Διαβιβάστηκαν στη Βουλή οι δύο μηνυτήριες αναφορές κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, η μία από τον πρόεδρο του κόμματος "Τελεία" Απόστολο Γκλέτσο και η άλλη από τον δικηγόρο Παναγιώτη Γιαννόπουλο

Διαβιβάστηκαν στη Βουλή οι δύο μηνυτήριες αναφορές κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, η μία από τον πρόεδρο του κόμματος "Τελεία" Απόστολο Γκλέτσο και η άλλη από τον δικηγόρο Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Στο τυπικό έγγραφό της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη διαβιβάζει τις δύο αναφορές όπως προβλέπει το άρθρο 88 του Συντάγματος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα και το ηχητικό ντοκουμέντο για το σχέδιο Β' του Γ. Βαρουφάκη αναμένεται να δρομολογηθούν δικαστικές εξελίξεις αργά το μεσημέρι. Η κυρία Γκουτζαμάνη διαβίβασε τις δικογραφίες στη Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος καθώς η εισαγγελία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει καμία έρευνα για βουλευτές. Σημειώνεται ότι οι δικογραφίες δεν αφορούν το plan B του κ. Βαρουφάκη και τα σχέδιά του για «χάκινγκ» ΑΦΜ και τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος καθώς αναμένεται τις επόμενες ώρες να υποβληθεί νέα μηνυτήρια αναφορά που θα αφορά την υπόθεση αυτή.

Οι εισαγγελείς εξήλθαν από το νομικό αδιέξοδο που είχαν περιέλθει και διαβίβασαν αμελλητί - σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών - τις επίμαχες αναφορές στη Βουλή για να αποφασίσει εκείνη εάν θα παραπέμψει ή όχι τον κ. Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο.

Η ποινική τύχη του κ. Βαρυφάκη περνάει πλέον τα στα χέρια των 300 βουλευτών οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν για την άρση της ασυλίας του, ενώ οι συνεργάτες του, μη πολιτικά πρόσωπα, που συνέβαλαν στην ιδέα της ολοκλήρωσης του σχεδίου «plan B» του τέως υπουργού Οικονομικών, βρίσκονται τόσο προ των ποινικών όσο και προ των πειθαρικών τους ευθυνών.

Σάλος

Εν τω μεταξύ, σε μείζον πολιτικό θέμα τόσο για τον πρώην υπουργό όσο και για την ίδια την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναδεικνύεται η υπόθεση του «σχεδίου Β» για παράλληλο τραπεζικό σύστημα που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δραχμή. Ο πρώην υπουργός επιμένει ότι όλος ο σχεδιασμός έγινε κατ' εντολήν του Μεγάρου Μαξίμου και επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις, αλλά τονίζει ότι ήταν απλά σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της κυβέρνησης από τους δανειστές.

Πολιτικό σεισμό, προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για το μυστικό σχέδιο που επεξεργαζόταν μια κλειστή ομάδα πέντε ατόμων, πριν και μετά τις εκλογές, με σκοπό την προετοιμασία της Ελλάδας για επιστροφή στη δραχμή. Τα στοιχεία που έφερε στο φως η Καθημερινή της Κυριακής, για δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος πληρωμών, «χακάρισμα» εκατομμυρίων ΑΦΜ και προετοιμασία για έξοδο από την Ευρωζώνη, επιβεβαιώθηκαν από τη δημοσιοποίηση ηχητικού ντοκουμέντου. Σ' αυτό ο Γιάνης Βαρουφάκης ενημερώνει το φόρουμ «Official Monetary and Financial Institutions Forum». Το OMFIF έχει έδρα το Λονδίνο και πήρε άδεια από τον πρώην υπουργό ώστε να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση του ηχητικού στο οποίο ο κ. Βαρουφάκης αναλύει σε hedge fund το σχέδιο που επεξεργαζόταν ειδική ομάδα αποτελούμενη από πέντε άτομα και στο οποίο περιλαμβανόταν και το «χακάρισμα» των ΑΦΜ για τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος.

Στο ηχητικό ντοκουμέντο ο πρώην υπουργός επιβεβαιώνει και τη δημιουργία ενός παράλληλου νομίσματος εντός ευρώ αλλά και ότι το «plan B» προωθούνταν με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού. Ο κ. Βαρουφάκης ξεκινά την απάντησή του, λέγοντας ότι, πριν ακόμα τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τού είχε δώσει εντολή να εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Το σχέδιο αυτό, όπως ακούγεται να λέει ο κ. Βαρουφάκης, το επεξεργαζόταν μυστικά μία ομάδα πέντε ατόμων, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2014. Το δύσκολο, όπως εξηγεί, θα ήταν στη συνέχεια να πείσει ότι, από τα πέντε άτομα που το επεξεργάστηκαν, θα πρέπει να υπάρξουν 1.000 άτομα που να το εφαρμόσουν. Περιγράφοντας τι σχεδίαζε προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των capital controls και της τραπεζικής αργίας και να δοθεί στον ελληνικό λαό η εμπιστοσύνη και η αίσθηση ότι υπάρχει σχέδιο, ο κ. Βαρουφάκης αναλύει το πλάνο του για τη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών, για το οποίο θα χρησιμοποιούνταν τα ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών, μέσα από το σύστημα Taxis.

Δημιουργώντας «αναπληρωματικούς» λογαριασμούς, το κράτος θα είχε τη δυνατότητα να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τρίτους -όπως, π.χ., έναν προμηθευτή νοσοκομείου, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης- χρησιμοποιώντας ένα παράλληλο, ψηφιακό νόμισμα, προκειμένου να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του -πρόκειται, προφανώς, για τα περίφημα IOUs.

Το παράλληλο αυτό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τον τέως υπουργό Οικονομικών, θα επέτρεπε στην Ελλάδα να «αναπνεύσει», κατά το διάστημα που οι τράπεζές της θα έμεναν κλειστές.

Ενδιαφέρον έχει ότι ο πρώην υπουργός επιμένει ότι όλα ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού, ο οποίος θα του έδινε το «πράσινο φως» για να θέσει σε εφαρμογή το παράλληλο σύστημα μετά το «χακάρισμα» του λογισμικού του υπουργείου. Περιγράφει μάλιστα και πώς θα γινόταν «κάτω από τη μύτη της Κ. Σαββαΐδου» που την θεωρούσε ελεγχόμενη από την τρόικα. «Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο υπουργείο μου ελέγχεται πλήρως και απευθείας από την τρόικα. Δεν ήταν υπό τον δικό μου έλεγχο ως αρμόδιου υπουργού, αλλά ελεγχόταν από τις Βρυξέλλες. Ο γενικός γραμματέας διορίζεται με μια συγκεκριμένη διαδικασία και ελέγχεται από την τρόικα, όπως και ολόκληρος ο μηχανισμός. Είναι σαν τα δημόσια έσοδα στο Ηνωμένο Βασίλειο να ελέγχονται από τις Βρυξέλλες. Είμαι σίγουρος ότι όπως το ακούτε σας σηκώνεται η τρίχα. ΟΚ, λοιπόν, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα ήταν πως ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, από την άλλη, ελεγχόταν από εμένα, ως αρμόδιο υπουργό. Και διόρισα έναν καλό φίλο μου, παιδικό φίλο μου, που έγινε καθηγητής Τεχνολογικής Πληροφόρησης στο Κολούμπια στις ΗΠΑ. Τον επιστράτευσα επειδή του είχα εμπιστοσύνη να προχωρήσει στην ανάπτυξη αυτού του συστήματος. «Κάποια στιγμή, μία εβδομάδα ή λίγο αργότερα αφότου μετακομίσαμε στο υπουργείο, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι έχει τον έλεγχο των μηχανημάτων, του hardware, όχι όμως και του λογισμικού (software). «Το software ανήκει στην τρόικα, που ελέγχει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Τι να κάνω;».

Ο ειδικός στα θέματα Πληροφορικής φέρεται να είναι ο Μ. Χατζηθεοδώρου, γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων. Χθες το Μαξίμου τόνιζε με διαρροές ότι δεν υπήρξε κανένα σχέδιο ή στρατηγική για επιστροφή στη δραχμή. «Εκείνο που υπήρξε ήταν μια Εκθεση για τις επιπτώσεις ενός Grexit».

Αποκαλύψεις

  • Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα λέει ότι διατηρούν φιλικές σχέσεις, αλλά δεν γνωρίζει εάν αυτές θα συνεχιστούν από δω και στο εξής. Αποκαλύπτει ότι λίγες ημέρες μετά την παραίτησή του, ο πρωθυπουργός τού πρότεινε να αναλάβει ένα άλλο υπουργείο.
  • Ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί ότι το σχέδιο θα εφαρμοζόταν ως απάντηση στο κλείσιμο των τραπεζών. «Είναι πραγματικά τρομακτικό, σοκαριστικό» ακούγεται να του απαντά ένας εκ των συνομιλητών του
  • Ο τέως υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει με κανένα τρόπο να παραμείνει στην Ευρωζώνη, εάν δεν αποκτήσει σύντομα πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 28/07/2015)