Η αβεβαιότητα που δημιουργείται γύρω από την ελληνική κρίση ανέκοψαν την ενίσχυση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον προηγούμενο μήνα.

Η αβεβαιότητα που δημιουργείται γύρω από την ελληνική κρίση ανέκοψαν την ενίσχυση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον προηγούμενο μήνα. Όσο κλιμακωνόταν η ανησυχία για το εάν η Ελλάδα θα αντεπεξέλθει στην πληρωμή 1,6 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μέσα στον Ιούνιο, ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) διαμορφώθηκε στις 52,5 μονάδες από τις 52,2 μον. τον Μάιο, αντανακλώντας μετριοπαθή άνοδο.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κατέβαλε, τελικά, τις δόσεις που όφειλε στο ΔΝΤ και ανήγγειλε δημοψήφισμα για την έγκριση της συμφωνίας που πρότειναν οι πιστωτές της πυροδοτούν κινδύνους για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, διεμήνυσε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch στην έκθεση για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας. Ανάλογη προειδοποίηση διατυπώνεται, επίσης, στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τράπεζας της Αγγλίας. 

Τονίζεται ότι αναμένεται κάποια επίδραση από την κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης και ένας γενικευμένος αντίκτυπος στην Ευρωζώνη. Αναλυτές της Royal Bank of Canada και της JPMorgan Chase υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι το ευρωσύστημα είναι επαρκώς θωρακισμένο για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας ή της εξόδου της από την Ευρωζώνη.

Οι δικλίδες ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ανέρχονται σε 500 δισ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωζώνη εκτιμώνται σε 100 δισ. ευρώ, σημειώνει η Royal Bank of Canada. Προσθέτει, ωστόσο, ότι ένα Grexit μπορεί να υποβαθμίσει την αναπτυξιακή προοπτική των οικονομιών της Ευρωζώνης πέραν των αυστηρών ορίων του χρηματοπιστωτικού κλάδου. 

Στην έκθεσή της, η Fitch αναφέρει ότι ο συνδυασμός μιας μετριοπαθούς ενίσχυσης του πληθωρισμού και η ενίσχυση της ανάκαμψης έχουν οδηγήσει σε μια υποχώρηση του κινδύνου για αποπληθωρισμό που, όμως, μπορεί να επανέλθει κάτω από αντίξοες συνθήκες όπως θα ήταν μια άτακτη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Μέσα στον Ιούνιο, ο σύνθετος δείκτης Υπευθύνων Προμηθευτών της εταιρείας αναλύσεων Markit διαμορφώθηκε στις 52,5 μονάδες από τις 52,2 μον. τον Μάιο, επιβεβαιώνοντας υποτονική ενίσχυση της μεταποίησης λόγω της αβεβαιότητας για την έκβαση της ελληνικής κρίσης.

Στην έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας τονίζεται ότι η άμεση έκθεση των βρετανικών τραπεζών είναι περιορισμένη στην Ελλάδα, αλλά στις οικονομίες της περιφέρειας της Ευρωζώνης είναι θεαματικά μεγαλύτερη. Οπως επισημαίνεται, η έκθεση των βρετανικών τραπεζών στην Ελλάδα είναι μικρότερη από 1% στον αθροιστικό δείκτη βασικών κεφαλαίων τους (Tier 1). Εκτοξεύεται, όμως, στο 60% του δείκτη Tier 1 όταν πρόκειται για τις οικονομίες της περιφέρειας. Εστιάζει δε στην αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα της Βουλγαρίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας και της Ισπανίας που παρατηρείται από τις 29 Ιουνίου, αναφέροντας τη σημαντική έκθεση των βρετανικών τραπεζών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. 

«Η πιθανότητα μετάδοσης σε άλλες οικονομίες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης έχει υποχωρήσει σε σχέση με τις τεταμένες συνθήκες που ίσχυαν το 2012» τονίζεται στην έκθεση. Ωστόσο, συμπληρώνεται ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ρευστή, ενώ οι αποδόσεις των βουλγαρικών, ιταλικών, πορτογαλικών, ρουμανικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά 30 με 45 μονάδες βάσης από τις 29 Ιουνίου, επισημαίνεται από τη βρετανική κεντρική τράπεζα.

Μερίδα αναλυτών της αγοράς θεωρούν ότι το επόμενο θύμα μετά την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η Πορτογαλία, της οποίας το χρέος κυμαίνεται πάνω από το 130%. Στην ανατολική Ευρώπη δόθηκαν διαβεβαιώσεις για έναν έλεγχο αλυσιδωτών αντιδράσεων από την ελληνική κρίση, λαμβανομένης υπόψη της παρουσίας θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στις χώρες αυτές. Χαρακτηριστικά, η κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης «δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να επηρεάσουν τη λειτουργία και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος». Οικονομικοί παρατηρητές σχολιάζουν πως η βουλγαρική οικονομία είναι δημοσιονομικά θωρακισμένη, λόγω του εξαιρετικά χαμηλού χρέους προς το ΑΕΠ στο 28% αντί του 177% που ισχύει για την Ελλάδα.

Πηγή: Η Καθημερινή