Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει σε μηνιαία βάση στο « Δελτίο Συστήματος Συναλλαγών ΗΕΠ» ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση τον Ιούλιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει σε μηνιαία βάση στο « Δελτίο Συστήματος Συναλλαγών ΗΕΠ» ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση τον Ιούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούλιο εξήχθησαν 438.219Μ Whμέσω των 5 διασυνδέσεων που διατηρεί η Ελλάδα με τις γειτονικές της χώρες, ποσότητα αυξημένη κατά 515% σε σχέση με το μήνα Ιούνιο (71.227Μ Wh).Το παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζει την πορεία των εξαγωγών από τον αρχή του έτους.



Οι 2 διασυνδέσεις μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες στην αγορά παραδοσιακά εξάγουν ενέργεια είναι αυτές της Ιταλίας και της Τουρκίας. Οι ροές και προς τις 2 αυτές χώρες ενισχύθηκαν το μήνα Ιούλιο όπως φανερώνει το διάγραμμα που ακολουθεί. Ειδικά προς την Ιταλία μεταφέρθηκαν 6 φορές μεγαλύτερες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.



Πιο ενδιαφέρουσα είναι η εικόνα των υπολοίπων 3 διασυνδέσεων (Αλβανίας, Π.Γ.Δ.Μ. και Βουλγαρίας), στις οποίες οι εξαγωγικές ροές παρουσιάζουν πρωτοφανή αύξηση εν συγκρίσει με τους προηγούμενους μήνες:



Ταυτόχρονα οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 5% τον Ιούλιο, ενώ ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η διαμετακόμιση ενέργειας, η ταυτόχρονη δηλαδή εισαγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ίδιο Συμμετέχοντα,το ίδιο διάστημα.

Δεδομένου του πολιτικού κλίματος και του περιβάλλοντος ασφυξίας, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τους ελέγχους κεφαλαίων, τα παραπάνω στατιστικά φανερώνουν τις στρατηγικές που υιοθέτησαν οι συμμετέχοντες στη χονδρεμπορική αγορά κατά τη διάρκεια των εκτάκτων συνθηκών του μηνός Ιουλίου. Με την αύξηση της εξαγωγής και της διαμετακόμισης ενέργειας, στόχος τους ήταν η κατά το δυνατό μεγαλύτερη μείωση της έκθεσής τους στον έλληνα Λειτουργό.