργειακός οικονομολόγος, Μέλος του Δ.Σ. του ΙΕΝΕ, τονίζει, εξάλλου, ότι η ανακάλυψη μειώνει τις εξαγωγικές δυνατότητες του Ισραήλ, γεγονός που ενισχύει τις προοπτικές του East Med. Όπως σημειώνει, η Αθήνα μπορεί να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία και να κερδίσει μια μάχη που θα της προσδώσει σπουδαίο ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», με αφορμή την ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μεσόγειο από την ιταλική Eni στην Αίγυπτο, ο Δρ. Νικολάου υπογράμμισε ότι μειώνονται οι επιλογές ως προς τις πιθανές εξαγωγικές αγορές για το αέριο του Ισραήλ, καθώς οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν πως οι ανακαλυφθείσες ποσότητες θα καλύψουν την εσωτερική αγορά. «Το κοίτασμα του Λεβιάθαν είναι πολύ μεγάλο, γύρω στα 21 τρισεκ. κυβικά πόδια, οπότε έχει κάθε λόγο το Ισραήλ να το εξάγει και, πάντως, όχι προς την Αίγυπτο πια, αφού θα καλύψει η ίδια τις ανάγκες της», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Κύπριο ειδικό, η ανακάλυψη στην Αίγυπτο και οι συνέπειές της στο Ισραήλ δίνει στην Αθήνα την ευκαιρία να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία για την προώθηση του East Med. Έτσι, με κατάλληλες πολιτικές κινήσεις η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει μια μάχη που θα αναβαθμίσει σημαντικά το ρόλο της στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, σε συντονισμό με την Κύπρο και αξιοποιώντας την συμμαχία η οποία έχει διαμορφωθεί με την ισραηλινή πλευρά. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον Δρ. Νικολάου, από τη στιγμή που έχουν επιλυθεί και τα πολιτικά ζητήματα στο Ισραήλ, τα οποία έφερναν προσκόμματα στον East Med, είναι εφικτό πλέον να προχωρήσουν σχετικά σύντομα αποφάσεις και να μεθοδευθεί το όλο έργο.

Υπενθυμίζεται ότι την ανακοίνωση του νέου κοιτάσματος έκανε την περασμένη Κυριακή η ιταλική εταιρεία υδρογονανθράκων. Το κοίτασμα βρίσκεται στο πεδίο Ζορ, στο επονομαζόμενο «οικόπεδο 9», γνωστό και ως « Shorouk Block», καλύπτει μία έκταση 100 τ. χλμ. και βρίσκεται σε βάθος 1.450 μ., σε απόσταση 109 χλμ. από την πόλη του Πορτ Σάιντ. Ο Δρ. Νικολάου τονίζει μια σειρά στοιχεία που αφορούν τη νέα ανακάλυψη και τα οποία συνηγορούν στο ότι το Ισραήλ έχει πλέον μειωμένες επιλογές για την εξαγωγή της δικής του παραγωγής και, συνεπώς, θα αναγκαστεί να στραφεί σε άλλες διεθνείς αγορές, πέραν της Αιγύπτου. Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, την πολύ δυνατή παρουσία της Eni στη χώρα, ενώ θεωρεί εύκολη υπόθεση την εξόρυξη, λόγω μικρού βάθους, από το Ζορ -το οποίο διαθέτει πιθανά αποθέματα 30 τρισεκ. κυβ. πόδες. Επιπλέον, δεν αποκλείει λόγω των έτοιμων υποδομών υγροποίησης στο Πορτ Σάιντ, σε συνεργασία με την ισπανική Ferosa, την εξαγωγή προς τις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας. Υπενθυμίζει, εξάλλου, πως υφίσταται και αγωγός που μετέφερε κατά το παρελθόν αέριο από την Αίγυπτο στην Ιορδανία και το Ισραήλ.

Ο δρ. Νικολάου εκτιμά ότι, με την ανακάλυψη του κοιτάσματος στο Ζορ, ανοίγονται προοπτικές και για τα γειτνιάζοντα οικόπεδα 10, 11 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Πάντως, αναφερόμενος, τέλος, στις εκτιμήσεις που διατυπώνονται για το ελλαδικό οικόπεδο 14, ΝΔ της Κρήτης, και που κάνουν λόγο για αποθέματα αερίου μεγαλύτερα ίσως και από αυτά της κυπριακής «Αφροδίτης» (οικόπεδο 12 κυπριακής ΑΟΖ), ο τεχνικός σύμβουλος της Energean Oil & Gas εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτικός. Επισημαίνει πως ακόμη η περιοχή της Κρήτης είναι «ανώριμη» από ερευνητικής πλευράς και πως έχει μικρές πιθανότητες να κρύβει υδρογονάνθρακες. Ωστόσο, σπεύδει να τονίσει ότι απαιτείται αλλαγή προσέγγισης με πολύ πιο διευρυμένα σεισμικά αποτελέσματα.